Siretul e otravit

vineri, 19 ianuarie 2001, 00:00
6 MIN
 Siretul e otravit

Catastrofa ecologica din primavara anului trecut de la Baia-Mare s-a reeditat la o scara mai mica si in judetul Iasi. Acum un an, la societatea "Aurul" SA Baia-Mare s-a produs o scurgere accidentala a unei mari cantitati de cianura. De pe Somes, valul de cianura a coborit pe Tisa, pina la Dunare. Timp de doua saptamini, apele si malurile Tisei au fost acoperite cu peste mort. Miercuri seara, acelasi lucru s-a petrecut si in comuna Lespezi, pe malurile Siretului. "Indiscutabil, este cea mai mare catastrofa ecologica petrecuta vreodata in judetul Iasi. Nu s-a mai intimplat niciodata asa ceva si la asemenea proportii", a apreciat situatia vicepresedintele Consiliului Judetean, Nicolae Ivanciu, aflat la fata locului.
Satenii din zona si-au umplut carutele cu pestele mort
Incepind cu noaptea de miercuri spre joi, in dreptul municipiului Pascani au inceput sa vina la vale pe Siret bancuri de pesti morti. "La o prima evaluare, s-a stabilit ca valul de toxine a ucis aproape trei tone de peste. Cel mai grav este insa faptul ca localnicii au profitat de ocazie si au strins o cantitate mare din acest peste. Exista riscul real al unei epidemii masive", a declarat prefectul Corneliu Rusu Banu.
Inca de la aparitia primilor pesti morti, localnicii au inceput sa-i "vineze". Spre exemplu, satenii din Heci si Contesti au stat toata noaptea trecuta pe malul riului, ducind pestele acasa cu caruta. Entuziasmati de chilipirul cazut pe capul lor, acestia nu au luat in considerare ca pestele ar putea fi la fel de otravit ca si apa care i-a ucis. Politia din municipiul Pascani a inceput sa ia abia astazi primele masuri de indepartare a zecilor de pescuitori in apele intunecate ale Siretului:
"Am luat masuri ca populatia sa fie indepartata de pe Siret pentru a nu consuma pestele ce poate fi infestat. Facem apel ca oamenii sa nu consume acest peste, mai exact sa nu consume deloc peste din Siret pentru ca poate fi infestat", ne-a declarat adjunctul comandantului Politiei Municipale Pascani, colonelul Constantin Huzum. Acesta, impreuna cu seful Departamentului de Ordine Publica din Politia Pascani, lt-col. Ioan Magris, se aflau in zona podului peste Siret de la Blagesti, de unde coordonau indepartarea populatiei de la prinderea pestelui mort.
Apa contine cianuri, exact ca la Baia-Mare
Cu toate acestea, localnicii continuau si ieri sa stringa pestele mort din apele Siretului. Distanta mare pe care se intind bancurile de pesti face extrem de dificila supravegherea malurilor. "Poluarea provine din amonte, probabil dintr-un afluent al Siretului, riul Somuz. Peste mort se gaseste pe o distanta foarte mare, de vreo 20 de kilometri", a explicat Stefan Gheorghita, primarul comunei Lespezi.
Apa riului, mai tulbure decit de obicei si cu un gust sarat, are un miros migdalat, care poate fi dat de cianuri, dupa cum declara cei de la Protectia Mediului. "Am luat probe de apa inca din cursul serii trecute, dar si din aceasta dimineata si le-am trimis la analize, rezultatele le vom afla intr-o zi sau doua. Pestii morti sint din cei specifici riului Siret, si anume mreana, salau, scobar, clean si a fost carat de curent in aval. Este probabil sa fie vorba de amoniac, sau in cel mai rau caz de cianuri, dar nu putem sti nimic sigur pina ce nu se efectueaza analizele. Este bine ca populatia sa fie avertizata sa nu consume acest peste", ne-a declarat dr.ing. Mihai Bendescu – inspector de specialitate la Agentia pentru Protectia Mediului Iasi.
Au aparut primele imbolnaviri dupa consumul de peste infestat
Cea mai mare cantitate de peste a fost colectata de locuitorii din Lespezi care s-au repezit cu mic, cu mare pe malul Siretului. La scoala, toti copiii se laudau la profesori ca au mincat peste si ca au mult peste acasa. Consecintele nu au intirziat sa se arate. Ieri-dimineata, la spitalul pascanean au fost internate doua fete de 15 ani care s-au simtit rau dupa ce au consumat peste. Cele doua fete, Dana Cucu, din Bursuc-Vale, si Corina Copacel, din Bursuc-Deal, se afla acum in afara oricarui pericol.
