Un butoi de pulbere imens peste haldele de carbune de la CET

marți, 30 septembrie 2003, 23:00
4 MIN
 Un butoi de pulbere imens peste haldele de carbune de la CET

La licitatia de huila de la CET au participat cinci firme. Dintre acestea, doua au fost desemnate cistigatoare. Este vorba de „Alitrade AG” Elvetia si „Global Corporation PTE Ltd” Singapore. „Alitrade” a ofertat cu 57,5 dolari pe tona de huila, iar „Global Corporation” cu 58 dolari pe tona. Fiecare din cele doua firme a fost desemnata sa aduca la CET Iasi cite 30.000 tone de huila. In total, cele doua contracte inseamna o afacere de peste 3,5 milioane de dolari. Pina aici, totul pare a fi in regula. Mai mult, chiar directorul CET a aratat ca in acte ofertantii au o situatie impecabila. „Am verificat totul: de la bonitatea financiara si garantiile oferite pina la parametrii huilei. Totul este in regula, cel putin in acte”, a spus Ion Mihai. Si inca ceva: pretul. Atit „Alitrade”, cit si „Global Corporation” au cistigat detasat licitatia. Practic, si-au zdrobit concurenta. „Ceilalti ofertanti au trecut in acte preturi mai mari de 65 de dolari, iar o firma a oferit chiar 71 de dolari. Prin comparatie, pretul cistigatorilor este mai mult decit bun, mai ales ca pretul pietei la huila este de 63-64 dolari pe tona”, a mai spus Mihai.
Cine sint reprezentantii din Iasi ai celor doua firme
Tocmai pretul a fost si primul semn de intrebare. „Nu-mi dau seama cum e posibil sa dea huila numai cu atit, dar, repet, in acte ambele firme sint in regula”, a declarat seful CET. Practic, atit timp cit comisia a validat licitatia, firmele cistigatoare sint in carti, indiferent de cite suspiciuni exista. Cu toate acestea, exista si alte semne de intrebare. De exemplu, cine reprezenta firmele din Elvetia si Singapore in Romania. Mergind pe acest fir, „Ziarul de Iasi” a aflat doua numere de telefon fix din Iasi. Am sunat la cel la care ar fi trebuit sa se afle reprezentantul „Global Corporation”. A raspuns Gheorghe Turliuc, de la „Nova Bank” Iasi. „Eu nu am facut decit sa cumpar caietul de sarcini pentru aceasta firma, nimic mai mult. Dar mai multe informatii aflati de la «Nova Bank» Bucuresti”, a spus Turliuc. Acesta a explicat ca a cumparat caiet de sarcini pentru „Global Corporation” din Singapore intrucit aceasta firma este actionara la „Nova Bank”. Insa la „Nova Bank” din Bucuresti nu a mai raspuns nimeni. Am sunat si la reprezentantul „Alitrade”. Acesta s-a recomandat Ion Popescu, „persoana fizica”. „Nu e nici o firma la mine, dom’le, ei numai au folosit telefonul meu, atit, dar firma e in Rusia, va dau telefonul de acolo”, a spus Popescu. Acesta nu a putut explica de ce o firma cu sediul in Elvetia este localizata in Rusia.
Pina acum, firmele au lucrat cu intermediari
Un al treilea semn de intrebare il ridica faptul ca cele doua firme nu au mai lucrat pina acum in comertul cu huila. De altfel, conditia sa fi lucrat este stipulata clar in caietul de sarcini. Totusi, ambele firme au gasit artificii sa indeplineasca aceasta cerinta. „Au prezentat documente prin care au aratat ca au lucrat indirect, in sensul ca se foloseau de alte firme ca sa-si vinda marfa”, a spus Ion Mihai. De aceea, comisia de licitatie a fost nevoita sa valideze oferta celor doua firme, conform actelor. Din documente mai reiese ca ambele cistigatoare vor aduce huila din Rusia si ca toti parametrii combustibilului sint indepliniti.
Legaturi suspecte intre cele doua firme si o banca
Un alt mare semn de intrebare este ridicat de antecedentele comerciale ale uneia din firme. Conform unui articol publicat sub sigla Centrului Roman de Jurnalism Independent (CRJI), „Alitrade AG” a participat la falimentarea fostei banci „Unirea”. Aceasta banca a fost vinduta catre 12 firme din afara tarii, care insa nu au platit. Printre aceste firme s-a numarat si „Alitrade AG” Elvetia. La aceasta tranzactie, banca a fost pagubita cu peste 5 milioane de dolari. Mai mult, CRJI a aratat ca cea care se ocupa de aceasta firma, Zvetlana Morozova, este asociata lui Armen Calin in firma „Orion Financial Group”. „Armen a fost deputat in Rusia, dar a trebuit sa fuga din tara si sa se declare mort pentru ca a fost implicat intr-un mare scandal cu fondul de pensii din Rusia, prin firma lui spalindu-se mari sume de bani”, se arata in materialul CRJI. Si, ca tabloul sa fie complet, cele doua firme care au cistigat licitatia la CET par sa fie si partenere de afaceri. Astfel, conform site-ului de internet al „Nova Bank”, „Alitrade AG” Elvetia detine 4,8% din actiuni la aceasta banca. Conform lui Gheorghe Turliuc, de la „Nova Bank” Iasi, si „Global Corporation” detine actiuni la „Nova Bank”. „Da, de asta am cumparat caiet de sarcini pentru ei la licitatia de la CET, ca au un pachet mare de actiuni la noi”, a spus Turliuc. Dintr-o eroare sau nu, aceasta informatie nu mai apare pe site-ul www.nova-bank.ro. De altfel, „Nova Bank” este chiar fosta banca „Unirea”, redenumita.
Ce ar pierde iesenii daca firmele nu s-ar tine de cuvint
Iesenii s-ar putea intreba ce relevanta au aceste detalii pentru incalzirea de la iarna. In primul rind, exista riscul ca cele doua firme sa nu aduca huila necesara iesenilor, avind in vedere antecedentele de afaceri. In acest caz, o noua licitatie pentru huila ar transforma casele iesenilor in calorifere. In al doilea rind, exista riscul ca huila adusa sa fie de proasta calitate. In acest caz, CET ar pierde bani, iar locatarii ar beneficia de o caldura mai proasta. „In contract exista clauze de siguranta prin care se prevede ca, daca firmele nu-si onoreaza obligatiile, se va aduce carbune de la firmele cu pretul imediat inferior”, a declarat viceprimarul Gheorghe Nichita. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii