Stentel este trimis sa-si ia mosie la Botosani

luni, 23 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Stentel este trimis sa-si ia mosie la Botosani

Sansele fostului vicepresedinte al Consiliului Judetean, Constantin Stentel, de a deveni mosier in Copou sint extrem de reduse. Dosarul de constituire a proprietatii va fi blocat la Comisia judeteana de fond funciar, pina la finalizarea retrocedarilor de terenuri stabilite de Legea 1/2000. "Acest schimb de actiuni perfectat la notariat nu poate face obiectul obtinerii unui titlu de proprietate pina la incheierea aplicarii Legii 1", a precizat Marian Tudoran, director in cadrul Prefecturii.
Constantin Stentel a incercat un mod ingenios de a se capatui cu o proprietate de 2,5 hectare in Copou, fara sa fi avut vreodata teren in municipiul Iasi sau sa aiba calitatea de mostenitor. El a urmat reteta fostului sef al Politiei Rutiere, colonelul Puiu Constantinescu, cumparind actiuni ieftine de la un IAS din alt judet, iar apoi a obtinut pe diverse cai un transfer de actiuni la IAS profitabil din Iasi. Constantin Stentel a cumparat actiuni la "Agrocom" Ripiceni, judetul Botosani. In cursul anului trecut, conducerea "Vinifruct" Copou a semnat un transfer de actiuni cu "Agrocom" Ripiceni, la notarul Gheorghe Zaharia, din Iasi. In baza acestui transfer, Constantin Stentel a cerut Primariei municipiului Iasi intocmirea fisei de punere in posesie pe o suprafata de 2,5 ha in intravilanul orasului. Primarul Constantin Simirad a precizat, la sfirsitul saptaminii trecute, ca "s-a pus la cale o noua giganta afacere a agronomilor". Pe linga numele fostului vicepresedinte al CJ, primarul Simirad a afirmat ca directorii "Vinifruct" au procedat intr-un mod diferit de a deveni proprietari, cumparind actiuni de la fostii proprietari, cu domicilii in alte judete.
Pina acum, tranzactiile cu actiuni de la fostele IAS-uri nu au fost reglementate de nici o lege, nefiind cotate pe piata libera. Practic, orice persoana poate deveni proprietar pe un teren aflat in administrarea unui IAS, cumparind actiuni de la actualii locatori. In Legea 1/2000 se precizeaza la articolul 8 ca "persoanelor fizice carora li s-a stabilit calitatea de actionar la societatile comerciale pe actiuni cu profil agricol sau piscicol, in temeiul art. 36 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, nemodificata, li se restituie in natura suprafete cu destinatie agricola sau piscicola de aceeasi calitate, pe baza documentelor care atesta fosta proprietate, in perimetrul acestor societati". La articolul 12 al legii se spune ca "terenurile vor fi delimitate pe vechile amplasamente".
In cazul fostului vicepresedinte al CJ, Constantin Stentel, nu poate fi vorba de improprietarirea cu un teren care a apartinut fostului actionar, delimitarea vechiului amplasament fiind practic imposibila. Dupa cum a explicat Marian Tudoran, "titlul de proprietate va fi emis de «Agrocom» Ripiceni, iar apoi, cele doua societati se vor descurca cu transferul de actiuni. In nici un caz nu se poate da un teren pe raza municipiului Iasi, acolo unde doreste Constantin Stentel. Oricum, titlul de proprietate va fi validat de Comisia judeteana de fond funciar, unde vom vedea ce acte exista in dosar".
In ce priveste situatia directorilor de la "Vinifruct", diferita de cea a lui Constantin Stentel, proprietatea va fi constituita numai pe terenul care a apartinut actionarilor.
Constantin Laiu, directorul "Vinifruct", a cumparat actiuni pentru 5 ha, Constantin Nechita, directorul tehnic, detine actiuni pentru 4,6 ha, iar alte persoane din Consiliul de Adminsitratie, Valeriu Cotea, Constantin Profir si Valeria Olaru, au devenit proprietari ai unor actiuni pe suprafete de teren cuprinse intre 2 si 4 ha. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii