Un iesean a inghitit o camera video ultrasofisticata

joi, 04 martie 2004, 00:00
3 MIN
 Un iesean a inghitit o camera video ultrasofisticata

Un barbat a inghitit o camera video de 500 de euro. Nu este nici o gluma si nici un gest disperat, mai ales ca este vorba despre un aparat de citiva milimetri, de marimea unei pastile de aspirina. La Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi de la Spitalul „Sf. Spiridon” a avut loc, in premiera in Romania, prima investigatie cu capsula endoscopica, o tehnologie militara de ultima ora cu aplicabilitate in medicina. Mai mult, pacientul venit sa se trateze la Iasi este al 61.000-lea bolnav din lume care beneficiaza de aceasta investigatie de ultima ora.
Un pahar cu apa si o singura inghititura au facut ca cea mai noua si performanta investigatie endoscopica din lume sa ia startul ieri la Iasi. „Sint 20 de ani de munca inglobati in aceasta nanotehnologie. Science-fiction-ul a devenit realitate. Cine si-a putut inchipui ca un aparat atit de mic sa umble prin corp si sa transmita imagini din interior. Numai in filme se putea vedea asa ceva. Pe 11 milimetri sint asezate citeva componente: o dioda pentru lumina, o antena, un emitator de imagini, doua baterii si o minicamera video color care ia doua imagini pe secunda, circa 50.000 de imagini in opt ore”, explica prof.dr. Carol Stanciu, directorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi. Imaginile sint apoi receptionate si stocate intr-un minicomputer atasat pacientului la briu.
50.000 de imagini in opt ore
In cele 8 ore, pacientul, un barbat de 47 de ani, din Botosani, cu un ulcer gastric, s-a miscat in voie si chiar a avut voie sa manince dupa patru ore de la inghitirea capsulei. Dupa acest interval de timp, cit capsula a strabatut natural cei 8 metri de intestin subtire, se descarca imaginile din minicomputer intr-un calculator puternic si se vizualizeaza. „Au fost eliminate durerea, starea de greata, varsaturile si chiar leziunile care se pot provoca la minuirea endoscopului. Pentru ca endoscopia clasica nu este deloc usoara si cine a facut-o stie cit este de neplacuta. Medicul poate sa vada exact afectiunea din intestin si sa puna repede si bine diagnosticul”, spune profesorul Stanciu. Din pacate, capsula, in valoare de 500 de euro, este de unica folosinta. Directorul institutului, insa, a reusit sa obtina gratuit 10 capsule endoscopice care vor fi folosite pentru pacientii care nu-si permit sa suporte costul investigatiei. „Pentru cei cu bani, investigatia nu va fi gratuita. Daca ar fi sa facem un calcul, cit se cheltuie cu endoscopia clasica pentru un pacient, costurile ar ajunge aproape la fel cit cele cu capsula endoscopica. Prin aceasta premiera insa ne-am alaturat marilor laboratoare de endoscopie din lume si tinem pasul cu ele”, a mai spus Carol Stanciu.
Tehnologie militara aplicata in medicina
Capsula endoscopica, aceasta inventie care revolutioneaza practic investigatiile endoscopice, are o istorie inedita. Inventatorul ei este un inginer israelian, Gavriel Iddan, care lucreaza la rachetele teleghidate inteligente pentru Ministerul Apararii din Israel. „Acesta si-a luat in 1981 un an liber, adica un an sabatic cum e la ei. In aceasta perioada a plecat in SUA, la Boston, sa faca cercetari. Vecin de cabinet ii era un medic specialist in gastroenterologie, doctorul Eitan Scapa. In timpul unor discutii, inginerul a aflat despre ocupatia doctorului si s-a oferit sa-l ajute. I-a spus acestuia ca-i va construi o «miniracheta» care sa cutreiere prin corpul uman si sa transmita imagini din interior unui senzor extern. Exact pe principiul rachetelor teleghidate inteligente de razboi la care lucra inginerul pentru armata israeliana. De altfel, inginerul chiar i-a prezis doctorului ca va da lovitura in gastroenterologie cu noua tehnologie”, a povestit profesorul Carol Stanciu. In cei 20 de ani care au trecut de la povestea din Boston, capsula a devenit o investigatie de mare succes. In urma cu cinci ani, noua tehnologie era prezentata, insa, la congresele de gastroenterologie doar in secret, neavind inca aprobarea FBI-ului, sustine prof. Stanciu. Cel care a dat forma finala si a promovat capsula endoscopica a fost un chirurg american la fel de celebru in gastroenterologia mondiala, dr. Paul Swain, inventatorul unei masini endoscopice de cusut. (Carmen MAFTEI)

Comentarii