Simirad trece la PSD

vineri, 16 noiembrie 2001, 00:00
6 MIN
 Simirad trece la PSD

Doua zile ne mai despart de marele anunt. Decizia primarului vine in urma unei "oferte extrem de tentante"
Este o chestiune de zile anuntul oficial al unei fuziuni intre PSD si PM. Primarul celui de-al doilea oras ca marime al tarii dupa Bucuresti a recunoscut ca PSD i-a facut "o oferta onorabila si tentanta". "Va fi o fuziune", a declarat ieri primarul Constantin Simirad referindu-se la intrarea Partidului Moldovenilor in PSD. Acesta a mai afirmat ca, duminica, la Conferinta judeteana de fuziune a organizatiilor locale ale PDSR si PSDR, isi va anunta intentiile de fuzionare cu partidul de guvernamint. "Vom mai avea o discutie cu PSD inainte de conferinta, iar daca ne vom exprima un punct de vedere comun, vom ajunge si la o finalitate", a afirmat Simirad.
Care ar fi oferta facuta de PSD? Un post de ambasador, asa cum se vorbeste de citeva luni?
Refuzind sa-si precizeze viitorul rol pe care-l va avea in PSD, Simirad pastreaza misterul: "Nu pot deocamdata sa dezvalui in ce consta aceasta oferta". Cert este ca discutiile de baza le-a purtat numai cu senatorul PSD Ion Solcanu, dar precizeaza ca ultimele discutii vor avea loc la Bucuresti cu presedintele PSD, Adrian Nastase, probabil in cursul zilei de astazi sau miine. "Daca va avea loc aceasta fuziune, impreuna cu Solcanu vom fi o forta redutabila. Iasul va avea mult de cistigat, iar eu voi avea mari sanse sa realizez ceea ce mi-am propus daca voi intra intr-un partid mare ca PSD", crede Simirad.
Senatorul Ion Solcanu, liderul PSD Iasi, recunoaste ca negocierile privind fuziunea prin absorbtie dintre Partidul Moldovenilor si PSD "sint extrem de avansate, iar pina duminica, cind este programata Conferinta Judeteana Iasi a PSD, mai sint putine lucruri de pus la punct. Primarul Simirad va primi, probabil, un post de membru in Delegatia Permanenta a Organizatiei Judetene, in timp ce alti reprezentanti ai PM vor intra in Biroul Executiv si Comitetul Judetean", a precizat Solcanu. La Conferinta Judeteana Iasi a PSD vor fi prezenti Viorel Hrebenciuc si Octav Cosminca, iar cu aceasta ocazie va fi lansat Manifestul pentru Moldova al PSD, similar cu cel prezentat, in urma cu citeva saptamini, la Cluj, pentru partea de vest a tarii. (Bogdan Pascaneanu, Mihai Chiper)
Reactii ale politicienilor
Valeriu Stoica (presedintele PNL) : "Am sesizat neseriozitatea lui Constantin Simirad anul trecut, cind am si semnat un protocol de fuziune cu Domnia sa, dar pe care nu l-a respectat. In acest context, evolutia domnului Simirad, de la CDR 2000 la PSD, deci de la dreapta la stinga, este ceva normal si care nu mai necesita nici un fel de comentariu".
Dumitru Oprea (presedintele interimar al PNL Iasi): "Mie mi se pare o recunoastere a pozitiei Partidului Moldovenilor, care este o formatiune de centru stinga. PM isi recunoaste ratacirile anterioare prin partea dreapta a spectrului politic. Mi se pare, totodata, o formula destul de ingenioasa a PSD-ului, spre deosebire de Bucuresti, unde lui Traian Basescu i se cere demisia de catre consilierii PSD. Daca vor fi alegeri anticipate la Iasi, prin plecarea lui Simirad in diplomatie, vom avea un candidat surpriza".
Mihai Dorin (presedintele PNTCD Iasi): "Intentia domnului Simirad de a pleca la PSD este descumpanitoare pentru PNTCD, care l-a dus, in prima campanie din 1992, la Primaria Iasului. Faptul ca a pornit din dreapta esichierului politic si a reprezentat o speranta pentru CDR s-a dovedit o investitie proasta, pentru ca Simirad a avut o involutie politica spectaculoasa. La fiecare scrutin a candidat din partea altui partid. Prin plecarea la PSD, Simirad devine expresia cea mai clara a deriziunii politice si face un imens deserviciu ideii de democratie, prin intrarile si iesirile din partide".
Istoria romantata a "mollahului" Simirad
