Vom avea degeaba apometre?

joi, 31 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Vom avea degeaba apometre?

Decizia vine dupa ce RAJAC si RADET au dus, anii trecuti, adevarate campanii de impulsionare a montarilor de apometre individuale. "Veti plati exact atit cit veti consuma, si nici un leu in plus", spuneau sefii regiilor. Si RADET, dar si RAJAC au infiintat chiar birouri speciale pentru montarea contoarelor in apartamente.
Hotarirea a fost votata la pachet
Hotarirea aberanta a CL a trecut neobservata chiar si pentru cei care au votat-o alaltaieri in sedinta. Completarea la regulament prin care se hotaraste distribuirea proportionala a pierderilor a fost votata "la pachet", fara sa fie macar dezbatuta. Nici presedintele de sedinta, Constantin Adascalitei, nu stie despre ce a fost vorba. "Stiu doar ca s-au adus amendamente referitoare la virsta administratorilor, la plafonul de casa si la precizarea ca nu vor fi mai mult de 100 de apartamente intr-o asociatie", a declarat Adascalitei. Acesta a motivat ca "vorbeau prea multi consilieri odata, incit au fost si momente in care nu se putea intelege cine lua cuvintul si ce vroia sa spuna". Oricum, regulamentul a fost votat. Iar administratorii asociatiilor vor fi obligati sa respecte aceasta hotarire.
Hotarirea CL, explicata pas cu pas
Care ar fi scenariul pe care ar trebui sa-l aplice fiecare asociatie, potrivit noului regulament? La fiecare sfirsit de luna, administratorii asociatiilor, impreuna cu salariatii RAJAC, citesc consumul de apa rece inregistrat de apometrul de la intrarea in bloc. Regia emite o factura, iar ulterior, fiecare sef de asociatie trebuie sa faca impartirea pe apartamente. Tot la finalul lunii, fiecare locatar contorizat in propria-i locuinta comunica administratorului consumul individual de apa rece. Cu toate consumurile de apometre in fata, administratorul va face adunarea matematica a acestora. Va obtine astfel consumul de apa lunar inregistrat de toti locatarii contorizati individual. Al doilea pas este acela al stabilirii consumului pentru locatarii necontorizati. In acest caz, iesenii fara apometre sint facturati conform sistemului pausal. Aceasta inseamna un consum lunar de 7 mc de apa rece/persoana. Dupa ce a terminat si aceasta operatiune, administratorul va calcula consumul total al locatarilor si il va confrunta cu cel indicat de apometrul RAJAC montat la intrarea in bloc.
Cei cu apometre suporta pierderile vecinilor neglijenti
In cele mai multe cazuri, suma consumurilor individuale, incluzindu-i si pe cei facturati in sistem pausal, este mai mica decit ce a inregistrat apometrul regiei. Cauzele sint de la pierderi la subsol pina la consum mai mare la cei necontorizati, care adesea nu sint interesati sa-si repare instalatiile defecte din case. Ce se intimpla cu diferenta in plus? Aici intervine aberanta decizie a CL. Potrivit regulamentului, diferenta de apa va fi impartita proportional, atit locatarilor contorizati, cit si celor necontorizati. Concret, locatarii care au apometre in case vor fi obligati sa suporte si o parte a pierderilor din instalatia sanitara a vecinilor din bloc. Astfel, ceea ce va indica contorul personal nu va corespunde cu valoarea facturii pentru apa. Acelasi sistem s-ar aplica si in cazul consumului de apa calda menajera, principiul de calcul fiind aproape identic.
Daca aceasta hotarire va fi aplicata, se va narui astfel rolul aparatelor de masura. Fiecare familie care si-a achizitionat apometre pentru apa calda si rece si pe care a cheltuit citeva milioane de lei nu isi va mai putea amortiza investitia.
Sefii asociatiilor contesta vehement decizia
Noul regulament i-a stupefiat pe sefii de asociatii de locatari. "Toti locatarii de la mine sint nemultumiti de aceasta hotarire si ma intreaba de ce si-au mai montat apometre din moment ce platesc mai mult decit consuma", a declarat Marinela Ciobanu, presedinta Asociatiei Frumoasa I. Aceasta a precizat ca, "pina acum, cei contorizati plateau numai 2% din pierderi, in timp ce locatarilor din sistem pausal li se imputa restul pierderilor, de 98%". Decizia CL nu afecteaza Asociatia "Confort", din Tudor Neculai, unde administratorul si-a luat toate masurile de prevedere. "Am contorizat toate cele 19 apartamente si am facut toate reparatiile pe scara, astfel incit acum pierderile sint aproape neobservate", a afirmat presedintele asociatiei, Paul Bagireanu. Acesta a adaugat ca, altfel, ar fi fost defavorizat: "Pina sa contorizam tot, pierderile erau foarte mari. Daca ramineam in acel stadiu, nu mi-ar fi convenit deloc noul regulament". Nemultumirile sefilor de asociatii sint sustinute chiar si de directorul tehnic al RAJAC. "Nu mi se pare corecta aceasta hotarire. Mai intii trebuie verificat unde se inregistreaza pierderile si abia apoi sa se faca imputarile la plata acestora", a declarat directorul Ioan Toma. (Catalin PRISACARIU)

Comentarii