Scoala MISA la Iasi

marți, 18 octombrie 2005, 23:00
8 MIN
 Scoala MISA la Iasi

MISA se reaprinde. Dupa imensele scandaluri sexuale care au zguduit gruparea anul trecut, scandaluri terminate cu fuga din tara a liderului spiritual Gregorian Bivolaru, adeptii MISA pornesc iar la drum. De doua saptamini ei au dat „adunarea”, anuntind deschiderea unui nou an de cursuri. S-a considerat probabil ca un an si jumatate a fost de ajuns sa stearga scandalul sexual in care fusese invaluita MISA. Si-au schimbat si sediul. Au coborit din Copou in Canta. Membrii, mai vechi sau mai noi, au fost dusi intr-un loc dotat cu conditii de lux. Au inceput si cursurile. Le-a ramas insa o teama tradata de faptul ca, la inscriere, doritorii trebuie sa se prezinte cu actele de identitate, pentru a arata ca au cel putin 18 ani. Reporterii nostri au participat la citeva cursuri. Ce se intimpla aici, urmariti in rindurile care urmeaza.
Demersul nostru jurnalistic a inceput in urma cu trei saptamini, cind pe stilpii din oras au aparut afise in care se anunta inceperea unui nou an scolar de yoga. Pe afis, o tinara voluptoasa asezata in postura „Lotus” imbia la meditatie. Spre surprinderea noastra, Sala „Azur”, din incinta Casei Studentilor, unde s-a desfasurat conferinta de deschidere a anului, a fost arhiplina. Tineri si virstnici, femei si barbati, s-au inghesuit sa-l asculte pe profesorul Nicolae Cojan si sotia lui, Margareta Cojan, ambii instructori de yoga. Cele peste 100 de persoane, asezate pe scaune sau rezemate de pereti, faceau ca aerul din sala sa fie irespirabil. „Yoga este o stiinta universala, la fel ca fizica sau biologia. Yoga nu este o religie si nu se opune nici unei religii. Practica yoga trezeste capacitati paranormale latente, ascunse in noi si amplifica energii subtile benefice din Univers”, si-a inceput Cojan discursul. „Nu credeti ce scrie in presa despre MISA. Practicati cursul nostru si va veti convinge”, a repetat profesorul Cojan de mai multe ori, ca un motto cu care isi spargea obsedant monologul. Sala era absorbita. Concentrate, cu ochii inchisi, un grup de femei se clatinau usor in fata si in spate, savurind fiecare cuvint. Pentru a arata curiosilor in ce consta practica, Margareta Cojan a chemat in fata o tinara bine proportionata, imbracata in haine mulate pe corp. Ea a prezentat mai multe posturi yoga, denumite asane. „Prin fiecare asana se amplifica cite un centru de forta din corpul uman. In total, sint sapte centri de forta – chakre -, care poarta denumiri in limba sanscrita. Trezite si controlate constient, chakrele pun fiinta in rezonanta instantanee cu o infinitate de energii din intregul Univers. Va amplifica vointa, curajul si tot potentialul latent din voi”, a explicat Margareta Cojan in timp ce tinara practicanta yoga statea in diferite posturi.
Cum arata sediul MISA din Canta
Convinsi de discursul celor doi si incitati parca de necunoscut, majoritatea celor care au venit la conferinta de deschidere a cursului yoga s-a reunit, o saptamina mai tirziu, si la sediul MISA din cartierul Canta. Intre blocuri, pe strada Brates nr. 15, undeva dupa Moara de Foc, ei si-au facut un nou si modern sediu, cu geamuri din termopan, tavane false, aparatura electronica de ultima generatie, televizoare color, DVD-playere, centrale termice. Pina anul trecut, ei se intilneau pe Copou, in Sala de Sport de la Agronomie. In Canta sint insa feriti de ochii sportivilor care asteptau de fiecare data sa se elibereze sala. De cum patrunzi pe straduta ingusta, pe un teren viran iti sare in ochi un corp de cladire, alba. La intrare, pe o pancarta imensa, este postata si firma: „Fundatia de yoga si terapii naturiste SUNDARI”. In interior, spatiul este special conceput pentru meditatii. Intr-un raft, pe hol, cursantii si-au asezat ordonat papucii. Separat, fetele si baietii s-au schimbat in vestiare in costume comode de trening. Desculti sau in sosete, au patruns pe holul lung de aproximativ 20 metri, in dreapta caruia erau patru sali de curs. Lumina zilei patrundea difuz pe geamurile inalte din partea stinga, prin jaluzelele trase. Prin sticla, in cele patru sali se puteau observa cortinele lungi, de diferite culori: rosu, verde, galben si albastru. Cursantii de anul intii au fost invitati in sala albastra.
