ICR Moldova are deja directorii, dar nu are inca nici un angajat

luni, 14 ianuarie 2013, 22:34
2 MIN
 ICR Moldova are deja directorii, dar nu are inca nici un angajat

 Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman, si Horia Garbea, vicepresedinte al aceleiasi institutii, au fost prezenti ieri la Iasi pentru a inaugura filiala ICR Moldova. Desi sustin ca infiintarea filialei este una argumentata, cei doi nu au reusit sa clarifice cine va asigura, din punct de vedere financiar, functionarea acesteia. Sala „Mihai Ursachi" a Uniunii Scriitorilor Romani s-a dovedit neincapatoare pentru personalitatile culturale iesene dornice sa asiste la ceremonie. Chiar si Cassian Maria Spiridon, presedintele ICR Moldova, a admis ca este nevoie de un alt sediu. „Multumesc Primariei pentru faptul ca aceasta cladire este data in folosinta Uniunii Scriitorilor pentru 25 de ani. Am stabilit ca provizoriu sa deschidem filiala aici, dar vom gasi o cladire compatibila cu ICR-ul, care sa ne reprezinte cu adevarat", a punctat scriitorul. Andrei Marga a cerut sprijinul autoritatilor locale, reprezentate prin viceprimarul Mihai Chirica si vicepresedintele CJ Victor Chirila, pentru finantarea activitatilor filialei, dar si a unitatilor private din mediul de afaceri iesean. „Economia Romaniei e in situatia in care e, dar apar intreprinzatori capabili sa sustina cultura. Il aveti pe Dascalu (n.r.- Iulian Dascalu, proprietatul Palas si Iulius Mall), care a facut la Cluj cel mai important mall, nu stiam ca si aici e unul asa de reusit. Problema noastra la filiala va fi de a mobiliza resurse. Banii acumulati raman la dispozitia acesteia, nu ii cerem la nivel central. Filialelor le sunt alocate cate doua posturi, urmand ca dupa ce vine bugetul sa avem discutii cu Primaria si Consiliul Judetean pentru a completa rapid cu referenti, cu alt personal. Problema nu e sa cream institutii decorative, ci una micuta, dinamica, eficienta", a declarat Marga. Al doilea post de la filiala Moldova, cel de director adjunct, este ocupat de Marius Chelaru, critic literar si membru USR Iasi. Presedintele ICR a incercat sa motiveze necesitatea filialelor regionale prin nevoia de a crea cai de acces a creatorilor in lumea culturala, de a pune in relief valorile locale si de a starni interes turistic. „Si Romania va fi regionalizata, descentralizata ca admnistratie. Noi am anticipat putin acest lucru. Cine nu-i convins, sa se uite la ce se intampla in Germania, Franta, chiar in Marea Britanie. Nu suntem de marimea Germaniei, dar totusi nu suntem o tara micuta", a mai afirmat Andrei Marga.

Printre actiunile asumate de filiala ICR Moldova se numara traducerea si publicarea unor texte literare din limba romana in tari francofone, organizarea unor expozitii si recitaluri de poezie, incurajarea participarii Teatrului National, a Operei si a Filarmonicii la festivaluri, etalarea operelor autohtone.

„Cred ca ideea domnului Marga a fost una dintre cele mai benefice pentru spatiul creativ din afara Bucurestiului. ICR-ul a fost foarte mult centrat pe Capitala, iar actuala gandire este de a democratiza. Toti creatorii din Romania pot face parte din proiectul de afirmare a culturii nationale in afara spatiului romanesc", a evidentiat Spiridon.

Comentarii