Lansat de PNTCD pe listele Aliantei Civice. Candidat din partea PAC. Isi face partid "al moldovenilor". Vrea sa intre in "ograda PDSR". Se razgindeste, uitindu-se cu interes la PNL, dar candideaza pentru Senat pe listele CDR 2000. Acum este pe cale sa faca un anunt bomba: intrarea in PSD. Ati ghicit? Este vorba de primarul Iasului, Constantin Simirad.
Cind a debutat in politica, Constantin Simirad era profesor universitar de matematica. Nu auzise nimeni de el, era o necunoscuta si pentru cei care l-au propus. In alegerile din 1992, in cadrul CDR s-a ales intre Manolache Leocov, din partea PNTCD, si Constantin Simirad, din partea Aliantei Civice. Spre surprinderea tuturor, stilul personal, bascalios al lui Simirad a reusit sa-i convinga si pe taranisti. De fapt, tinerii taranisti i-au facut atunci intreaga campanie electorala, fapt recunoscut periodic de acesta. Ca primar incepe sa promita privatizarea RATC, fonduri mai multe, eficientizarea sistemului de inclazire, dar nu face nimic concret. In preajma alegerilor locale din 1996 se cearta la cutite cu liderii PDSR, iar acesta distribuie fluturasi care contineau un articol din "Vocea Romaniei", articol incriminator la adresa primarului. In plus, Simirad declara ca primeste telefoane de amenintare si ca era gata sa ia o bataie de doi barbati (dind de inteles ca sint pusi de PDSR) pe scara blocului unde locuia. Trec alegerile, trec si pasiunile, iar Simirad incepe sa nu se mai inteleaga cu guvernantii taranisti. Nu-i mai veneau de-a gata sumele bugetare ca pe vremea pedeseristilor, dar nici nu face nimic sa gaseasca alte tipuri de investitii. Nu are un proiect pentru imbunatatirea serviciilor de incalzire sau a transportului public si se cantoneaza numai in limita sumelor care sint puse la dispozitie de catre bugetul central, ceea ce a insemnat o stingere lenta si fara sperante. Solutia gasita? Un partid politic, Partidul Moldovenilor, care trebuia sa scoata Moldova din inapoiere si sa dea peste nas Bucurestiului pentru modul discretionar in care imparte sumele pentru dezvoltarea judetelor sarace.
In 1999, alta veste nastrusnica ajunsese la urechile presei, spusa de nimeni altul decit senatorul PDSR, Ion Solcanu, care s-a laudat ca, "in curind, s-ar putea sa-l vedem pe Simirad in ograda PDSR". Simirad nu a negat ca ar fi avut discutii, dar ele au ramas in faza de proiect. Vine rindul lui Solcanu sa-l faca in public "handicapat", pe motivul ca primarul este un prost manager.
Simirad se gindea in continuare sa-si vinda partidul cit mai scump. Astfel, se produce si apropierea de PNL in preajma alegerilor locale din 2000. Atunci, Simirad a discutat direct cu Valeriu Stoica, cazind de acord asupra unui pact de neagresiune, dar nimic altceva. Apoi, in toamna, mai ales in preajma alegerilor generale de anul trecut, se parea ca epopeea orgoliilor moldave se va incheia, dupa ce PNL si Partidul Moldovenilor convenisera sa fuzioneze. Ce se intimpla, de fapt? Cea mai ambitioasa initiativa politica locala dupa 1989, structurata in jurul unui ciudat ethos regional, nu a mai rezistat la gindul probei alegerilor generale. Posibila disparitie a PM nu era o tragedie. De la aparitia sa, acest partid, in afara de a sensibiliza si valorifica politic o anumita frustrare, oricum nu reusise sa puna in aplicare vreunul din scopurile pentru care ar fi fost infiintat. Pentru acest fapt i-ar fi trebuit tocmai ceea ce nu putea avea niciodata ca partid regional: pondere nationala, cu o reprezentativitate parlamentara capabila sa sustina si sa finalizeze un demers legislativ complicat, care sa scoata Moldova din inapoiere. Intr-un fel, deznodamintul politic al PM era previzibil inca de pe atunci. Faptul ca, in ultima zi, inaintea anuntatei fuziuni cu PNL, Simirad a facut stinga imprejur anuntind ca intra in CDR, tine numai de imprevizibilitatea personalitatii sale. Totodata, decizia de a intra in CDR, unde detinea primul loc la Senat, a fost o prelungire a starii de moarte clinica in care intrase partidul dupa alegerile locale. Dupa pierderea alegerilor, semnalele venite din PDSR si PM aratau ca aceste partide inca mai negociau de zor.(Mihai CHIPER)

Comentarii