Tompea, trimis in corzi de oamenii prefectului

miercuri, 21 decembrie 2005, 00:00
5 MIN
 Tompea, trimis in corzi de oamenii prefectului

Concret, FAPA a incheiat anul trecut doua contracte cu DRP, primul vizind organizarea a doua stagii de perfectionare a unor functionari din administratia publica basarabeana, iar al doilea, un schimb de experienta intre functionarii romani si cei basarabeni. Inspectorii DGFP au ridicat semne de intrebare asupra derularii ambelor proiecte. Astfel, 60 de functionari din Basarabia au vizitat Iasul in perioada 26-30 mai 2004, pentru un stagiu de pregatire organizat de FAPA. Tot fundatia condusa de Doru Tompea urma sa asigure cazarea pentru cei 60 de basarabeni. „M-am trezit atunci ca toate unitatile hoteliere din Iasi erau blocate. Luna mai este perioada simpozioanelor, a sesiunilor stiintifice, iar hotelurile sint supra-aglomerate. Nu primisem garantii ferme de la Guvern cu privire la fonduri, nici nu stiam daca si citi vor veni, asa ca nu am putut rezerva camere. M-am trezit pe 25 mai ca vin moldovenii si nu am unde sa-i cazez”, a spus Tompea.
Pentru cazarea oaspetilor basarabeni, Tompea a apelat la Sorin Iacoban, directorul Casei Studentilor si colegul sau de partid. Ce nu a reusit Tompea alergind din hotel in hotel, a reusit Iacoban in doar 24 de ore. Contra sumei de 204 milioane lei, Casa Studentilor s-a obligat sa gaseasca locuri de cazare. Cum Casa Studentilor nu detinea decit o camera cu doua paturi, 20 de persoane au fost cazate in sala de pictura si in studioul muzical, unde au fost instalate paturi imprumutate.
O parte din bani s-au intors
Ceilalti 40 de invitati au fost imprastiati in hotelul Municipal, hotelul Conest sau prin caminele studentesti din Tudor. „Prin proiect mi s-au alocat 204 milioane pentru cazare. I-am dat toti banii lui Iacoban. Unde este ilegalitatea?”, a intrebat Tompea. Din punctul de vedere al inspectorilor DGFP insa, cazarea invitatilor la Casa Studentilor a reprezentat o activitate comerciala ilicita. „Casa Studentilor nu are ca obiect de activitate prestarea de servicii hoteliere si nici nu are spatii adecvate pentru asa ceva. Banii platiti aiurea Casei Studentilor sint o cheltuiala ilegala si, implicit, un prejudiciu”, a apreciat seful corpului de control al prefectului, Valerian Salavastru.
Mai mult, o parte a banilor platiti de FAPA catre Casa Studentilor s-au intors dupa trei luni. Astfel, in septembrie 2004, Casa Studentilor a comandat FAPA un studiu de impact referitor la posibilitatile de diversificare a activitatii. Studiul a fost platit cu 50 milioane lei. „Practic, Guvernul a dat niste bani catre FAPA. Aceasta i-a dat mai departe, dar o parte din ei s-au intors la FAPA, prin acest studiu de impact. Eu personal n-am vazut nici o schimbare in strategia Casei Studentilor in urma acestui studiu”, a precizat Salavastru. Replica lui Tompea a venit prompt. „Este o simpla speculatie. In fiecare an realizez citeva zeci de astfel de studii”, a afirmat acesta.
Tompea:”Nu am virit nici un ban in buzunar”
Modul de realizare a tipariturilor, mapelor si cartilor oferite participantilor la stagiile de pregatire organizate de FAPA au fost si ele apreciate de inspectorii DGFP ca fiind ciudate. Astfel, FAPA a comandat unei edituri suporturi de curs, mape, diplome si un volum de protocol contra sumei de 1,183 miliarde lei. Facturile corespunzatoare acestei sume au fost stornate de editura in cauza dupa numai 10 zile. Concret, dupa trimiterea facturilor catre FAPA, contabilii editurii au constatat ca acestea fusesera intocmite gresit si le-au anulat, urmind sa le refaca. Exemplarele ajunse la FAPA ar fi trebuit si ele anulate. „Acest lucru nu s-a intimplat. Facturile au plecat de la FAPA mai departe spre Bucuresti si au fost decontate. Ulterior, editura a inceput sa refaca facturile, dar sumele nu s-au inchis nici astazi. FAPA a beneficiat de 