„Taxa Burlui” a intors pe dos toate spitalele din Iasi

marți, 01 februarie 2005, 00:00
4 MIN
 „Taxa Burlui” a intors pe dos toate spitalele din Iasi

Scandalul taxelor uriase impuse spitalelor drept chirie pentru aparatura de catre UMF Iasi ia amploare. Decizia rectorului UMF, prof.dr. Vasile Burlui, a determinat reactii violente in rindul profesorilor, comentarii acide sau ironice in rindul medicilor si a dat dureri de cap conducerii Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi. „Este aproape incredibil si toata lumea este revoltata de o asemenea masura”, spune prof.dr. Carol Stanciu, fostul rector al UMF si directorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi, aflat pe lista de „datornici” ai UMF, cu suma de 800 milioane de lei pe luna. Bulversati inca de adresele primite, directorii de spitale au apelat la consiliile de administratie pentru a nu trebui sa contracareze singuri initiativa rectorului Burlui. Bineinteles, s-a cerut si ajutorul DSP, care ar trebui sa faca lobby la Ministerul Sanatatii. Mai mult decit diplomat, directorul DSP, prof.dr. Stefan Georgescu, indeamna din nou pe toata lumea la calm, sperind in incheierea unor protocoale la nivel de ministere, protocoale care ar trebui sa linisteasca spiritele agitate.
„Este aparatura adusa de mine”
„Masura este pripita”, caracterizeaza decizia rectorului Burlui prof.dr. Carol Stanciu, fostul rector al UMF si actualul director al Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi. Indignarea acestuia este de inteles, dat fiind faptul ca institutul pe care il conduce este trecut pe lista „datornicilor” UMF Iasi cu suma de 800 milioane de lei pe luna. Suma pe care institutul trebuie sa o achite pentru aparatele pe care le-a primit de la UMF in timpul cit el s-a aflat la cirma UMF. „Este aparatura adusa de mine, pentru care m-am zbatut, si adusa pentru ingrijirea bolnavilor. Fara ajutorul UMF, Iasul raminea in epoca de piatra. Aici este medicina, nu este politehnica. Aparatele acestea sint intr-adevar folosite pe bolnavi, dar cel putin 80% sint utilizate in scop didactic, sa ii invete pe studenti si pe doctori medicina moderna. Cum sa faci competente in ecografie daca tu nu ai un ecograf? Cum sa faci competenta in chirurgie laparoscopica daca nu ai aparat? Noi am cumparat primele laparoscoape de care au beneficiat mii de bolnavi operati si pe care au invatat generatii si generatii de studenti si doctori. Iar spitalele cheltuiesc multi bani pentru ca studentii sa poata invata pe aceste aparate: curentul electric, apa, intretinerea, curatenia… Toate acestea costa. Si nu s-au cerut bani UMF pentru asa ceva”, explica profesorul Stanciu de ce nu i se pare corect ca spitalele sa fie puse la plata. Cit despre chiria de 800 de milioane pe luna care i-a fost ceruta, acesta a precizat ca oricum nu are de unde lua acesti bani. „Asta inseamna sa privam bolnavii internati in institut de medicamente si sa dam banii UMF”.
„Sa-i vad ca vin la mine sa ia aparatele”
Inainte de a realiza ca adresa este una oficiala si trebuie sa primeasca un raspuns, deci nu este o gluma, unii medici s-au amuzat copios la inceput pe seama ei. „In unele clinici exista dotare de la UMF incepind de la paturi speciale pentru bolnavii in stare grava si pina la aparate performante. Ce au sa faca daca nu platim? Au sa ia si paturile de sub bolnavi?”, au comentat ironic unii medici. „E aproape incredibil, a ris toata lumea. Absolut toti sint revoltati de o asemenea masura, si mai ales ce scria acolo, ca daca nu semnam in 5 zile vin si ne iau aparatele. Eu nu semnez. Sa-i vad ca vin la mine in institut sa ia aparatele”, spune profesorul Stanciu. Se pare insa ca, in afara de fostul rector al UMF, conducerile celorlalte unitati medicale evita un conflict direct, printr-un refuz categoric, incercind sa obtina noi termene de tirguiala. „Spitalul nu are cum sa plateasca aceste sume, pentru ca ele nu au fost prevazute in bugetul acestui an. Am facut o adresa catre DSP, in care am cerut si opinia lor, iar miine (astazi – n.r.), a fost convocata sedinta de consiliu cu sefii de clinica, pentru a vedea si ce spun ei”, a spus dr. Diana Cimpoesu, purtator de cuvint la Spitalul „Sf. Spiridon”, spital care conduce in topul chiriilor cu suma de 3,5 miliarde de lei pe luna. Nici Spitalul de Copii nu va plati cele 180 de milioane de lei pe luna cerute de UMF pentru aparatura. „Vom solicita UMF o explicatie despre calculul facut pentru aceasta chirie. Noi nu credem ca suma este corect stabilita. Abia dupa aceea vom hotari ce este de facut”, spune prof.dr. Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii „Sf. Maria” si prorector la UMF.
Se cere un protocol intre ministere
Si la alte spitale – Maternitatea „Cuza Voda”, Spitalul de Neurochirurgie, Spitalul de Recuperare etc. – consiliile de administratie vor discuta problema si vor incerca sa lamureasca UMF de ce nu pot plati sumele uriase cerute. In rezolvarea spinoasei probleme, a fost cerut si ajutorul DSP. „Ceea ce pot sa spun, in momentul de fata, este ca sint convins ca vom gasi o solutie amiabila in aceasta situatie. Cred ca rezolvarea problemei ar tine de un protocol de colaborare intre cele doua ministere, al Educatiei si al Sanatatii, astfel incit sa fie reglementate colaborarea pe dotari, pe aparatura si chiar colaborarea pe educatia post universitara, respectiv pe problema stagiarilor si a rezidentilor”, a spus prof.dr. Stefan Georgescu, directorul DSP Iasi. El indeamna in continuare la calm, fara insa a da un termen la care s-ar putea intrevedea macar o rezolvare a scandalului iscat. Ceea ce inseamna ca, deocamdata, problema ramine in continuare in curtea spitalelor unde tot medicii, cu toata nemultumirea lor, trebuie sa gaseasca o cale de a aduce niste bani la UMF. (S. RELEA, C. MAFTEI)

Comentarii