Si ce daca analizele sint neconforme cu standarde legale – Cascavalul elevilor este bun, pentru ca n-a murit inca nimeni

joi, 10 aprilie 2003, 23:00
4 MIN
 Si ce daca analizele sint neconforme cu standarde legale – Cascavalul elevilor este bun, pentru ca n-a murit inca nimeni

Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) a incercat ieri sa dreaga busuiocul. Intr-o conferinta de presa, Mihai Popescu s-a straduit sa demonstreze ca nici laptele, nici cascavalul produse de „Agrocom” Strunga nu reprezinta un pericol grav pentru copii. In opinia reprezentantilor CJ, ai Directiei de Sanatate Publica si ai Directiei Sanitar-Veterinare, ar fi trebuit sa existe copii internati in spital inainte de a se lua vreo masura de sanctionare a producatorului. „Agrocom” Strunga va continua sa livreze zilnic lapte si cascaval in cadrul programului guvernamental „laptele si cornul”. Argumentele aduse au fost de genul: inca nu a murit nimeni, iar „Agrocom” Strunga este unul dintre putinii fabricati de produse lactate din judet.
Inca de dimineata, biroul din Casa Patrata al vicepresedintelui CJ Mihai Popescu s-a transformat intr-un furnicar. Timp de 3 ore, in spatele usilor inchise, problema cascavalului infestat livrat de „Agrocom” Strunga a fost intoarsa pe fata si pe dos. In cele din urma, usile s-au deschis, iar Popescu, secondat de seful Directiei Sanitar-Veterinare, Gheorghe Duminica, si de sefa Inspectei Sanitare de Stat, dr. Cornelia Teodorescu, a inceput sa dea explicatii. „Din cele scrise in presa a reiesit ca noi cocolosim firma ?Agrocom? Strunga. Ne-am simtit datori sa explicam cum stau lucrurile”, a spus el. El a adaugat ca, „din punctul de vedere al CJ, nu s-a dovedit a fi nici o urma de a ascunde adevarul”. Asta desi de faptul ca probele de cascaval erau in neregula Popescu stia de la inceputul anului.
„Nu au fost probleme flagrante”
Vicepresedintele CJ nu a contestat insa nici una din cifrele prezentate ieri de „Ziarul de Iasi”. Popescu a confirmat existenta unor probleme repetate in privinta „Agrocom” Strunga, dar a incercat sa minimalizeze gravitatea acestora. „Nu au fost probleme flagrante. Pe masura ce a aparut vreo problema, s-a intervenit imediat si s-au luat masurile de remediere”, a spus Popescu. Ce ar fi insemnat aceste „probleme flagrante”, n-a mai spus. „Primele buletine de analiza necorespunzatoare microbiologic au aparut acum vreo doua luni, fiind vorba de probe incarcate la numarul de germeni. La un moment dat, la Strunga a stat un medic veterinar timp de o saptamina, pentru remedierea problemelor. Din cind in cind apar probleme, orice ai face. Se poate intimpla si azi, si miine, si peste o luna. Ultimul buletin de analiza a fost insa cel mai prost de pina acum. Au existat totusi si perioade cind nu a fost nici o problema”, admite Cornelia Teodorescu.
De ce sa dai sanctiuni daca inca nu a murit nimeni
Desi buletinele de analiza pentru produsele fabricate de „Agrocom” Strunga au fost in numeroase rinduri negative, societatea a continuat totusi sa livreze lapte si cascaval copiilor din ciclul primar. Nici un moment nu s-a pus problema inlocuirii „Agrocom” cu un alt furnizor, care sa nu creeze atitea probleme. „Daca nu apare o toxiinfectie, nu exista un motiv major de inchidere a unitatii. Ar insemna sa inchidem aproape toti producatorii”, spune Teodorescu. Conducerea CJ a continuat sa acorde credit societatii „Agrocom” Strunga, probabil pe considerentul ca nu a murit inca nimeni. Practic, reprezentantii CJ s-au facut ca nu observa incalcarea legii. Ordinul Ministerului Sanatatii 975/1998 mentioneaza clar conditiile in care un produs nu poate fi livrat spre consum. Astfel, este interzisa utilizarea pentru consum uman a alimentelor care prezinta „modificari ale aspectului, culorii, consistentei, gustului, mirosului”, „miros, gust sau pete de mucegai”, „nu sint conforme standardelor sau specificatiei tehnice de produs” sau care „contin contaminati peste limitele admise”. Conform rapoartelor DSP, cascavalul livrat de „Agrocom” Strunga avea un gust sarat si se desfacea in fisii, incalcind astfel prima conditie. La ultima proba de cascaval, inspectorii DSP nici nu au mai calculat cit mucegai este prezent, mentionind in buletinul de analiza, pur si simplu, „incomptabil”. Cascavalul ar fi trebuit sa contina grasimi in proportie de cel putin 42%, in realitate el incadrindu-se in jurul cifrei de 35%. Totodata, produsele „Agrocom” au depasit limitele admise la inca trei parametri: continutul de germeni, coli fecali si escherichia coli.
Autoritatile au sarit in apararea germenilor
Reprezentantii autoritatilor judetene s-au intrecut in argumente pentru a explica prezenta acestor bacterii in cascavalul livrat de „Agrocom” Strunga. „Mediul ambiant este plin de germeni. Pui mina pe ceva si ai si infectat produsul”, si-a amintit seful DSV, uitind faptul ca in acest caz a fost vorba de cascaval produs si ambalat in conditii, teoretic, perfect igienice, si nu de o bucata de brinza pusa pe o taraba din piata. „S-a mai intimplat ca laptele, de exemplu, sa fie produs strict igienic, dar ambalajul sa fie infestat”, a continuat Duminica. Indiferent unde si in ce conditii s-a produs contaminarea, indiscutabil a ramas insa faptul ca elevilor din ciclul primar li s-au impartit cu buna stiinta produse necorespunzatoare normelor sanitare.
Singurele masuri dispuse de conducerea CJ in urma intilnirii de ieri au fost minore. Astfel, s-au oprit de la comercializare 50 kg de cascaval din acelasi lot cu cel infestat, ramase in depozitul „Agrocom” Strunga. Zilnic insa, societatea a livrat in cadrul programului „laptele si cornul” aproximativ 130 kg de cascaval. Directorul „Agrocom”, Florin Stegariu, a contestat analizele efectuate de DSP, urmind sa fie efectuat un nou set de analize, la DSP, DSV si la Bucuresti. O echipa de control urmeaza sa se deplaseze astazi la Strunga pentru a verifica la fata locului conditiile de fabricare a produselor lactate. Contractul de livrare a produselor lactate de catre „Agrocom” Strunga va ramine insa in vigoare, argumentul invocat de Popescu fiind de-a dreptul stupefiant: „La Iasi functioneaza doar patru producatori de lapte. Podu Iloaiei lucreaza pentru judetul Botosani, ferma de la Dancu are o capacitate prea mica, iar ?Lactis? nu are capacitati disponibile. ?Agrocom? Strunga este singurul producator local la care se poate apela. Va asiguram insa ca avem tot interesul ca treaba sa mearga bine si sa nu apara evenimente nedorite”, a incheiat Popescu. (Alex ZANOAGA)

Comentarii