Iasul, pe ultimul loc la investitii ale Guvernului

Subtitlu

marți, 23 martie 2010, 22:57
5 MIN
 Iasul, pe ultimul loc la investitii ale Guvernului

Toate judetele din jurul Iasului au primit fonduri mai multe de la Compania Nationala de Investitii. Intr-un top al contractelor de lucrari pentru sase judetene din partea de nord-est a tarii, Iasul se afla pe ultimul loc, desi este de departe cel mai mare ca populatie. Diferentele sint imense.

Cele mai multe fonduri au ajuns in Vaslui, judet care a primit in ultimii ani de aproape sase ori suma alocata Iasului. Chiar si locul V, judetul Neamt, a primit cu 50% mai multi bani de la Compania Nationala de Investitii decit judetul Iasi.

In timp ce prin toata Moldova se impart sume importante de la obiective precum bisericile si pina la bazine de inot olimpice, Iasul asteapta sa ii fie aprobat un proiect ce presupune amenajarea unui bazin de polo.

Vasluiul, favoritul CNI

Ultimii doi ani au insemnat si investitii mari venite de la nivel central catre regiunea Moldovei. Doar Compania Nationala de Investitii (CNI) a incheiat contracte din 2008 si pina acum in valoare de peste 155 milioane lei. Banii au vizat lucrari de investitii in judetele Iasi, Suceava, Neamt, Bacau, Vaslui, Botosani.

Compania Nationala de Investitii se afla sub autoritatea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului condus de Elena Udrea. Datele oficiale cu privire la aceste contracte sint publice. Fiecare contract semnat de CNI este postat pe site-ul www.e-licitatie.ro. Din suma de 155,3 milioane lei, la Iasi nu a ajuns decit un pic mai mult de 6%.

Conform datelor oficiale, CNI a derulat cele mai mari investitii in judetul Vaslui. Din doar trei contracte, judetul Vaslui a primit peste 13 milioane de euro. Aproape 8,9 milioane de euro au fost alocate pentru reabilitarea sistemului de alimentare cu apa, a retelei de canalizare si a statiei de epurare din municipiul Husi. Contractul a fost semnat in primavara anului 2008. In aceeasi perioada, si de acelasi tip de lucrari au beneficiat localitatile Murgeni si Raiu.

Judetul Vaslui a mai acontat astfel 872.000 euro. Pentru 3,4 milioane de euro s-a lucrat si la reteaua de alimentare cu apa a orasului Negresti. Judetul Vaslui a mai beneficiat de investitii in sali de sport si modernizari de drumuri.

Sala de sport la Cotusca

Pe locul doi, ca nivel de investitii alocat de CNI, este judetul Suceava. Pentru aproape 20 de contracte s-au alocat din 2008 si pina acum aproape 30 milioane lei, adica de trei ori cit Iasul. Judetul a primit fonduri pentru investitii precum sali de sport, biserici, modernizari de drumuri si chiar reabilitarea unor blocuri din localitatea Gura Humorului. Guvernantii nu i-au uitat nici pe cei din judetul Botosani.

Conform datelor de pe www.e-licitatie.ro, CNI a alocat Botosaniului 23,5 milioane lei. Compania a finantat lucrari de amenajare a unor noi sali de sport, a unui bazin de inot didactic, dar si pentru modernizarea unor sectoare de drum. Prin intermediul CNI s-au alocat 700.000 lei chiar si pentru lucrari de interventie la cladirea Primariei Botosani, dar si la sediul Primariei Dorohoi cu 473.000 lei.

Primarul Gheorghe Nichita este nascut in Dorohoi, judetul Botosani. Din acelasi judet este si presedintele Consiliului Judetean, Constantin Simirad. Localitatea natala a acestuia, Cotusca, a primit peste 800.000 lei pentru amenajarea unei sali de sport la inceputul anului 2008.

La Bacau au ajuns 19,3 milioane lei. Una dintre cele mai importante lucrari din acest judet este amenajarea unui bazin de inot didactic in localitatea Slanic Moldova. Pentru acest obiectiv exista incheiat un contract in valoare de 4,16 milioane lei. Contractul a fost semnat la sfirsitul anului trecut.

