In urma cu exact 18 ani, oamenii deveneau litere pe stadioane

Subtitlu

joi, 23 august 2007, 01:00
3 MIN
 In urma cu exact 18 ani, oamenii deveneau litere pe stadioane
Dupa ce timp de 4 decenii actul de la 23 august fusese numit Insurectie, in ultimii ani ai regimului Ceausescu artizanii cultului personalitatii il rebotezasera, enorm si ridicol, Revolutia de Eliberare Sociala si Nationala Antifascista si Antiimperialista si propaganda oficiala lasa sa se inteleaga ca Nicolae si Elena insisi avusesera un rol misterios dar crucial in evenimente, iar "manifestarile" inchinate zilei ii aveau acum in centru tot pe cei doi

 Pentru multi dintre cei angrenati in defilarile grandioase ce se organizau pe 23 august, chinurile incepeau cu luni de zile inainte. „Se formau detasamente de militari in termen de la toate armele pedestre si elevi ai scolilor militare sau de la Academie. Erau apoi cei de la armele mecanizate cu transportoare blindate, tancuri sau transportoare de rachete. La vremea respectiva, armata era foarte numeroasa“, explica colonelul in retragere Ilie Ionescu, din cadrul Asociatiei Veteranilor de Razboi din cadrul Ministerului Internelor. Toti cei care urmau sa participe la defilarea oficiala din fata conducerii tarii erau alesi „pe sprinceana“. „Nu putea merge oricine la defilare. Trebuia sa fii inalt si chipes„, a detaliat colonelul Ionescu. Pregatirile pentru parada propriu- zisa incepeau la jumatatea lunii iunie si se desfasurau pe stadionul Ghencea, iar de la inceputul lunii august incepeau repetitiile pe traseul de defilare. De asemenea, cu trei saptamini inainte de marea defilare, o data la doua zile, se organizau antrenamente pe soseaua care trece pe sub Arcul de Triumf. Toate antrenamentele erau atent supravegheate de ofiteri de la virful Ministerului Apararii si de un reprezentant al Comitetului Central. Paradele de 23 august se desfasurau in fiecare an in Capitala si o data la cinci ani la nivelul intregii tari. „Noi mergeam la defilare si serbam Ziua Nationala. Exact cum facem acum de 1 decembrie. Pentru noi, militarii, semnificatia Zilei Nationale este poate mult mai puternica decit in cazul civililor. Este ziua in care am intors armele, chiar daca aceasta zi a fost apoi asimilata altor aniversari si i s-au dat alte conotatii“, detaliaza colonelul Marian Stanciu, comandantul Centrului Militar Zonal (CMZ) Iasi.

Pe stadion, fetele cadeau ca spicele din cauza caldurii

Alti militari, care la vremea respectiva abia intrasera in rindul pionierilor, rememoreaza chinurile la care erau supusi in toiul verii pentru ca totul sa iasa bine in fata conducatorilor. „Faceam repetitii cite trei saptamini inainte pe Stadionul «23 august», pe niste covoare de plastic care se incingeau foarte tare. Fiecare litera din cuvinte era formata din aproximativ 170 de copii. Eram aproape 10.000 de participanti pe stadion. Aveam 25 de secunde la dispozitie ca din «23 august 1944» sa scriem «Partidul-Ceausescu-Romania»“, explica maiorul Catalin Tiru, ofiter de relatii publice in cadrul CMZ. „Tin minte ca, in 1989, cuvintarea de 23 august a tinut-o Elena Ceausescu si a vorbit foarte mult. Fetele din formatie au inceput sa cada din picioare ca spicele din cauza caldurii. Noi trebuia sa le scoatem, sa le ducem la ambulanta si sa le inlocuim, ca sa ramina literele complete“, a adaugat maiorul Tiru. Reprezentantii Jandarmeriei spun ca faceau antrenamente zeci de kilometri in pas de defilare, pentru citeva secunde cit treceau prin fata conducerii judetene de partid. „Era modelul pasului de defilare rusesc. Foarte apasat si hotarit, iar toata lumea trebuia sa se miste in acelasi timp. Faceam zeci de kilometri antrenamente pentru citiva zeci de metri, cit defilam prin fata tribunei“, a explicat locotenentul Mihai Cojocariu, purtator de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi. Pompierii nu participau insa la defilare. Ei erau consemnati la serviciu pentru interventiile la incendii. „In lunile de vara, campania agricola era in plina desfasurare si pazeam ogoarele patriei. Riscul de incendii era ridicat. In cazul unor vizite de la Bucuresti, asiguram masini de interventie la aeroport sau la obiectivul unde se deplasa respectiva delegatie“, explica maiorul Dan Marciuc, din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

Comentarii