Sondaj CURS: Alianta DA – 47%; PSD-PUR – 34%

miercuri, 27 octombrie 2004, 23:00
3 MIN
 Sondaj CURS: Alianta DA – 47%; PSD-PUR – 34%

Campania electorala a inceput azi, in municipiul Iasi, sub cele mai bune auspicii pentru Alianta DA. Sau, cel putin, asa arata un recent sondaj de opinie realizat la Iasi de Centru de Sociologie Urbana si Regionala (CURS), considerat singurul institut important de profil care a ramas independent in fata influentelor politice.
PRM – 9%
Datele sondajului CURS arata ca, daca duminica viitoare ar fi alegeri pentru Parlamentul Romaniei, locuitorii din Iasi, Pascani, Tg. Frumos si Hirlau ar vota in proportie de 47% cu Alianta DA, in timp ce doar 34% ar alege PSD. Celelalte partide ar obtine urmatoarele scoruri: PRM – 9%, PNG – 5% si PNTCD – 1%. In confruntarea pentru Cotroceni, iesenii voteaza, de asemenea, cu candidatul Aliantei, Traian Basescu, care e creditat cu 45%, acesta fiind urmat, in ordine, de Adrian Nastase – 35%, C.V. Tudor – 10%, Gigi Becali – 4%, Petre Roman – 2% si Gheorghe Ciuhandu – 1%. De mentionat ca peste 80% dintre alegatori au anuntat ca se vor prezenta sigur la vot.
PSD sta mai bine la notorietate
In ce priveste ratele de notorietate si de incredere in rindul electoratului ale celor mai importanti oameni politici la nivel national, PSD pare sa stea mai bine. Astfel, 99% dintre ieseni au auzit de Ion Iliescu si Adrian Nastase, 98% de Traian Basescu si C.V. Tudor, 97% de Theodor Stolojan, 94% de Mircea Geoana si doar 75% de Calin Popescu Tariceanu. La capitolul incredere, Theodor Stolojan este primul cu o cota de 44% (incredere multa si foarte multa), urmatorii fiind Ion Iliescu – 43%, Mircea Geoana – 42%, Traian Basescu – 38% si Adrian Nastase – 34%. Ultimul in acest top este C.V. Tudor, in care nu au incredere decit 14% dintre romani.
Vlasov, codas la capitolul incredere
Oarecum diferit stau lucrurile la aceleasi capitole – notorietate si incredere – in cazul candidatilor din Iasi ai celor doua forte politice pentru un loc in Parlament. Astfel, iesenii au cea mai mare incredere in trei candidati – Dan Carlan, Relu Fenechiu si Varujan Vosganian -, toti cu o cota de 24%. Totusi, extrem de multi alegatori nu au incredere in acesti politicieni: 68% in cazul lui Carlan, 67% in cazul lui Vosganian si 66% in cazul lui Fenechiu. Lucrurile stau si mai prost in ceea ce-i priveste pe ceilalti candidati: peremistul Anghel Stanciu se bucura de o cota de incredere de 23%, dar si neincrederea este pe masura: 72%. La fel se intimpla in cazul pesedistilor Ion Solcanu (incredere – 20%, neincredere – 73%) si Valer Dorneanu (20%/65%). Ultimul la capitolul incredere este liberalul Mihai Vlasov: 87% dintre cei care au auzit de el afirmind ca nu au incredere in avocatul iesean.
La notorietate, cap de lista este senatorul Ion Solcanu, 85% dintre ieseni auzind de el, pesedistul fiind urmat de Dan Carlan – 84% si Relu Fenechiu – 72%. La polul opus se afla umanistul Radu Terinte, care este un necunoscut pentru 91% dintre ieseni. De mentionat ca, la aceste doua capitole, sondajul il cuprinde si pe primarul Gheorghe Nichita, care detine cele mai bune scoruri – 86% la notorietate si 41% la incredere (54% neincredere). Printre datele sondajului se mai afla si un mic barometru de opinie referitor la modul in care iesenii privesc activitatea autoritatilor locale: 47% dintre repondenti se declara multumiti de adminitratia locala, in timp ce 48% nu.
Se pot extrapola si la tara datele sondajului?
Sondajul CURS a fost realizat intre 11 si 17 octombrie, pe un esantion reprezentativ de 1.000 de persoane din orasele judetului Iasi. Cercetarea sociologica a fost realizata la comanda Aliantei DA, iar rezultatele au fost ieri prezentate la Iasi intr-o conferinta de presa a PNL. Potrivit liderului liberal de la Iasi, Relu Fenechiu, sondajul „ar fi costat mult mai mult sa fie facut si la tara”. In ce masura cifrele acestuia se pot extrapola insa la nivelul intregului judet? Procentele adunate obtinute separat de PD si PNL la votul din iunie pentru alegerea CJ (vot considerat cel mai politic la locale) arata ca aceste doua formatiuni au obtinut atunci, surprinzator, un scor putin mai bun in mediul rural decit in mediul urban. Astfel, PNL obtinea 24% in afara municipiului Iasi si 20 la Iasi. PD a avut 15% in oras si 17% in afara. Aceste cifre, coroborate cu cele ale sondajului, ar putea arata ca Alianta poate miza pe extrapolarea datelor sondajului si in afara oraselor. Este totusi greu de facut o astfel de supozitie, cita vreme se stie ca electoratul rural si cel in virsta, in general captiv PSD, este mult mai disciplinat in privinta prezentei la urne. Cu atit mai mult cu cit rezultatele sondajului CURS sint valabile la o prezenta la vot de 80%. Prezenta care, se stie, nu a mai fost inregistrata din 1990 incoace. (Catalin ONOFREI)

Comentarii