1,18 miliarde lei din partea Guvernului, din care doar o parte este justificata prin documente”, a explicat Salavastru. Conform aprecierii inspectorilor DGFP, diferenta dintre facturile initiale, de 1,183 miliarde lei si valoarea refacturata de editura, de 893 milioane lei, constituie un prejudiciu adus statului. „Am trimis facturile la Bucuresti. De-acolo, mi-au fost trimise inapoi, intrucit Cancelaria Primului-Ministru vroia facturi detaliate, pe fiecare articol de cheltuieli in parte. Nu am virit nici un ban in buzunarul meu. Prejudiciul de care vorbesc unii nu exista. Pot sa existe nereguli contabile, dar nu recunosc nici un fel de prejudiciu”, a replicat Tompea.
Afacerea a trecut printr-un paienjenis de firme
In organizarea celor doua stagii de perfectionare a functionarilor basarabeni a fost implicat un adevarat paienjenis de firme. In viziunea reprezentantilor Prefecturii, firele catre societatile si fundatiile implicate in derularea proiectelor se regasesc in miinile lui Tompea. Astfel, SC Expression SRL, la care Tompea este administrator, a trait practic in 2003 si in 2004 doar de pe urma relatiilor comerciale cu FAPA. Astfel, conform unui proces verbal de control intocmit in noiembrie 2005 de catre DGFP, in 2003 Expression a emis doar trei facturi, toate catre FAPA, in contul unor servicii prestate cu ocazia organizarii de seminarii cu invitati din Republica Moldova. In total, Expression a incasat 242 milioane lei prin organizarea unor mese festive pentru participanti. Aceeasi reteta a fost aplicata si in 2004, cind Expression a incasat 304 milioane lei, tot din organizarea de mese festive. Expression SRL nu avea nici un angajat, societatea aflindu-se, de altfel, acum in curs de lichidare. Practic, o parte din banii platiti de Guvern pentru organizarea seminariilor au trecut prin miinile lui Tompea, pentru a se opri in buzunarul sau. „Aveam o firma care se ocupa tocmai cu organizarea de mese festive, de protocol, de promovarea imaginii si chestiuni de aceasta natura. Hotelul Moldova, unde-i cazasem pe oameni, a apelat la Expression, cu care mai lucrasera, pentru ca agentul lor de turism ii lasase in aer. Trebuia sa refuz? Intr-adevar, Expression nu avea nici un angajat. Dar 90% din firmele din Iasul asta lucreaza asa”, a mentionat Tompea.
„Aici e mina lui Niculescu”
Acelasi gen de relatii s-au stabilit si intre FAPA si SC Cantes SRL, firma administrata de Mariana Fechet si la care sotia lui Tompea, Ancuta, detinea 30% din actiuni. In anul 2004, din 799,6 milioane lei cit a reprezentat cifra de afaceri a SC Cantes SRL, 97% a fost reprezentata de contractele cu FAPA. Concret, FAPA incredinta catre Cantes editarea cartilor care urmau sa fie ulterior distribuite in cadrul programelor cu Republica Moldova finantate de Guvern. La rindul sau, Cantes realiza doar editarea pe calculator a cartilor, tiparirea propriu-zisa fiind incredintata firmei Grand PVD Impex, administrata de Daniel Fechet. „Cantes a fost editura noastra de serviciu. Cartile trebuiau sa aiba un ISBN, iar acesta era dat de Cantes. Cum insa Cantes nu are si tipografie, lucram cu Grand PVD. Oricum, sotia mea nu a luat niciodata nici un ban de la Cantes ca dividende. De altfel, a si facut cerere de iesire din asociatie”, a precizat Tompea. Conform aprecierii lui Tompea, controalele efectuate de DGFP asupra contractelor derulate cu DRP nu reprezinta decit un atac „prin invaluire” al contracanditatului sau la conducerea Universitatii „Petre Andrei”, Nicolae Niculescu. „Aici este mina lui Niculescu. Sincer, imi pare rau ca Radu (Prisacaru, prefectul judetului, n.r.) a pus botul la aceasta masinatiune. Se mai spune ca banii din aceste proiecte au fost deturnati spre campania electorala a PSD. Un leu, un singur leu vreau sa vad ca se demonstreaza ca a luat aceasta directie si nu mai spun nimic”, a incheiat Tompea. (Alex ZANOAGA)

Comentarii