"Cel mai probabil, este vorba de cianura. La Falticeni exista o fabrica de detergenti aflata acum in proces de lichidare. Un rezervor care continea cianura a fost dezafectat. Accidental, cianura s-a deversat in riul Somuz, iar de acolo a ajuns in Siret. Nu stim inca ce cantitate de agent poluant a fost deversata, dar ea este destul de importanta", a precizat, aseara, prefectul Rusu Banu.
Valul toxic, impreuna cu pestele mort, a ajuns deja pe raza comunei Stolniceni-Prajescu. "S-au luat deja masurile necesare pentru a preintimpina si reduce consecintele acestui accident. Zona afectata este supravegheata de politie pentru a impiedica stringerea si consumarea pestelui. Vor fi organizate patrule pentru a identifica persoanele care au apucat deja sa adune peste mort din Siret. Speram ca lucrurile sa nu se agraveze", a incheiat Corneliu Rusu Banu.
Zona Lespezi va fi incercuita
Daca Politia va reusi sa-i impiedice pe localnici sa stringa peste, riscul unor toxiinfectii nu va disparea insa imediat. Astazi se desfasoara la Lespezi un tirg la care participa numerosi locuitori din zona. Autoritatile se asteapta ca la acest tirg sa fie aduse si unele cantitati de peste infestat. "Se vor organiza filtre la cele patru iesiri din Lespezi pentru a nu se putea vinde la tirg pestele strins din Siret. Totodata, vor exista patrule permanente care vor confisca eventualele cantitati de peste scoase la vinzare. Tot pestele gasit va fi incinerat", ne-a asigurat Ivanciu.
Oficialitatile considera ca, in afara de consumul de peste infestat, nu exista alte riscuri pentru populatia din zona. "Municipiul Pascani se alimenteaza din puturi subterane situate in albia riului Moldova. Alimentarea nu se face sub nici o forma din Siret; deci, pentru locuitorii din Pascani nu exista nici un fel de riscuri", a declarat managerul RAJAC, Gheorghe Nichita.
Cianurile vin de la "Metadet" Falticeni
Conform ultimelor aprecieri, dezastrul ecologic de la Lespezi a determinat moartea a peste 30 de tone de peste din riurile Somuzul Mare si Siret. Concentratia maxima admisa de cianuri a fost depasita de 130 ori, iar cea de amoniu de 6 ori, valori apropiate de cele inregistrate la Baia Mare anul trecut.
Sursa poluarii este societatea "Metadet" SA Falticeni, aflata in curs de lichidare. Principala vinovata de producerea acestui accident ecologic este societatea "Dalex" SRL din Iasi, care se ocupa cu dezafectarea celor 7 rezervoare cu cianuri ale "Metadet". "Dalex" nu se afla la primul incident de acest gen. Societatea a fost actionata in instanta si in decembrie, cind a mai poluat accidental o pasune, cauzind moartea a 10 oi.
Pentru diminuarea efectelor poluarii cu cianuri si amoniu, conducerea Sistemului de Gospodarire a Apelor Suceava a hotarit cresterea debitelor riurilor Suceava si Siret. "Prin barajul de la Bucecea de pe riul Siret se va permite trecerea suplimentara de apa cu 0,5 mc/s. Pe riul Suceava, la barajul Mihoveni, s-a luat aceeasi masura, astfel incit debitul va fi sporit cu 1mc/s. Incercam astfel sa sporim gradul de dilutie, iar consecintele nefaste ale poluarii sa se reduca in cel mai scurt timp", a precizat Octavian Foit, directorul SGA Suceava.
Pentru nerealizarea in totalitate a unor masuri de protectie a mediului, APM Suceava a amendat conducerea "Metadet" SA, in anul 2000, cu 15 milioane de lei. Inca din 1998, autoritatile locale si judetene au fost avertizate asupra riscului ecologic existent la depozitul de deseuri chimice la SC "Metadet" SA, iar Inspectoratul de Protectie Civila Suceava a organizat o simulare de accident chimic la aceasta societate. Simularea accidentului nu a ajutat insa cu nimic in acest caz. Poluarea Siretului s-a produs, iar consecintele urmeaza sa apara. (Cristian DROANTA, Alexandru ZANOAGA)

Comentarii