Maruntis pentru judetul Iasi

Judetul Neamt a primit cele mai multe fonduri anul trecut. Pentru acest judet au fost alocate 15,5 milioane lei. In localitatea Roman va fi amenajat un bazin de inot didactic, contractul in valoare de 4,16 milioane lei fiind deja incheiat la sfirsitul anului trecut. Alte aproape 5,2 milioane lei au fost alocate pentru finalizarea unei sali polivalente cu 4.000 de locuri in municipiul Piatra Neamt. Contractul a fost semnat in toamna anului 2009. De la inceputul lui 2008 si pina acum, in judetul Iasi au ajuns insa mai putin de zece milioane lei. In 2008 s-au alocat 210.000 lei pentru o anexa de la sala de sport a scolii din Trifesti.

CNI a finantat pentru Iasi si amenajarea unei sali de sport in localitatea Lespezi, tot in 2008. Suma alocata pentru aceasta lucrare a fost de peste trei milioane lei.

Un acelasi tip de sala de sport a fost realizat si in Pascani, contractul semnat in 2008 fiind tot de peste trei milioane lei. In 2009 satul Ciohorani a primit 750.000 lei pentru a se construi o sala de sport. Tot in 2009 s-a semnat un contract pentru modernizarea unor sectoare de drum din comuna Grajduri. Valoarea contractului a fost de aproape 600.000 lei. Localitatile Tutora si Dorobant au primit la sfirsitul lui 2008 cite un milion lei pentru amenajarea unor sali de sport.

Carlan: "Importante sint sumele alocate"

Acestea au fost toate investitiile derulate in judet de la inceputul anului 2008. La nivel de municipiu, sefii din Palatul Roznovanu vizeaza inca la lucrari anuntate in vara anului trecut. Atunci, primarul Nichita a declarat ca ar urma sa ajunga fonduri de la CNI pentru amenajarea unui complex acoperit de doua bazine de inot, unul de polo si unul de antrenament. Municipalitatea a alocat terenul necesar investitiei linga stadionul Tineretului. Tot anul trecut, Nichita anunta si posibilitatea ca de la CNI sa vina bani si pentru un bazin de inot didactic, propus de edil pentru zona Cicoarei.

Ambele tipuri de investitii au ocolit pina acum municipiul, dar si judetul. In alte zone s-au incheiat deja contracte de executie. Pentru Iasi se pregatesc abia aceste proceduri. "Indicatorii pentru bazinul de polo au fost aprobati. Acest proiect va intra in licitatie in acest an. A anuntat si ministrul Elena Udrea cind a venit la Iasi", a declarat Dan Carlan, secretar de stat in cadrul Ministerului Mediului si presedinte al filialei judetene a PDL.

El a mai spus ca este posibil ca Iasul sa fi primit fonduri pe contracte multianuale inainte de 2008. PDL a intrat la guvernare insa din 2008. "Pe astfel de programe multianuale esentiala este suma alocata pe fiecare judet, in fiecare an. Este posibil sa fie contracte incheiate, dar care sa nu primeasca finantare, la fel cum este posibil sa fie putine contracte incheiate, dar care sa fie finantate. Este posibil sa se pastreze aceasta proportie si la nivel de suma alocata, dar este foarte posibil sa nu fie asa. Importante sint sumele alocate", a precizat Carlan.

––-

Singurul bazin de inot aflat in lucru s-a infundat

In timp ce alte judete primesc fonduri importante pentru bazine de inot, la Iasi singurul proiect de bazin olimpic acoperit pare blestemat. Din 1991 si pina acum nu s-a reusit finalizarea bazinului olimpic al Universitatii Tehnice "Gheorghe Asachi". Investitia ar trebui sustinuta de la nivelul Ministerului Educatiei. Lipsa finantarii a fost una din probleme.

Acum, chiar daca ar fi bani, au aparut probleme legate de situatia juridica a terenului din zona Gradinari. "Sint fonduri in acest an, dar a aparut o problema cu terenul. Exista o retrocedare de aproximativ 1.000 mp chiar pe zona bazinului. Facem demersuri pentru realizarea unui schimb de terenuri. Am facut o solicitare si la Primarie", a explicat consilierul local al PSD, Sorin Iacoban.

Comentarii