Sindicatele anunta continuarea grevei, in scoli s-a instalat degringolada

miercuri, 16 noiembrie 2005, 00:00
4 MIN
 Sindicatele anunta continuarea grevei, in scoli s-a instalat degringolada

Razboiul dintre sindicalisti si guvernanti a atins ieri punctul maxim. Toate cele patru federatii sindicale din Educatie au hotarit continuarea grevei generale si respingerea acordului propus de Guvern. Tensiunea este cu atit mai mare cu cit Ministerul Educatiei contesta legalitatea suspendarii cursurilor si a dat in judecata sindicatele. In tot acest timp, in scolile iesene domneste haosul. Unii profesori isi tin orele, altii nu. Confuzia i-a cuprins si pe parinti, care nu stiu daca sa-si duca sau nu copiii la scoala. Mai mult, acestia se tem ca odraslele lor isi vor pierde ritmul la invatat si nu vor reusi sa recupereze materia.
Poimiine, miting la Bucuresti
Oferta guvernantilor a ramas si ieri acordarea a 5% din PIB pentru invatamint si o indexare a salariilor dascalilor in 2006 de 8%. Dupa jumatate de zi de discutii intre reprezentantii la nivel national ai sindicatelor, oferta a fost respinsa. Tot ieri s-a hotarit si organizarea unui miting la Bucuresti, poimiine, in Piata Revolutiei. „Iasul va fi reprezentat de 100 de oameni”, a spus Violeta Amariei, liderul judetean al FSLI. „Mi se pare o greseala politica sa intentezi proces in timpul unor proteste sindicale cum este greva generala. Atitudinea este sfidatoare”, a spus ieri Gheorghe Isvoranu, liderul Federatiei „Spiru Haret”. El spune ca, pentru incetarea grevei, guvernantii ar trebui sa aloce invatamintului, pe linga 5% din PIB, si mariri salariale considerabile. „Asteptam un procent cu doua cifre”, a spus Isvoranu. Pe linga acestea, sindicalistii mai cer acordarea premiului lunar de 2%, acordarea de tichete de masa, a unui fond pentru carte de specialitate si acces la Internet.
Parintii sint nemultumiti
Continuarea grevei ii sperie pe sefii ISJ. „Situatia devine mai tensionata decit ne asteptam. Noi nu ne dorim decit ca profesorii sa se intoarca mai repede in clase”, a spus ieri Camelia Gavrila, inspectorul scolar general. Cei mai afectati de oprirea cursurilor sint elevii, in special cei din clasele terminale, a VIII-a si a XII-a. Acestia au pierdut de la inceputurile protestului si pina astazi cite cel putin patru ore de matematica si tot atitea de romana, spre disperarea parintilor. „Chiar daca nu merge la scoala, fetita se pregateste acasa, singura, pentru examene. Nu avem alta solutie daca nu se fac ore”, spune Catinca C., a carei fiica invata in clasa a VIII-a la „Racovita”. Alti parinti sint nemultumiti nu ca elevii nu fac ore, ci ca sint chemati degeaba la scoala. „Ii trimit la scoala, cheltui bani pe transport, dar stau in banci si se uita la profesor. Macar de-ar face mate sau romana”, spune mama unei eleve din clasa a VI-a de la „National”. Profesorii sint la fel de constienti ca si parintii de riscuri. Inainte de toate, materia pierduta cu greu va fi recuperata.
Dascalii isi aduc si acum aminte de greva generala din 2000, cind lectiile pe care le-au sarit in patru saptamini au fost condensate la maximum dupa terminarea protestelor. „Atunci, orele nu s-au recuperat, iar materia a fost inghesuita cit am putut noi de mult”, a spus Nita Nedea, profesoara la Liceul „Mihai Eminescu”. Unii parinti par sa fi gasit deja solutia la aceasta problema: meditatiile. „Desi costisitoare, meditatiile sint o solutie foarte buna. Daca greva va tine o luna, nu cred ca va reusi sa recupereze”, spune Mihaela G., a carei fetita este in clasa a IV-a. In ce priveste recuperarea materiei, solutiile propuse pina acum sint efectuarea orelor la sfirsit de saptamina sau condensarea lectiilor. „O solutie ar fi si prelungirea anului scolar cu citeva zile, pentru parcurgerea intr-un ritm normal a materiei. Aceasta decizie apartine insa doar Ministerului”, este de parere Seryl Talpalaru, directorul Colegiului „Racovita”.
Profesorii pierd intre 1 si 3 milioane
Pe linga pierderea ritmului de predare, profesorii isi asuma si un alt risc. Daca orele pierdute nu vor fi recuperate, dascalii risca sa nu fie platiti pentru aceasta perioada asa cum s-a intimplat si in cazul grevei generale din 2000. „A fost jale atunci. O luna de zile nu am avut nici un ban”, spune profesoara Nedea. Greva inceputa saptamina trecuta ii va face pe profesori sa piarda peste un milion de lei din salariu. Sa luam exemplul unui profesor debutant, cu un salariu net de 3,8 milioane lei. Intr-o singura saptamina de greva, acesta pierde in jur de 900.000 de lei. In doua saptamini, pierderea se ridica la aproape 2 milioane. Un profesor cu gradul didactic I si vechime de peste 18 ani, care are un salariu de aproape 6 milioane in mina, va pierde la aceste proteste 3 milioane.
Greva si nu prea in universitati
Si in universitati va fi oficial greva. Insa, in fapt, ore nu se fac la Universitatea „Cuza”, „Ion Ionescu de la Brad” si „Asachi”, in timp ce la Universitatile de Medicina si de Arte s-a reluat programul. „Procentul de 1,1 % vehiculat de toti reprezentantii guvernamentali, care ar duce bugetul invatamintului la 5% din PIB, nu are absolut nici o acoperire atita timp cit nu este prevazut in legea bugetului pe 2006. La fel si indexarea de 8%, care, de fapt, e mult mai mica daca se ia in considerare si rata inflatiei”, a declarat conf.dr. Constantin Amihaiesei, liderul sindicatului din cadrul Universitatii „Al.I. Cuza”. De asemenea, sindicalistii se declara nemultumiti de refuzul Guvernului de a acorda majorari salariale si tichete de masa pentru personalul nedidactic din universitati. Cu toate acestea, exista si facultati la care profesorii se prezinta la ore, precum Facultatea de Drept, de Economie, Psihologie, Teologie ortodoxa si Teologie catolica. (Marinela RATA, N. AMOISOAEI)

Comentarii