Iesenii, cuprinsi de „nevroza colectiva“

vineri, 07 decembrie 2007, 02:14
6 MIN
 Iesenii, cuprinsi de „nevroza colectiva“

Cauzele tulburarilor de nervi s-au schimbat fata de anii trecuti. Munca in strainatate este o alta cauza care afecteaza psihicul iesenilor. Chiar si locuirea cu parintii a devenit o problema pentru cei tineri. „Societatea noastra poate fi caracterizata de o «socihoza», adica o nevroza colectiva", a explicat prof.dr. Adrian Neculau, de la Catedra de Psihologie a Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei. In topul bolilor psihice ce-i macina pe ieseni se numara depresia reactiva, alcoolismul si tulburarile psihotice. 

 

Depresie majora din cauza serviciului

Simona are 28 de ani si nu mai poate avea o viata normala fara medicatie. In urma cu citeva luni, nimeni si nimic nu prevestea intorsura pe care o va lua destinul ei. Tinara vine dintr-o familie obisnuita care a avut grija ca fata lor sa primeasca o educatie cit mai buna. A mers la toate formele de invatamint.

Cind a trebuit sa aleaga studiile superioare a considerat ca asistenta sociala se potriveste ca o manusa pentru felul ei de a fi. Patru ani de facultate au trecut fara probleme, Simona asteptind cu nerabdare sa poata pune in aplicare ceea ce a invatat. Numai ca de aici a inceput greul.

Cautarile unui loc de munca s-au dovedit a fi mai mult decit dificile. Nimic din ce gasea nu se potrivea cu ce si-a pus ea in cap. Timpul trecea fara sa-i aduca nimic. Abia intr-un final Simona a gasit un loc ce corespundea cu ceea ce facuse ea in facultate. A devenit asistent social intr-un centru pentru persoanele cu dizabilitati dintr-un orasel. Visul ei pare ca s-a implinit.

La scurt timp insa, Simona a inceput sa nu isi mai vada viitorul. Locuia tot cu parintii, facea naveta pentru a putea ajunge la serviciu, iar banii pe care-i cistiga nu-i dadeau nici o speranta de schimbare in bine.

„Cu un salariu mic, fara locuinta si dependenta inca de parinti, tinara nu isi mai putea vizualiza in nici un fel viitorul. Practic, ea a ajuns la 28 de ani si are senzatia ca s-a blocat. A inceput prin a nu mai putea dormi deloc noptile. La noi a fost diagnosticata cu tulburarea depresiva majora si a inceput tratamentele", a spus dr. Ana-Maria Grigorescu, medic psihiatru in cadrul Spitalului „Socola".

Tinara urmeaza tratamentul, iar medicii spun ca are sanse mari sa-ti revina. De asemenea, tot ei sustin ca tineri aflati in situatia ei sint din ce in ce mai multi.

A innebunit din cauza mamei

A muncit o viata pentru a-si face un rost si la un moment dat credea chiar ca poate fi multumita de cele realizate. Numai ca Valerica, o femeie ajunsa la 40 de ani, nu si-a mai gasit forta interioara pentru a trece si peste o incercare grea din viata ei. Casa pentru care a trudit ani de zile a ars din temelii in doar citeva minute. Ramasa fara adapost, nu a mai avut ce face. Si-a luat barbatul si s-a mutat la mama ei.

„Chiar daca a revenit la casa din copilarie, traiul impreuna cu mama s-a dovedit a greu de indurat. Lucrurile au luat o turnura nedorita pentru pacienta, care a devenit depresiva. Locuirea cu parintii reprezinta un factor de stres foarte mare, mai ales daca exista multe certuri si neintelegeri. Spatiul de habitat trebuie sa fie unul reconfortant", a mai spus Ana-Maria Grigorescu.

Nici barbatii nu sint scutiti de problemele cauzate de prezenta parintilor sau a socrilor. Multi dintre ei ajung la „Socola" dependenti fiind de alcool. „In multe cazuri, locuirea impreuna cu parintii nu face decit sa acutizeze o boala. Tocmai de aceea la externare noi recomandam locuirea intr-un mediu fara probleme, un mediu cu un climat psiho-protectiv", a explicat dr. Gheorghe Nedelciuc, medic psihiatru in cadrul Spitalului „Socola".

