Zeci de milioane de lei pentru protocolul la bacalaureat

miercuri, 23 iunie 2004, 23:00
3 MIN
 Zeci de milioane de lei pentru protocolul la bacalaureat

Ca sa termine liceul, un elev de clasa a XII-a trebuie sa cotizeze cel putin 2 milioane de lei, suma ce se aduna pe parcursul anului scolar. Din marturiile elevilor, banii se string fie de seful sau casierul clasei, fie de un parinte al unui elev sau – in discretie deplina – chiar de diriginte. In suma adunata de elevi, devenita in ultimii ani aproape ca o taxa de absolvire, intra banii pentru banchet, pina intr-un milion, banii pentru poze si albume de promotie, care ajung la cel mult 500.000 de lei si fireste, banii pentru „protocolul de la bac”. „Noi am dat cite 200.000 la dirigintele clasei”, spune o eleva de la Grupul Scolar „CFR”. La Grupul Scolar „Energetic” elevii claselor a XII-a spun ca au pus cite 300.000 lei la cheta pentru protocol. „Noi am adunat cite 200.000, iar cei care au avut, si 300.000 de lei”, spune o eleva de la Liceul de Chimie. Cu cit liceul este mai bine cotat, cu atit creste si suma pentru protocol. La „Negruzzi”, suma a ajuns la unele clase si la 500.000 lei. „Noi tot 500.000 de lei am dat la protocol”, adauga un absolvent al Liceului cu program Sportiv.
O tartina, un fursec si masa la cantina
In cazul liceelor care au sapte clase a XII-a, fiecare cu cite cel putin 25 de elevi, sumele adunate pentru protocol sint de ordinul zecilor de milioane. La 175 de elevi de pilda care, sa presupunem, au cotizat in medie cite de 300.000 lei fiecare, suma ajunge la peste 52 milioane lei. Cum intr-un centru de examen sint in medie doua-trei licee care sustin bacalaureatul, pentru comisia dintr-un singur centru de examen se cheltuiesc si 150 milioane lei. Acesti bani care pleaca din buzunarul elevilor ajung in prima instanta la casierul clasei. In unele cazuri, din spusele elevilor, banii sint strinsi chiar de diriginti. Ce se cumpara insa cu aceste sume? O tartina, un fursec, o apa minerala, un suc – sustin elevii, insa in realitate nu exista un control asupra banilor. „Mamele noastre pregatesc mincarea acasa, adica o tartina, o gustare rece si apoi, la prinz, aduc mincarea cu taxiul la scoala”, povesteste o absolventa de la Liceul de Chimie. Din marturisirile absolventilor de liceu din anii anteriori, comisiile de examen mai sint „hranite” chiar la restaurant sau la cantina, in cazul in care liceul dispune de o astfel de incinta.
Reprezentantii ISJ au interzis si in acest an stringerea banilor pentru protocol. Inspectorul general adjunct, Cristina Vilcu, este uimita de declaratiile candidatilor la bacalaureat din acest an. Aceasta nu crede ca sumele pe care spun elevii ca le-au strins sint reale. „Noi am fost in centrele de examen si nu am vazut pe mesele comisiei decit o apa minerala sau o cafea, care nu ar necesita costuri de zeci de milioane, cit se presupune ca s-ar fi strins de la elevi. Oricum, aceste sume nu ar fi trebuit sa fie strinse sub nici o forma. Este inacceptabil asa ceva”, spune Cristina Vilcu, care crede ca protocolul la bacalaureat, oricit de neinsemant ar fi, nu poate influenta obiectivitatea profesorilor in notara candidatilor. (Simona RELEA)
Un sfert dintre candidatii la bacalaureat au luat 10 la romana
Jumatate dintre candidatii bacalaureatului au luat note de 9 si 10 la proba orala de romana. Dintre cei 5.399 de elevi reusiti, 1.433 au luat nota maxima si alti 1.274 de absolventi de liceu au fost notati intre 9 si 9,99. Dupa primele doua zile de examinare orala, doar 19 elevi au fost picati de profesorii din comsie. Statisticile ISJ mai arata ca dintre cei 5.567 de inscrisi la bacalaureat, 149 nu s-au prezentat la prima proba, ratind astfel examenul din acest an. Absolventii de liceu sustin astazi proba orala la o limba moderna, unde cei mai multi inscrisi sint la engleza. Prima proba scrisa, la romana, va avea loc pe 28 iunie. Pe 30 iunie se va desfasura proba obligatorie a profilului, iar pe 1 iulie proba scrisa la alegere la unul dintre obiectele de profil. Pe 2 iulie urmeaza proba la alegere la una dintre disciplinele profilului opus. Primele rezultate ale bacalaureatului vor fi afisate pe 5 iulie. (Marinela RATA)

Comentarii