Trasnetele au facut doua victime omenesti

duminică, 11 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 Trasnetele au facut doua victime omenesti

Rafale de vint de aproape 180 km pe ora. Caldura sufocanta si o atmosfera suprasaturata de electricitate. Fulgere imense strabatind cerul in toate directiile, la intervale de citeva secunde. Natura si-a incercat simbata artileria grea asupra Iasului si comunelor din jur. Timp de aproape trei ore, sudul judetului a fost ravasit de o furtuna uscata, de o violenta neobisnuita. Doi oameni au fost trazniti la Ciortesti. Doar lipsa precipitatiilor a facut ca furtuna de ieri sa nu se transforme intr-o catastrofa pentru zonele afectate.
Fulgerele si tunetele care au luminat si bubuit simbata dupa-amiaza imprejurimile Iasului au facut primele victime din acest an. Doi barbati din comuna Ciortesti au fost trazniti in timp ce erau cu turmele de vaci si de oi pe islazurile din zona. Pe o distanta de numai citeva sute de metri, fulgerele si-au luat drept tribut doi oameni.
Fulgerat in piept
In satul Rotaria, Jan Ciuga (34 ani), vacarul satului, se pregatea in jurul orelor 18 seara sa-si duca turma de vaci in perimetrul caselor din sat, pentru a se adaposti de furtuna care tocmai se declansase. Chiar in momentul in care el aduna vacile cu ajutorul unui copil din sat, in virsta de numai 12 ani, un fulger l-a traznit drept in piept. Din cauza curentului electric ce l-a strapuns prin piept si pina in laba piciorului, vacarul din Rotaria a fost aruncat la citiva zeci de metri. Pustiul care-l ajuta in acea zi s-a speriat si a chemat in ajutor alti oameni care munceau pamintul in preajma islazului. Toata stradania satenilor de a-l readuce la viata pe vacar a fost in zadar. El a murit la citeva minute de la descarcarea fulgerului. La fata locului au fost chemati medicul comunei, seful de post si primarul. „Ciuga prezenta o pata rosiatica in zona coastelor din partea dreapta si o mica impunsatura in laba piciorului” – a precizat primarul din Ciortesi, Gheorghe Gurzun.
Ingroparea curentatilor nu este o solutie
In scurt timp, un cioban din aceeasi comuna, satul Coropceni, a fost traznit in moalele capului. Ioan Roman (46 ani) a fost prins de furtuna in timp ce incerca sa-si adaposteasca animalele de pe linga stina. Flama fulgerului i-a ars zona fruntii si pieptul. Potrivit spuselor primarului, care s-a deplasat in zona impreuna cu medicul si politistul din comuna, arsurile nu erau mai mari de 30 de centimetri. Si pe Roman a incercat sa-l salveze fratele sau care era in preajma. Dupa ce puterea fulgerului l-a aruncat, fratele sau l-a luat in brate si a incercat sa-l ingroape, dar fulgerul deja il omorise. Decesul ambilor sateni din Ciortesti a fost constatat pe loc de catre medicul sosit la scurt timp. De atfel, cadrele medicale recomanda ca in astfel de cazuri sa fie chemata Salvarea. „Aceasta pentru ca incercarea celorlalti de a-i ingropa pe cei fulgerati nu este decit o solutie traditionala, dar nedemonstrata teoretic sau cu efecte pozitive”, a declarat Diana Cimpoesu, purtatorul de cuvint al Spitalului Spiridon. „De asemenea, exista doua cauze ale mortii celor trasniti: fie intra in stop cardio-respirator, fie au arsuri. In ambele situatii, este necesara interventia avizata a medicului. In caz contrar, exista riscul agravarii situatiei celui fulgerat” – a mai adaugat Diana Cimpoesu.
Cinci sate fara curent
Cinci sate din Raducaneni si Dagita au ramas fara curent electric dupa furtuna de simbata. Doua linii de alimentare cu electricitate si 10 posturi de transformare au fost scoase din functiune. „Nu avem inca date referitoare la eventualele pagube materiale produse in gospodariile populatiei. Urmeaza sa centralizam informatiile din teritoriu pentru a sti exact ce s-a intimplat. Oricum, din ce stim pina acum, in afara celor doi morti de la Ciortesti nu au fost probleme deosebite”, a spus maiorul Dan Iamandi, responsabil cu relatiile publice in cadrul Inspectoratului Judetean de Protectie Civila.
Furtuna a constituit tema unei videoconferinte speciale a Guvernului cu prefectii. Conform precizarilor vicepresedintelui Consiliului Judetean, Iovu Brezuleanu, Guvernul ar urma sa ia in discutie acordarea de despagubiri pentru persoanele afectate. „Furtuna a lovit Iasul, dar si alte judete din Moldova. Se va discuta in cadrul Guvernului alocarea unor ajutoare materiale pentru persoanele afectate”, a spus Brezuleanu.
Furtunile violente vor fi din ce in ce mai dese
Furtuna deosebit de violenta de simbata i-a luat prin surprindere pina si pe meteorologi. „Din a doua jumatate a lunii iulie si pina in august, furtunile sint fenomene normale. Anormala este insa amploarea manifestarilor. In ultimii 10 ani, fenomenele meteo au trecut spre extrem”, a declarat directorul Centrului Regional Meteo „Moldova”, Mircea Amariucai. Nimic din furtuna de simbata nu a corespuns planselor, graficelor si statisticilor. Vintul a atins viteze cuprinse intre 150 si 180 km pe ora, cu 30 km pe ora mai mult decit ar fi fost limita extrema normala. Temperaturile au atins 40?C, fata de o medie normala de 30-34?C. Precipitatiile nu au depasit 4-5 litri/mp. „Ma asteptam la ploi masive, ceea ce insa nu s-a intimplat. Ne aflam intr-un segment de seceta excesiva, iar acest lucru nu face decit sa accentueze amploarea fenomenelor meteo. Cu cit seceta este mai puternica, cu atit rabufnirile de acest gen vor fi mai violente”, a explicat Amariucai.
Conform aprecierii sefului CMR „Moldova”, furtunile ca cea de simbata nu vor mai fi o raritate in urmatorii ani. In acelasi timp, seceta ar putea deveni un fenomen permanent. „Dezechilibrul climatic este un fapt realizat la nivel planetar. Daca lucrurile vor continua in acest mod, peste vreo 50 de ani ne vom trezi cu o clima ca cea a Tunisiei”, a apreciat Amariucai. (A. ZANOAGA, A. C+SLARU)

Comentarii