„Gindeste-te ca iti pui singur paie in gura si le dai foc. Arzi tot ce-i bun in tine”
Peretii, pardoseala, draperiile, toate erau in nuantele cerului. Prin peretii dubli se auzea din camera vecina, ca din butoi, discursul unui evoluat spiritual, pe banda magnetica. „Daca nu aveti paturele, puteti lua din colt izoprene. Asezati-va comod”, i-a indemnat Cojan pe incepatorii dezorientati. Primul curs a fost structurat pe trei parti: teorie, practica si, la final, tehnica de relaxare. Cojan si-a inceput cursul cu prezentarea „efectelor benefice” ale practicii Hatha Yoga si cu prezentarea chakrelor. Cu vocea calma, fara a se intimida de cele aproximativ 50 de priviri atintite curioase spre el, Cojan a explicat apoi importanta regimului naturist, despre efectele bailor de aer si de soare pentru vindecarea bolilor si despre nocivitatea cafelei si a tutunului. „Gindeste-te ca iti pui singur paie in gura si le dai foc. Arzi tot ce-i bun in tine”, l-a pus Cojan la punct pe un neinitiat care s-a plins ca cel mai crunt lucru cu care se confrunta este renuntatul la fumat. Si-a indreptat apoi privirea spre o fata miniona, cu ochelari. „Domnisoara, daca esti minora, trebuie sa aduci declaratie de la parinti precum ca sint de acord cu practica yoga”, i-a spus Cojan.
Cum se obtine comuniunea cu Dumnezeu
Dupa o ora de discutii, cursantii au fost ridicati in picioare pentru „tehnicile de incalzire”. „Este obligatoriu sa faceti incalzirea inainte de a va apuca de asane”, a spus Cojan. In timp ce acesta tragea cu ochiul in cursurile tiparite cu font minuscul pe foi format A5, cursantii isi stapineau cu greu pufnirile in ris. Imaginati-va o sala intreaga care, la comanda instructorului, isi arunca umerii si capul, aparent haotic, in toate directiile. Cu toate acestea, miscarile sint precise. „Rasuciti brusc capul spre stinga, in jurul unui ax vertical imaginar, de doua ori. Apoi, tot brusc, spre dreapta, de doua ori. Rasuciti apoi capul oblic spre stinga – spate de doua ori si spre dreapta – spate de doua ori. Duceti apoi capul spre spate – fata de doua ori. Repetati intregul ciclu. Percepeti usoare vibratii in zona cefei si a crestetului capului. Se activeaza astfel potentialul mental latent si luciditatea. Asa se activeaza Sahasrara Chakra, chakra divina care ofera comuniunea cu Dumnezeu”, a explicat profesorul Cojan. Au urmat apoi alte tehnici precum „flexia coloanei vertebrale” sau „masajul gastric sub stern”. La sfirsitul cursului, liniste totala. Intinsi pe izoprene, concentrati asupra corpului fizic, cursantii au fost initiati in tehnica relaxarii. „Corpul este moale si greu. Cautam sa-l privim de sus, ca pe o haina pe care am lepadat-o. Constientizam starea de integrare si unificare cu absolutul”, a prezentat Cojan in incheierea cursului care ar trebui sa fie efectele relaxarii.
De ce aleg multi tineri sa faca yoga
Pentru a intelege cum gindeste un yoghin cu vechime, ne-am adresat unei practicante in anul al saptelea de yoga. „Prin yoga am avut niste stari greu de explicat in cuvinte. Participam la meditatii colective, prin care intram in comuniune cu Kali, zeita timpului”, a spus Cristina C., interlocutoarea noastra. Sedintele de meditatii au rupt-o parca de realitate. Minati de o singura idee-forta, inoculata de instructori in timpul sedintelor, adeptii yoga au ajuns sa il divinizeze pe Gregorian Bivolaru. „Periodic, facem meditatii prin care il sustinem mental. Ii dam din forta noastra si invocam puteri din univers care sa actioneze in favoarea lui. El nu este vinovat de ce i se intimpla”, i-a luat apararea Cristina mentorului ei spiritual. Explicatiile adeptei cu privire la atacurile din presa la adresa MISA sint insa ilare si lipsite de argumente. „Yoghinii au puteri de neimaginat. Pentru ca sintem vegetarieni si nu consumam Coca-Cola sintem considerati o amenintare la adresa economiei mondiale. In plus, noi nu avem prejudecati. Facem cursuri de dans oriental, ne exprimam artistic. De aceea mergem vara la nudisti. Intregul nostru corp este o arta a lui Dumnezeu. De ce sa il ascundem?”, a intrebat Cristina. In documentarea noastra am interpelat si o alta tinara care, in urma cu doi ani, a fost selectata pentru a locui la Bucuresti, in preajma lui Bivolaru.
