In Iasi sint spitale unde lipsesc jumatate din medici

duminică, 22 august 2010, 22:06
4 MIN
 In Iasi sint spitale unde lipsesc jumatate din medici

Mii de posturi sint vacante in spitalele iesene. Indiferent daca e vorba de medici, asistente medicale, infirmiere sau brancardieri, nici unul din spitalele iesene nu are suficienti angajati incit sa acopere posturile care au fost aprobate in functie de specificul fiecarei unitati medicale in parte. Scaderile salariale determina din ce in ce mai multi medici si asistenti sa plece din spitalele iesene, ceea ce va duce la un deficit si mai mare de personal in contextul in care tot nu se pot face angajari. Aproape 300 de medici au plecat in acest an sau sint pe picior de plecare. La fel si peste 50 de asistenti medicali.

Gradul de ocupare a posturilor din unitatile medicale cu paturi arata deja faptul ca noile plecari vor afecta activitatea la patul pacientului. La inceputul lunii iunie, 19 spitale din judetul Iasi aveau prevazute in normativ 1.360 de posturi de medici.

Conform unei statistici facute de Directia de Sanatate Publica Iasi, doar 943 din aceste posturi erau ocupate (70%). Cele mai multe posturi neocupate sint la spitalele cu numar mare de paturi. Astfel, din cele 342 de posturi de medic normate la Spitalul "Sf. Spiridon" erau ocupate la inceputul lunii iunie doar 216,5 posturi. De asemenea, un deficit important de medici se inregistreaza si la Spitalul de Copii "Sf. Maria", unde din cele 153 de posturi de medici normate erau ocupate doar 106,5. Si medicii psihiatri au inceput sa fie foarte greu de gasit. Spitalul de Psihiatrie Socola se confrunta cu un deficit de medici destul de important, 54 din cele 112 posturi normate fiind neocupate, adica sint ocupate in jur de 52% din posturi. La Institutul de Boli Cardiovasculare nu sint ocupate nici macar jumatate din posturile prevazute de lege, doar 28,5 norme avind medici titulari aici (44%), din cele 64 de posturi normate.

Peste 1.000 de asistente lipsesc din spitale

Aceleasi probleme se inregistreaza si in cazul asistentilor medicali. Celor 19 spitale iesene li s-au aprobat 5.477 de posturi pentru personalul sanitar mediu. Pe de alta parte, doar 4.341 de posturi erau ocupate la inceputul lunii iunie. Cele mai multe posturi libere se inregistreaza tot la Spitalul "Sf. Spiridon", unde ar mai fi nevoie de inca 227 de asistenti medicali pentru a ocupa toate cele 1.076 de posturi normate.

Probleme serioase din cauza lipsei asistentilor medicali se inregistreaza si la Spitalul de Neurochirurgie "N. Oblu", unde sint ocupate doar 250 din cele 392 de posturi aprobate, adica 63,7%. Si la Spitalul de Recuperare ar mai fi nevoie de inca 102 asistenti medicali pentru a ocupa cele 356 de posturi normate. De asemenea, in Institutul de Boli Cardiovasculare se lucreaza la jumatate din normativ, doar 159 (53%) din cele 296 de posturi normate fiind si ocupate.

Diferentele ramin la fel de mari si in cazul personalului sanitar auxiliar, respectiv infirmieri, brancardieri si ingrijitori. Din cele 3.629 de posturi existente la nivelul celor 19 spitale din judetul Iasi, doar 2.502 posturi erau ocupate la inceputul lunii iunie.

Ca si in cazul celorlalte categorii profesionale, cele mai multe posturi vacante, respectiv 252, se inregistreaza la Spitalul "Sf. Spiridon", acesta fiind urmat de Spitalul „Socola", care are 209 posturi neocupate din cele 524 existente. La jumatate din necesar din acest punct de vedere se lucreaza si la Spitalul de Neurochirurgie, unde 125 din cele 254 de posturi existente sint vacante.

"Ne asteptam ca numarul asistentilor care pleaca sa fie tot mai mare"

Numarul asistentilor medicali ieseni care au plecat la munca in strainatate a cunoscut destule oscilatii in ultimii ani. Cele mai multe plecari s-au inregistrat in anii 2003-2004, cind au plecat pe rind 243 de asistenti medicali in primul an si inca 279 in al doilea an.

O scadere foarte mare s-a observat in 2005, cind doar 82 de asistenti medicali au plecat la munca in strainatate, dar situatia s-a schimbat in urmatorii doi ani, cind au plecat initial 169 de asistenti si apoi inca 216 asistenti. Plecarea asistentilor a luat cumva o pauza in 2008, cind au plecat 63 de oameni, si in 2009, cind au schimbat tara doar 25 de asistenti. Perspectiva reducerii salariilor cu 25% i-a facut insa pe asistentii medicali sa plece din nou in numar mare din spitalele iesene.

Conform datelor de la Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali Iasi, din ianuarie pina in iulie 2010 si-au facut deja bagajele pentru alte tari aproximativ 50 de asistenti medicali. "Avem, in sapte ani, peste 1.000 de asistenti plecati la munca in strainatate. Dorinta de performanta profesionala, statutul si respectul de care se bucura in strainatate profesia de asistent medical, salariile nu intotdeauna pe masura muncii pe care le primesc aici, conditiile necorespunzatoare de desfasurare a activitatii, suprasolicitarea la locul de munca, un viitor mai bun pentru ei si familiile lor sint motive mai mult decit suficiente pentru plecarea, absolut justificata, a colegilor nostri. In contextul crizei economice, ne asteptam ca numarul asistentilor care pleaca sa fie tot mai mare. Pleaca cei mai buni, iar de pierdut au sistemul sanitar si pacientul, deoarece un profesionist se formeaza in ani de zile. Romania nu are de unde lua, in timp scurt, alti oameni, la fel de bine pregatiti, care sa ii inlocuiasca pe cei care parasesc tara", a declarat Liliana Pintilie, presedintele OAMGMAMR Iasi.

Comentarii