Seful CET minte de ingheata apa calda prin conducte

sâmbătă, 17 ianuarie 2004, 00:00
3 MIN
 Seful CET minte de ingheata apa calda prin conducte

Pentru ieseni, apa calda care curge, de fapt, rece, este o problema mai ales dimineata. In acest moment al zilei, in peste 80% din cazuri, daca deschideti robinetul de apa calda, veti primi in cel mai bun caz apa calduta. De la caz la caz, timpul de asteptare pina se incalzeste apa variaza de la 10 minute pina la chiar o ora. Situatia aceasta dureaza la Iasi de ani de zile. Acum patru luni, Ion Mihai, seful CET, s-a batut cu pumnul in piept ca va rezolva problema. Solutia-minune propusa atunci de Mihai consta in montarea unor dispozitive electronice pe apometrele de scara. „Aparatele vor masura temperatura apei, iar apometrul va lua in calcul doar apa care depaseste temperatura de 31 de grade Celsius”, explica, in septembrie 2003, seful CET. In felul acesta, sustinea Ion Mihai, oamenii ar fi platit doar apa calda consumata nu si cea care se raceste pe conducte.
„Nici macar nu s-a inaintat documentatia pentru licitatie”
Planul CET parea stabilit in cele mai mici amanunte. „Aparatele de masura sint relativ usor de procurat si de montat. Un astfel de aparat costa in jur de 50-60 de euro”, a precizat Ion Mihai. La nivelul intregului oras, intreaga afacere ar costa 5,5 miliarde lei. Costurile achizitionarii aparatelor ar fi suportate integral de CET. „Apometrele apartin societatii noastre si de aceea vom suporta cheltuielile legate de modernizarea lor”, a mai aratat Mihai. De atunci, insa, nimic nu s-a schimbat. Apa continua sa curga la fel de caliie cind rasuciti robinetul de apa calda. Iar „dispozitivele-minune” nu se afla pe nici o lista de prioritati a CET. „Nici macar nu s-a inaintat documentatia pentru licitatia de achizitie a acestor aparate. Dar se prospecteaza piata”, a spus Neculai Parasc, purtatorul de cuvint al furnizorului de agent termic. Practic, planul lui Mihai nu a ramas decit o promisiune „electorala”. Seful CET a refuzat sa vorbeasca pe acest subiect.
Explicatia tehnica
Explicatia prezentei apei reci pe conducta de calda este una cit se poate de tehnica. Din punctul termic pleaca o singura teava pe care circula apa calda catre blocuri. In cazul in care locatarii nu consuma apa calda timp de citeva ore, cum se intimpla noaptea, apa calda nu mai circula pe conducta. Concret, apa ramine pe conducta si, in timp, se raceste. Astfel, dimineata, primul locatar care deschide robinetul are surpriza sa astepte zeci de minute pina cind curge toata apa care s-a racit pe conducta. Dupa ce toata aceasta cantitate s-a scurs la canalizare, din punctul termic va fi pompata o noua cantitate de apa, de aceasta data chiar calda. In acest caz, cantitatea de apa rece facturata ca fiind calda pentru o persoana variaza in functie de numarul locatarilor care deschid concomitent robinetele. Aceasta este situatia de fapt, la majoritatea blocurilor din Iasi.
Calculul economic
Sistemul de distributie a apei calde menajere ar trebui sa functioneze corect, dupa un principiu extrem de simplu. Pe linga conducta de apa calda care pleaca din punctul termic pentru fiecare bloc in parte ar trebui sa existe o teava paralela, numita conducta de „recirculatie”. Aceasta va prelua apa de la baza imobilului si o va readuce in punctul termic. Reajunsa in punctul termic, apa va fi reincalzita si retrimisa spre locatari. Practic, apa nu va sta nici o clipa pe conducta si din aceasta cauza nu va avea timp sa se raceasca. De fapt, insa, acest lucru nu se intimpla. De aceea, in jur de 3% din cei 383.000 mc apa calda furnizati lunar reprezinta apa caliie, cel mult calduta. Astfel, lunar, se furnizeaza in jur de 11.500 mc, adica apa rece facturata ca si calda. La un pret mediu al unui metru cub de apa calda de 50.000 lei, reiese ca CET incaseaza, necuvenit, 575 milioane lei de la ieseni in fiecare luna. Intr-un an, suma incasata nejustificat se apropie de 7 miliarde lei. Prin montarea dispozitivelor de masurat temperatura apei, aceasta suma nu ar mai fi platita. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii