Iasul, in topul national la numarul de indemnizatii platite pentru handicap

Subtitlu

sâmbătă, 15 ianuarie 2011, 13:59
2 MIN
 Iasul, in topul national la numarul de indemnizatii platite pentru handicap

Conducerea DGASPC va declansa anul acesta o campanie de reevaluare a persoanelor care au obtinut gradul de handicap permanent pina in anul 2008. „In anul 2008 au aparut criteriile medico-so­ciale in evaluarea dosarelor pentru obtinerea gradului de handicap. Pina atunci nu era nevoie decit de un document de la spital pentru a obtine gradul de handicap. Criteriile s-au schimbat si acum este nevoie de documente de la me­dicul specialist, de la me­dicul de familie, trebuie facuta si o ancheta sociala. Avem peste 6.000 de persoane in aceasta situatie", a declarat Ion Ticu, director adjunct in cadrul DGASPC. La sfirsitul anului trecut statisticile DGASPC aratau ca exista in ju­detul Iasi 22.811 persoane adulte cu handicap ne­insti­tutionalizate, 13.414 dintre acestea fiind cu handicap permanent, restul de 9.397 de persoane avind handicap temporar cu revizuire la 12 luni sau la sase luni. Con­du­cerea DGASPC spune ca noua campanie de evaluare are drept principal scop actualizarea dosarelor administrative. In acelasi timp insa evaluarea ar putea fi si benefica persoanelor implicate. „Majorita­tea celor care au grad de handicap permanent nu au mai trecut de multi ani pe la medici si nu si-au mai verificat starea de sanatate. Cu ocazia reevaluarii au sansa sa fie din nou investigati medical, pentru ca vor avea nevoie de acte de la medicul specialist si medicul de familie care sa ateste starea lor actuala", a mai completat directorul DGASPC.

Unii ar putea ramine fara indemnizatie

Pe de alta parte insa, este posibil ca o parte dintre cei reevaluati sa-si piarda gradul de handicap sau sa intre in ca­tegoria celor cu grad temporar. Astfel, daca diagnosticul ini­tial, cel pe baza caruia s-a acordat gradul de handicap, nu mai este valabil si starea de sanatate a pacientului s-a schim­bat in bine, respectiva persoana poate ramine fara grad de handicap. In momentul de fata, pentru persoanele cu handicap grav se acorda o in­demnizatie de insotitor in va­loare de 461 de lei, la care se adauga o indemnizatie de 293 de lei aferenta acestui grad. Persoanele cu handicap accentuat au o indemnizatie lunara de 234 de lei, iar cele cu grad mediu iau 33,5 lei lunar. Per­soanele care au grad permanent de handicap se pot in­cadra in toate cele trei categorii de gravitate.

La sfirsitul anului trecut se inregistrau 22.811 adulti cu handicap si 2.945 de copii cu handicap, toti neinstitutionalizati. La acestia se adauga inca 435 de persoane cu handicap institutionalizate in centrele rezidentiale ale DGASPC. O analiza la nivelul intregii regiuni a fost facuta insa la sfirsitul lunii septembrie 2010 cind la Iasi erau inregistrate 27.096 persoane cu handicap, lucru care ducea judetul pe primul loc in top. Pe locul doi era Suceava cu 20.888 de persoane cu handicap, urma Bacau cu 17.325 persoane, Neamt cu 15.481 persoane cu handicap, Vaslui cu 12.686 si Botosani cu 12.392 de persoane cu handicap.

Comentarii