„In poza am fost remarcata de cineva din Bucuresti”
„Totul a pornit de la o poza. Eram practicanta in anul intii. Mama mea practica yoga de cinci ani si m-a convins si pe mine sa merg. Acolo mi s-a propus sa fac parte dintr-un club de dansatoare. Asa ca m-am inscris la cursul lor de bely-dance, adica dansuri orientale din buric. Acolo, profesoara noastra, care facea naveta de la Bucuresti, ne-a facut o poza in grup. In poza am fost remarcata de cineva de la Bucuresti, care mi-a propus sa merg la Ashram. Am fost timp de o saptamina si a fost incredibil. Se faceau acolo meditatii si spirale care te faceau sa te simti alt om”, s-a confesat Loredana. Alti adepti povestesc despre meditatii de „Laya Yoga” prin care, repetind continuu un singur cuvint si prin concentrarea asupra unei singure idei-forta, ajungi sa rezonezi cu diferite puteri cosmice din Univers. „Noi nu facem orgii sexuale, nici urino-terapie. Intr-adevar, facem meditatii prin care ne marim potentialul sexual, dar in sensul in care indreptam forta energiilor sexuale spre evolutia spirituala. Mai explicit, transmutam si sublimam potentialul creator sexual inspre absolut. Totul e la nivel de transcendere”, a incercat sa dea un raspuns propriilor intrebari o alta practicanta.
MISA, prinsa intr-un scandal de coruptie sexuala
MISA a fost implicata anul trecut intr-un imens scandal national. In centru l-a avut pe liderul MISA, Gregorian Bivolaru, dupa ce mai multe minore au depus reclamatii impotriva lui la Parchet. Conform anchetatorilor, in perioada ianuarie-noiembrie 2000, precum si in aprilie 2003, folosindu-se de calitatile de profesor yoga si mentor spiritual, Bivolaru ar fi intretinut acte sexuale cu doua minore, Agness Arabella Muresan si Simionescu Ilinca, ultima, fiica a unor cadre universitare de la Universitatea de Arte din Iasi. In martie 2004, dupa o actiune bine pusa la punct, Gregorian Bivolaru, seful gruparii MISA, a fost prins in timp ce incerca sa fuga din tara. El a fost incatusat si dus la Bucuresti sub acuzatiile de act sexual cu minore si corupere de minore. Dupa ce minora Madalina Dumitru si-a retras acuzatiile, „Guru” a fost eliberat din arest. La patru luni de la eliberarea din arest, procurorii Curtii de Apel Bucuresti l-au trimis pe Bivolaru in judecata pentru act sexual cu un minor, perversiune sexuala, coruptie sexuala, trafic de minori si tentativa de trecere frauduloasa a frontierei de stat a Romaniei. In 20 ianuarie 2005, procurorii au inceput urmarirea penala impotriva lui Gregorian Bivolaru si pentru complicitate la evaziune fiscala si trafic de fiinte umane, intr-un dosar in care este acuzat, alaturi de alte doua persoane, in legatura cu plecarea ilegala in Japonia a unor tinere. Ulterior, dupa ce a reusit sa fuga din tara, el a fost retinut de autoritatile suedeze, cerind apoi azil politic.
Dosarul MISA a ajuns si la Iasi. Principalul vizat de procurorii DIICOT este profesorul Neculai Cojan, cadru didactic la Politehnica, lider al MISA pe plan local. Gruparea MISA de la Iasi este banuita ca ar fi racolat minore basarabence pentru inregistrarea de scene cu caracter pornografic. Anul trecut, in urma unor descinderi in locuintele capilor MISA de la Iasi, s-au ridicat mii de documente, CD-uri, casete video si audio. Toate materialele confiscate au mers intii la Bucuresti, dupa care, in primavara acestui an, au fost retrimise la Iasi si depozitate intr-o camera speciala la Parchetul iesean spre cercetari. Deocamdata, Cojan nu este acuzat oficial de comiterea vreunei infractiuni. (Oana MANOLIU)

Comentarii