Preturile ridicate, saracia si somajul pot duce la aparitia bolilor psihice

Cauzele bolilor psihice sint altele fata de acum citiva ani. „In ultima perioada putem identifica mai multe cauze sociale care conduc la diverse patologii psihotice. Exista o relativa nesiguranta a gasirii unui loc de munca si pastrarii acestuia atit pentru tineri, cit si pentru persoanele adulte. Lipsa locuintelor pentru tinerii care nu au acces la acestea din cauza preturilor, saracia, somajul, dar si plecarile in alte tari, toate au in plan psihic urmari foarte grave", a afirmat prof.dr. Vasile Chirita, directorul medical la Spitalul de Psihiatrie. 

Top 3 boli psihice

1. Depresia reactiva

Aceasta este declansata de un eveniment traumatic, dificil sau stresant al vietii. Persoanele afectate se simt rau, nervoase, anxioase, sau chiar furioase. Acest tip de depresie mai poate aparea dupa o perioada prelungita de stres si chiar la mult timp dupa sfirsitul acestei perioade. Cauzele variaza de la o persoana la alta, fiind vorba uneori de schimbarea locuintei sau de pierderea unui parinte in copilarie pina la incapacitatea de a realiza ceva o lunga perioada de timp, o pierdere grea sau un divort.

2. Alcoolismul

Dependentul psihic se foloseste de alcool pentru a obtine starea dorita de confort psihic si pentru a rezolva starile de stres sau indispozitiile. Atunci cind tot mai multe situatii de viata sint resimtite ca fiind stresante, plictisitoare sau frustrante, alcoolul cistiga in importanta pentru echilibrul psihic. Atunci cind alcoolul nu este la indemina, apare disconfortul psihic, sau chiar frica, ce il determina pe cel in cauza sa-si faca provizii si sa-si organizeze intreaga viata incit alcoolul sa fie la indemina.

3. Tulburarile psihotice

Acestea sint primare (schizofrenia, tulburarea psihotica acuta, tulburarea schizoafectiva, tulburarea deliranta) si ocazional anumite tulburari de dispozitie primare, conferindu-le un grad suplimentar de gravitate. Tulburari psihotice datorate unei conditii medicale generale si ocazional intilnite in anumite tulburari cognitive datorate unei conditii medicale generale (delirium si dementa). Simptomele psihotice releva o deteriorare severa in aprecierea realitatii, astfel incit persoana in cauza evalueaza incorect realitatea in ciuda evidentelor de contrariu. Cu alte cuvinte, pacientul psihotic este convins de realitatea celor gindite, simtite, traite de el, simptomele respective stapinindu-i constiinta si modificindu-i comportamentul.

„Cei mai slabi clacheaza"

Specialistii considera aceasta situatie o oglinda a societatii in care traim. „Cercetarile au aratat ca in toate tarile in care societatea este in criza apar forme de nevroza. Nu numai saracia care implica si frica este cauza incapacitatii de afirmare personala. In societatea noastra violenta exista si o lipsa de incredere in valori si in institutii. Nu mai sint respectate regulile, iar cetatenii sint debusolati, nu mai au repere, si atunci cei cu structuri mai slabe cedeaza. Societatea noastra poate fi caracterizata de o «socihoza», adica o nevroza colectiva", a explicat prof.dr. Adrian Neculau, de la Catedra de Psihologie a Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei.

Drama tinerilor care cedeaza psihic are mai multe cauze, dupa parerea sociologilor. „Din punctul meu de vedere, problema este mult mai complexa. Ca sociolog, eu cred ca avem de-a face cu o criza ce are mai multe cauze. In primul rind, putem vorbi de o carenta educationala a parintilor care nu s-au gindit din timp la viitorul copiilor, nu au investit sau nu au strins bani penrtru ei. In al doilea rind, nu exista o structura sociala care sa ajute tinerii cu venituri modeste sa obtina o locuinta. Am putea avea aici in vedere cel putin facilitatile de tip ANL. Toate acestea se maifesta pe plan spiritual. Altfel spus, tinerii nu sint in masura sa faca fata provocarilor din societate cu venituri modeste, in lipsa unei slujbe sau a unei locuinte, iar cei mai slabi clacheaza", sustine prof.dr. Nicu Gavriluta, de la Catedra de Sociologie a Facultatii de Filosofie.

Comentarii