Trafic cu teze de licente si doctorat

miercuri, 08 iunie 2005, 23:00
7 MIN
 Trafic cu teze de licente si doctorat

Cele mai multe licente se pot cumpara de pe Internet, unde exista „site-uri” special facute de catre cei care vind „documentele”. Pentru a-si populariza oferta, vinzatorii de licente au creat chiar si pagini web specializate. Nici afisele cu oferte nu sint putine, ele sint imprastiate in toate campusurile din Iasi: prin camine, prin baile si pe peretii facultatilor. Unii administratori mai zelosi rup de pe afisierele caminelor doar acest gen de anunturi, asta pentru a evita frauda, spun ei.
Pe paginile web create sint disponibile mii de lucrari de licenta. Pe unele, pretul este fix, indiferent de marimea sau complexitatea lucrarii. Pe pagina www.licenta10.go.ro sint disponibile 237 de titluri de lucrari de licenta si peste 100 de lucrari de doctorat. Autorii acestui site au stabilit preturi fixe pentru lucrarile afisate spre vinzare. Orice lucrare de licenta costa un milion de lei. Cei care le vind, chiar garanteaza ca profesorii din comisie nu isi dau seama ca sint lucrari cumparate, iar nota, spun ei, este in 98% dintre cazuri 10.
„E imposibil ca profii sa te prinda”
Detaliile cumpararii unei licente se pot stabili chiar si pe Yahoo Messenger, printr-o simpla discutie. „E imposibil ca profii sa se prinda si nu exista sa pici cu o lucrare de la mine. Sint lucrari dintre cele mai bune. Ele sint facute tot de studenti. Cei care au picat cu o lucrare cumparata inseamna ca au luat-o de la vreun fraier sau cine stie de pe la ce colt de strada. Eu nu vind aceeasi lucrare in acelasi an, indiferent daca e sau nu din acelasi oras. Asta pentru ca vreau si eu sa-mi pastrez reputatia”, spune un vinzator de licente ce se ascunde sub id-ul de Yahoo Messenger „licenta10”. Tot in acest fel se stabililesc si detaliile de ordin administrativ. „Licenta este trimisa de la Bucuresti prin posta. Un milion de lei lucrarea plus 100.000 taxe postale daca ai rabdare sa ajunga in trei zile. Ca sa ajunga intr-o singura zi trebuie sa dai 150.000 de lei”, a mai explicat comerciantul.
Lucrari gata facute sau la comanda
Pe pagina www.nota10.3x.ro sint expuse peste 1.200 de titluri.
Pretul pentru o licenta porneste de la 25 de euro. Prin intermediul acestui site, lucrarile de diploma se pot face si la comanda, dar termenul minim de executare a lucrarii este de trei saptamini. Pretul unei astfel de lucrari porneste de la 120 de euro. In functie de complexitate, lucrarea de licenta poate ajunge si la 300 de euro.
Studentii de anul IV de la Drept sint cei mai norocosi, ei au la dispozitie propriul lor site pentru a-si alege cea mai potrivita lucrare de licenta: www.lucraridelicenta.home.ro. Pe lucrarile de Drept Civil se iau mai multi bani, cei care le vind motiveaza ca „sint mai pretentioase”. „Civilul e scump, costa 200 de euro, e mai multa munca. La penal costa 150 de euro. Toate au peste 90 de pagini, sint suficiente. Nu ai cum sa dai gres”, spune un absolvent de Drept reprofilat pe comercializarea licentelor.
Cele mai scumpe licente le vind profesorii
Cei care isi vind propria lucrare de licenta tin tare la pret, ca e muncita. Rareori se gasesc la ei licente sub 200 de euro. „Vind proiect de diploma in domeniul economic – analiza economica, financiara – managementul calitatii. Cer 300 de euro pentru ca este o lucrare foarte buna. Am luat 10 cu ea acum un an. Contine si un capitol de recomandari, diagrame, tabele si desene. Face toti banii, nu poti da gres cu ea. Pretul e mare, 300 de euro, dar face, ai scapat de stres pe viata. Garantat”, spune Anca sigura pe ea, care si-a afisat oferta intr-un camin din Titu Maiorescu. Scumpe sint si licetele „de-a gata” vindute de profesori. Cumparind o lucrare cu 300 de euro sau chiar mai mult de la profesor siguranta ca examenul va fi trecut cu nota maxima este de aproape 100%.
Cea mai ieftina licenta
Bineinteles ca exista si preturi mai mici. Cea mai ieftina licenta in domeniul economic valoareaza 700.000 de lei. Insa in acesti bani nu intra si garantia ca examenul va fi luat, iar oferta este destul de saraca. „Am Analiza Diagnostic a situatiei economico-financiare la o societate, Activitatea de aprovizionare si desfacere, Cai de crestere a desfacerilor de produse, Politici de crestere a rentabilitatii la o firma, Eficienta resurselor umane, Motivarea personalului, Reducerea cheltuielilor de aprovizionare la o firma si Strategia de piata a unei societati. Pretul este minim, dar nu dau nici o garantie ca nu se prind profesorii”, spune o bucuresteanca ce vinde licente prin Internet in toata tara.
Super-oferte: doua licente cu bani, a treia gratis
