Sint centralele de apartament o afacere?

marți, 28 octombrie 2003, 00:00
4 MIN
 Sint centralele de apartament o afacere?

„Vind centrala de apartament, second-hand, in stare excelenta de functionare, pret foarte foarte bun”. Nu veti gasi un astfel de anunt acum in Iasi. Nu il veti gasi nici la anul si poate nici peste doi-trei ani. Dar e posibil ca peste patru ani anunturi de acest tip sa impinzeasca mica publicitate. Motivul, foarte simplu: cresterea pretului la gaz metan. Conform prognozelor de preturi, gazul metan pentru populatie va fi mai scump de aproape trei ori decit acum. In acelasi timp, pretul gigacaloriei nu va creste decit cu 30%. Practic, s-ar ajunge intr-o situatie inversa decit acum. Posesorii de centrale de apartament ar putea ajunge sa plateasca mai mult decit clientii CET. Pe baza previziunilor specialistilor, „Ziarul de Iasi” a facut o analiza completa a costului incalzirii, pentru anii viitori, pe cele doua sisteme.
Pe termen scurt, centrala e rentabila
In aceasta iarna, este clar: daca aveti centrala de apartament, platiti cu pina la 30% mai putin decit un client CET. De exemplu, la un apartament cu doua camere, factura acestei ierni nu va depasi in nici un caz 4 milioane de lei pentru cei cu centrale. Ceilalti, care primesc agent termic in sistem centralizat, vor plati macar 5 milioane lei. Mai exact, pentru o iarna, la un apartament cu doua camere se folosesc in jur de 850 de metri cubi de gaz pentru incalzirea cu centrala de apartament. Pentru clientii CET, consumul lunar este de sase gigacalorii furnizate. Aceste cantitati stau la baza calculelor pentru preturile din anii viitori.
Pretul gazului va creste pina la nivelul celui din tarile UE
Conform specialistilor in gaz metan, pretul acestui combustibil va creste pina la valorile din Uniunea Europeana (UE). „Cresterea va fi graduala, pina in momentul integrarii”, a precizat Ligia Medrea, din cadrul Autoritatii Nationale Romane de Reglementare in domeniul Gazului (ANRGN). Ca o dovada ca tendinta pretului la gaz este crescatoare, o noua scumpire se va inregistra de la 1 noiembrie. De la aceasta data, in Romania, pretul unui metru cub de gaz metan la populatie va fi de 4.097 lei, fara TVA, adica cu 4% mai mare. Aceasta majorare vine dupa o alta, de acum doua luni, cind pretul gazului pentru populatie a fost majorat cu 22%. Pretul mediu al gazului furnizat in tarile UE in acest moment este de 338 de dolari pe 1.000 de metri cubi, fara TVA. Adica, un metru cub de gaz la populatie in acest moment, in tarile UE, costa 0,338 dolari, adica 11.200 de lei, fara TVA. Practic, in cazul unui apartament de doua camere cu centrala termica, peste citiva ani, incalzirea pe o iarna va costa 850 de metri cubi de gaz inmultit cu 11.200 lei. Rezultatul este de 9,5 milioane lei, practic, factura la un apartament cu doua camere cu centrala proprie pe o iarna. La acest pret nu s-a adaugat TVA-ul, adica inca 1,8 milioane lei. Cu totul, factura ajunge la 11,3 milioane lei. Aceasta ar urma sa fie factura la incalzire la un apartament cu doua camere in 2007.
Si pretul gigacaloriei va creste, insa mai putin
Ce se va intimpla cu pretul gigacaloriei? In mod cert, nici acesta nu va stagna. „Pina in 2007, se va renunta la subventia de pret. Acum, o gigacalorie se vinde la populatie cu 800.000 lei, in timp ce ea se produce cu 1.180.000 lei”, a spus seful CET, Ion Mihai. Practic, in acest moment, la fiecare gigacalorie furnizata populatiei, statul da o subventie de 380.000 lei. Aceasta subventie va fi platita, peste citiva ani, de catre locatari. Adica, la un apartament cu doua camere incalzit centralizat, factura de iarna va costa sase gigacalorii ori 1.180.000 lei. Rezultatul este 7,1 milioane lei. Cu alte cuvinte, iesenii au de ales intre a plati o posibila suma de 11,3 milioane pe iarna, cu centrala proprie, sau 7,1 milioane lei pe iarna, cu caldura de la CET. Diferenta este de 4,2 milioane lei pe sezon de incalzire, adica de aproape 40%.
Eliminarea subventiilor, conditie pentru aderarea la UE
Tendinta crescatoare a pretului la utilitati a fost recunoscuta atit de seful „Distrigaz Nord” Iasi, cit si de cel al CET. „UE a cerut clar ca subventiile la energia termica sa fie eliminate. De fapt, este chiar o conditie pentru aderare”, a spus Ion Mihai, directorul CET. „«Distrigaz Nord» va fi privatizat in cursul anului viitor si, ca urmare, va creste pretul la gaz metan si se va elimina treptat si subventia”, a declarat George Ceriu, seful filialei iesene de distributie a gazului metan. De altfel, scumpirea gazului s-a produs deja in toate celelalte tari care vor sa adere la UE. De exemplu, in Bulgaria, gazul costa deja cu 15% mai mult decit in Romania. In cazul Poloniei, gazul este mai scump decit la noi cu 90%. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii