Vile, terenuri si jumatate de milion de euro din prostitutie

miercuri, 14 decembrie 2005, 00:00
4 MIN
 Vile, terenuri si jumatate de milion de euro din prostitutie

Vile, apartamente, terenuri, un sac de bani si bijuterii. Toate acestea au fost sechestrate si confiscate de procurori intr-unul dintre cele mai mari cazuri de trafic de persoane descoperite la Iasi. Impresionanta avere a aparut dintr-o afacere extrem de profitabila, dar ilegala: proxenetism. Cristina Moloman, Maricel Moloman, Ionel Moloman, Ecaterina Avadanei, Alexandru Teodorescu, Maricica Florescu si George Capitanu erau condusi de capul clanului, Iolanda Simionica. Victimele lor, peste 50 de tinere racolate din Iasi, Vaslui si Botosani, au fost trimise sa se prostitueze pe strazile Romei, in Italia. Munca lor, care producea chiar si 1.000 euro pe zi, a adus clanului un beneficiu de cel putin o jumatate de milion de euro. In urma perchezitiilor, procurorii au dispus confiscarea banilor si au pus sechestru pe trei vile si doua apartamente, considerate ca fiind obtinute din venituri ilicite. Ieri noapte, dupa o sedinta maraton, judecatorii au decis arestarea celor opt membri pentru 29 de zile.
In Italia, victimele ramineau fara pasapoarte
Potrivit procurorilor, clanul Moloman, condus de Iolanda Simionica, a pus bazele afacerii in familie in 2003, atunci cind a trimis primele tinere in Italia, la Roma. „Cei opt au format o grupare organizata, bine structurata, care s-a ocupat si se ocupa cu racolarea prin frauda de tinere, printre care si minore, care au fost obligate sa practice prostitutia”, a afirmat procurorul Iulia Diaconu, cea care a condus ancheta. Pe strada Via Salaria din Roma, fetele se prostituau, multi dintre clienti fiind adusi chiar de catre membrii familiei Moloman. „Fiecare fata aducea clanului venituri cuprinse intre 500 si 1.000 de euro pe zi”, a spus unul dintre anchetatori. Cu timpul, familia si-a extins afacerea si tot mai multe fete au ajuns pe strada Via Salaria. „Pina in acest moment au fost identificate 51 de tinere care au practicat prostitutia in folosul lor. Este posibil ca numarul fetelor sa fie mai mare”, a completat un alt anchetator. Majoritatea celor ce urmau sa practice cea mai veche meserie din lume ajungeau in Italia fiind convinse ca vor lucra in localuri selecte sau ca menajere in hoteluri, urmind a fi platite foarte bine. Odata ajunse la Roma, ele erau constrinse sa se prostitueze si li se confiscau pasapoartele pentru a nu se putea intoarce acasa.
Ce s-a gasit la perchezitii
Membrii clanului mergeau in Italia cu rindul, aducind in Iasi sume uriase. Banii insa nu au fost cheltuiti pe orice, ci s-au facut investitii in bunuri imobiliare si bijuterii. „Cu banii proveniti din Italia, au fost cumparate vile si terenuri in judetul Iasi – in satul Curagau, comuna Comarna, in satul Valea Adinca, comuna Miroslava, si sat Poieni, comuna Schitu Duca. In afara acestora, au mai achizitionat si doua apartamente in Iasi si bijuterii. In urma perchezitiilor au fost gasite la domiciliile lor 23.500 de euro, 1,243 miliarde de lei si citeva zeci de grame de bijuterii din aur”, a mai spus procurorul Iulia Diaconu. Vilele, terenurile si apartamentele au fost puse sub sechestru, iar banii si bijuteriile au fost confiscate, pentru ca reprezinta cistiguri din activitati ilegale.
Interceptari telefonice
Afacerea de familie a fost monitorizata de procurori de luni de zile. Autorizatiile pentru perchezitii si mandatele de interceptare a convorbirilor telefonice au fost luate in mare secret de la Tribunal. Anchetatorii si-au luat masuri suplimentare de siguranta deoarece matusa unuia dintre membrii Moloman este chiar grefiera. „A trebuit sa ferim cazul de ochii acesteia”, a declarat, sub protectia anonimatului, unul dintre anchetatori. Judecatoarea Diana Micu Cheptine, purtatorul de cuvint al Tribunalului Iasi, ne-a explicat cum se procedeaza in astfel de situatii. „Daca rude ale suspectilor ar putea avea acces la unele acte secrete, procurorii iau legatura direct cu judecatorul, caruia ii prezinta situatia. Autorizatiile sint trecute intr-un registru propriu, care ramine incuiat in biroul judecatorului, fara ca nimeni altcineva sa aiba acces. Au mai fost astfel de cazuri, cind rude ale unor angajati ai instantei sa fie suspectati de comiterea unor infractiuni”, ne-a explicat magistratul.
„S-a dat dovada de heirupism”
Cele opt persoane retinute in urma cu doua zile au ajuns in fata judecatorilor noaptea trecuta. Dupa mai multe ore de dezbateri, judecatorii au decis, in jurul orei 2 noaptea, emiterea mandatelor de arestare preventiva pe numele tuturor celor implicati pentru trafic de persoane, trafic de minori si constituirea unui grup criminal organizat. Avocatii celor cunoscuti sub numele generic de „Clanul Moloman” sustin la unison faptul ca procurorii au instrumentat un dosar fara puncte forte. „Totul se bazeaza pe subiectivismul declaratiilor celor care au depus plingeri”, a precizat Gabriela Gradinariu, avocatul care pledeaza in favoarea clientilor Cristina Moloman, Ecaterina Avadanei, Alexandru Teodorescu si Maricica Florescu. Avocatul Doina Razus, care ii reprezinta pe Ionel Moloman si pe Ecaterina Avadanei, ne-a spus ca s-a distrat chiar. „Fetele care au dat declaratii pomenesc intimplator de clientii mei. In plus, pentru inregistrarile facute de politie exista autorizatie, dar nu era autentificata. S-a dat dovada de heirupism. Aiureala, bancuri de ris dupa proces”, a spus Doina Razus. Bogdan Luca, avocatul care ii apara pe Marcel Moloman si pe Iolanda Simionica, amendeaza si el probatoriul. „Procesele verbale de transcriere a casetelor trebuie contrasemnate de procurorul prim. Aceasta contrasemnare lipseste, de aici lipsa lor de valoare probanta”, a mentionat Bogdan Luca. Avocatii urmeaza sa faca recurs impotriva prelungirii mandatelor de arestare. (Marius MARGINEANU)

Comentarii