Clientii sint multi, sute de tineri care nu vor sa oboseasca sa caute prin carti si sa-si conceapa singuri licenta prefera sa investeasca in lucrari facute altii. Uneori, cei care vind au si promotii: daca cineva cumpara de la ei o lucrare de licenta, pe a treia o dau gratis. Cele mai multe lucrari de-a gata sint in Economie, Drept si Informatica. Nici medicinistii nu se pot plinge. Viitorii doctori au la dispozitie sute de lucrari de licenta. Important este sa faca rost de bani. Mai putine lucrari de cumparat sint in Filosofie, Psihologie, Jurnalism, Chimie, Stiinte Politice si Sport. (Francesca STOIAN)
Cum sa devii doctor in Economie cu 1,5 milioane lei
Pina si lucrarile de doctorat se vind pe sub mina si chiar la preturi mici. Ca sa devii doctor in stiinte economice, in cazul in care esti acceptat de un conducator stiintific, dar nu vrei sa muncesti pentru teza, ai nevoie de numai 1,5 milioane lei plus taxele postale intre 100.000 si 350.000 de lei, in functie de cit de mare e urgenta. Piata lucrarilor de doctorat este insa mai saraca, gasindu-se lucrari doar din domeniul economic. Adica acolo unde a aparut cererea. Cele mai multe lucrari, pe site-urile de profil se gasesc in Contabilitate si Informatica de gestiune, Economie generala, Relatii Economice Internationale si Management. Lucrarile au fost prezentate in 2002, 2003, 2004 si chiar in 2005 la Academia de Studii Economice din Bucuresti. De exemplu, lucrarea de doctorat prezentata in 2005 are tema „Auditul financiar in conditiile armonizarii cu standardele internationale de contabilitate. Posibilitati de perfectionare”.
Cei care vor sa isi sustina doctoratul intr-o limba straina au sansa sa faca acest lucru tot cu 1,5 milioane de lei. (Francesca STOIAN)
Profesorii recunosc ca e greu sa distinga intre o teza cumparata si una muncita
Profesorilor nu le este strain fenomenul, insa ei spun ca este greu sa faci diferenta intre o lucrare cumparata si una facuta de candidat. „Fenomenul exista, piata libera se dezvolta. Pina acum, nu am prins pe nimeni cu o lucrare cumparata. Nu stiu cit la suta dintre cei care sustin licenta apeleaza la aceasta formula, dar cred ca nu este un segment important. Se vind tot felul de facaturi, cei care le cumpara isi fura singuri caciula”, considera prof.dr. Mihail Voicu, prorectorul cu activitatea didactica de la Universitatea Tehnica „Gh. Asachi”, adaugind ca uneori nu intotdeauna originalitatea unei lucrari de diploma este importanta pentru o nota mare. „Spre exemplu, daca unui inginer in domeniul mecanic i se da sa proiecteze o centrala termica de apartament si el reuseste sa faca lucrarea incadrindu-se in anumite standarde, nu poate fi depunctat”, adauga prof.dr. Voicu.
„Este adevarat ca unii apeleaza la aceasta metoda pentru a trece de licenta. Chiar am vazut un anunt care m-a si amuzat: «vind lucrare de licenta cu indrumator». Adica ofera si siguranta corectarii lucrarii de un anumit profesor”, spune prof.dr. Tudorel Toader, decanul Facultatii de Drept din cadrul Universitatii „Al.I.Cuza”, adaugind ca in domeniul Dreptului, fiind un numar mare de absolventi, este greu sa fie identificat continutul aceleasi lucrari. „Singura metoda prin care se poate evita fenomenul este ca profesorul indrumator sa isi tina din scurt studentul si sa verifice periodic ce scrie acesta la licenta”, a adaugat prof.dr Toader. La rindul sau, prof.dr. Vasile Cocris, decanul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor de la „Cuza”, spune ca important e nu doar ca profesorii sa controleze studentii pe parcursul realizarii lucrarii, cit mai ales sa fie vigilenti in momentul sustinerii. „Continutul lucrarii de licenta conteaza doar 10 sau 20% din nota. Mai importanta e prezentarea. Daca studentul nu a muncit pentru teza nu are cum sa treaca de intrebarile profesorilor din comisie”, a spus prof.dr. Vasile Cocris. Acesta isi aminteste ca in urma cu sapte ani a avut o candidata la licenta, de la o universitate privata, pe care a prins-o cu lucrarea cumparata. „I-am spus ca teza e prea buna pentru a fi fost facuta de ea. I-am pus nota 3, iar in anul urmator a venit cu o lucrare mai slaba, dar muncita, si a luat nota de trecere”, a relatat profesorul Cocris.
In cazul aparitiei lucrarilor de doctorat pe piata neagra, suprinderea in rindul profesorilor este mare. „Ma surprinde faptul ca se vind lucrari de doctorat. Problema nu este sa faci o lucrare de doctorat in cinci – sase ani, mai greu este sa intri la doctorat”, mai spune Tudorel Toader. Profesorul Cocris crede si el ca e dificil de fraudat doctoratul, intrucit pina la sustinerea tezei, candidatul trebuie sa publice in reviste de specialitate si sa sustina lucrarea pe parcursul a doua ore. Pe de alta parte insa, din moment ce exista marfa, cu sigurata exista si cumparatorii. (Francesca STOIAN)

Comentarii