Sefii orasului tin sub lacat lista zonelor periculoase din oras

vineri, 02 aprilie 2004, 23:00
4 MIN
 Sefii orasului tin sub lacat lista zonelor periculoase din oras

Iesenii erau zguduiti, luna trecuta, de batjocorirea si uciderea unei eleve, in plina zi, chiar in centrul orasului. „Crima de la Cub” a trezit dintr-o data autoritatile adormite. Ca o prima reactie, hrubele au fost inchise. Apoi sefii orasului au inceput sa gindeasca in perspectiva, pentru a preintimpina astfel de evenimente tragice.
„Noi nu vrem sa cream panica”
Primarul Gheorghe Nichita i-a cerut comisarului Stefan Alexa sa intocmeasca o evidenta a zonelor cu risc infractional. Rezultatul a fost o harta a Iasului presarata cu peste 115 de puncte rosii. Fiecare astfel de punct reprezinta o zona in care au loc frecvent infractiuni, de la mici gainarii la fapte de o violenta extrema. Acestea sint zonele rau-famate ale orasului pe care normal ar fi ca noi, iesenii, ar trebui sa le cunoastem si sa le parcurgem cu ochii in patru. Sefii orasului sint insa de o alta parere. „Printre locurile considerate ca avind potential infractional se afla multe zone aglomerate, ca de exemplu Gara. Sint si multe institutii publice, scoli, parcuri. Atunci, ce facem? Nu mai iesim din casa? Noi nu vrem sa cream panica”, a explicat Nichita de ce nu vrea sa dea publicitatii harta. La o privire atenta, argumentatia primarului nu sta in picioare. Chiar Politia publica in fiecare saptamina un bilant al infractiunilor din oras, oferind amanunte privitoare la jafuri, violuri si crime. Politistii nu par deloc preocupati ca seamana panica in rindul populatiei prin rapoartele lor, potrivit carora in fiecare colt al orasului are loc cite o infractiune.
Cite 23 de locuri periculoase la fiecare sectie de politie
Obisnuiti sa faca zilnic cercetari, de la mici gainarii pina la omor, politistii sint de parere ca locatiile de pe harta nu sint unele „de groaza, ci locuri care necesita intensificarea supravegherii”. „Toate locurile aglomerate ridica probleme inerente si necesita supravegherea atenta a lor. La nivelul municipiului, sint vizate inclusiv institutii de invatamint, localuri de alimentatie publica, dar si manifestarile care se desfasoara in diverse locuri”, ne-a declarat comisarul sef Ioan Bodia, purtatorul de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Iasi, cum a fost intocmita harta. Daca ar fi sa impartim cele 115 locuri periculoase, rezulta ca fiecarei sectii de politie in parte, in numar de 5, ii revine o medie de 23 de locuri de preferat a fi ocolite. „La sectia noastra, cele mai multe probleme sint in cartierul Alexandru cel Bun. Este si normal, deoarece aici se afla un conglomerat de populatie. Zona Minerva si piata Alexandru sint intens supravegheate de echipajele de politisti. La fel si Piata Voievozilor. De cum se incalzeste vremea, aici se string foarte multe persoane si apar si evenimente. Alte locuri vizate de politisti sint Posta Minerva si filiala CEC, mai ales in zilele in care se fac platile pensiilor”, a sustinut subcomisarul Mihai Nechita, adjunctul sefului de la sectia I Politie.
Concentrari de patrule mobile si auto
In partea opusa municipiului, la sectia 4 Tatarasi, zonele cu risc trecute pe harta „periculoasa” au la baza datele scoase din statistici. „Sint vizate aglomeratiile, deoarece aici se produc cele mai multe furturi, barurile pentru ca aici se consuma bauturi si se pot isca oricind scandaluri terminate cu batai sau chiar crime. „El Croco” de pe strada Ciurchi, „Vasiliu” de pe strada Vasile Lupu, baruri din Metalurgiei, „Amigo” din Podul de Fier, cele doua baruri din fata Scolii „Calistrat Hogas” sint doar citeva exemple in care au avut loc evenimente nedorite. De asemenea zone cu potential de risc sint Stadionul „Tepro”, parcul Ciric pe timp de vara si piata Chirila”, a enumerat citeva locatii comisarul sef Ion Cauneac, seful sectiei. Tot el a mai precizat ca in aceste zone au fost mobilizate patrule mobile si auto suplimentare, tocmai pentru a preintimpina infractiunile.
In week-end sint vizate discotecile
Seful IPJ Iasi, comisarul sef Stefan Alexa, a sustinut ca lista cu cele 115 zone de risc a fost prezentata primarului Gheorghe Nichita pentru o analiza pertinenta a situatiei. „Noi am prezentat situatia si s-a facut o analiza amanuntita, pentru luarea masurilor ce se impun. S-a ajuns la concluzia ca este necesara marirea efectivelor de forte de ordine. S-a trimis o adresa la minister, prin care s-a cerut suplimentarea cu 40 a angajatilor din cadrul Politiei, cu 100 in cazul gardienilor publici si 90 pentru jandarmi. Nu se poate vorbi despre zone de risc, ci despre zone in care evenimentele se pot intimpla intr-o masura mai mare. Aceste zone sint fixe”, spune seful Politiei. In aceste conditii, cu atit mai mult iesenii ar avea dreptul sa stie care sint aceste „zone fixe”, pentru a sti sa fie mai atenti aici. (Mihai POPA, Vasile MIRON)

Comentarii