Smecheria "liberelor" in transportul public

miercuri, 19 iunie 2002, 23:00
3 MIN
 Smecheria "liberelor" in transportul public

Smecheria permisului de biblioteca aduce regiei de transport pierderi implicite si necontabilizate de peste 30 miliarde lei anual. Conform contractului colectiv de munca din regie, la astfel de permise au dreptul toti angajatii regiei, plus rudele de gradul intii ale acestora. Dreptul de a elibera permisele revine sindicatelor din RATC, in exclusivitate, fara a exista nici un control din partea conducerii regiei. Explicatia mega-smecheriei este relativ simpla. In acelasi contract colectiv de munca nu se prevede ca angajatii RATC sa beneficieze de facilitati la plata transportului in comun, de nici un fel. Cu alte cuvinte, oamenii regiei trebuie sa plateasca fiecare cursa, ca oricare alt iesean. Ca sa-si scoata pirleala, insa, la RATC s-au inventat permisele "de biblioteca". Practic, acestea sint folosite ca abonamente libere nominale. Pretul unui abonament de acest gen este acum de 756.000 lei lunar. O suma din care cei 3.600 de blatisti nu platesc decit o parte infinit de mica, cit sa-si scoata o fotografie pe care sa o ataseze la permis.
"Nu-i dam amenda. E un angajat de-al nostru"
Nici unul dintre cei implicati in smecheria permiselor de biblioteca nu a recunoscut oficial ca tolereaza blatul. "Oficial, conform contractului colectiv de munca, asa ceva nu este permis. Intr-adevar sint emise 3.600 de permise, dar numai pentru biblioteca si baza sportiva", a declarat categoric, in prima instanta, directorul RATC, Neculai Abalasei. In a doua faza, insa, afirmatia lui Abalasei s-a inmuiat. "Daca, in mod tacit, controlorii tolereaza acest lucru, este foarte greu de demonstrat", a spus Abalasei. Iar seful serviciului Controlori, Florin Ciofu, a fost aproape vehement. "Legitimatiile de biblioteca nu se folosesc in loc de abonamente", a spus, raspicat, Ciofu. Care, uitind probabil ceea ce tocmai spusese, a reluat dupa citeva momente de gindire: "Cind gasim un calator cu permis de biblioteca, nu-i facem proces verbal, dar ii retinem permisul. Nu-i dam amenda". Cind si-a dat seama ca s-a contrazis in mod flagrant, Ciofu a incercat sa o dreaga. "Nu se fac procese-verbale tocmai in ideea ca la mijloc e un angajat de-al nostru", a incheiat seful controlorilor.
Filantropie pe banii iesenilor
Capii actiunii "filantropice" a permiselor de biblioteca sint liderii sindicali din RATC. Acestia nu au luat nici o clipa in calcul faptul ca biblioteca regiei este de fapt o camaruta cu citeva zeci de volume tehnice, care sta mai mult inchisa, netentind pe nimeni. Cel mai agasat de intrebarile legate de acest subiect a fost liderul sindical Vasile Sandu. "Reglementarile noastre interne nu va privesc", a spus Sandu, drept explicatie pentru numarul mare de permise eliberate de sindicat. Aceasta desi regia toaca anual zeci de miliarde din banii iesenilor. "Nu pot sa va ofer nici o informatie de ordin intern", ne-a spus si liderul sindical Radu Barbu. Singurul care a incercat o justificare a fost liderul sindical Adrian Nedelcu. "La sindicatul meu nu s-au eliberat decit vreo 350 de permise", a spus Nedelcu. Desi nu a recunoscut nici o clipa, oficial, smecheria, Abalasei incearca sa reduca dimensiunile gaurii financiare rezultate din aceasta. "Am dat o nota interna prin care am cerut ca nici un permis sa nu mai fie eliberat fara a trece intii pe la serviciul de personal", a declarat directorul regiei de transport. Prin aceasta nota interna, Abalasei a acceptat, practic, ca sindicatele controleaza fara nici o jena afacerea abonamentelor-permise de biblioteca. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii