Justitie, coruptie sau camatarie?

Subtitlu

vineri, 24 februarie 2012, 23:39
5 MIN
 Justitie, coruptie sau camatarie?

Doi magistrati au fost dati in judecata de un iesean. Procese aparent banale, dar care ar putea fi tilcul pentru ceva mult mai putred. Reclamantul le cere magistratilor de la Judecatoria Iasi sa-si oblige o colega si o fosta colega sa-i restituie banii imprumutati. Ciudat poate parea faptul ca una dintre pirite a judecat doua dintre actiunile pe care reclamantul le-a introdus in instanta.

Astfel, Mihai Cudelcu a dat-o in judecata pe judecatoarea Camelia Acrismaritei, care activeaza la Judecatoria Iasi. Reclamantul sustine ca a incheiat cu aceasta trei contracte de imprumut si ca aceasta ar trebui sa-i restituie 60.000 de lei, plus dobinzile aferente, respectiv aproape 5.000 de lei. Acesta a precizat in cererea adresata instantei ca a incheiat primul contract de imprumut, pentru 20.000 de lei, cu judeca toarea Acrismaritei pe data de 10 februarie 2010. In acel moment, unul dintre dosarele pe care le avea Cudelcu la Judecatoria Iasi, pentru "Pretentii", era chiar pe masa Cameliei Acrismaritei. Pe 11 mai 2010, aceasta i-a dat cistig de cauza lui Cudelcu, in calitatea sa de reclamant.

Scadenta la primul imprumut a fost pe data de 10 aprilie 2010, insa termenul a fost prelungit pina pe 14 august 2010. Reclamantul a povestit ca, in tot acest timp, i-a mai acordat judecatoarei alte doua imprumuturi, de 30.000 si, respectiv, de 10.000 de lei, pe 27 mai 2010, respectiv pe 9 iulie 2010. Aceste doua imprumuturi avea scadente la datele de 27 iulie, respectiv 9 septembrie 2010.

Imprumuturi mari, pe termene de citeva luni

Pe linga Acrismaritei, Mihai Cudelcu a chemat-o in fata instantei si pe o fosta judecatoare din cadrul Curtii de Apel Iasi, Leucardia Rosculet, din acelasi motiv. Reclamantul a mentionat in cererea adresata Judecatoriei Iasi ca fostul magistrat Rosculet, pensionat chiar in anul acordarii imprumutului, si despre care colegii spun ca e buna prietena cu judecatoarea Acrismaritei, ii datoreaza 25.000 de lei, in urma unui contract de imprumut, plus o dobinda de 1.583 de lei. "Pe 26 martie 2010 am incheiat cu pirita un contract de imprumut, data scadentei fiind 23 august 2010. Din cauza imposibilitatii piritei de a-si executa obligatia la termen, la rugamintea acesteia, am prelungit contractul cu doua luni, scadenta fiind 26 octombrie. A trecut scadenta, dar suma nu mi-a fost restituita", a subliniat reclamantul in cererea amintita. Avocatul reclamantului a mentionat vineri ca era normal ca Mihai Cudelcu sa incerce in instanta sa-si recupereze banii dati cu imprumut. "Este adevarat, e vorba despre doua actiuni formulate de mine in numele clientului meu, Mihai Cudelcu, sotul doamnei Tamara Cudelcu. Dumnealui avea incheiate mai multe contracte de imprumut cu persoanele respective, si acestea nu si-au achitat datoriile, astfel incit Mihai Cudelcu a apelat la mine pentru a-i intocmi actiunile", a precizat ieri avocatul Alexandru Iftode, cel care il reprezinta in instanta pe Mihai Cudelcu. Sotia acestuia din urma, Tamara Cudelcu, a lucrat ca sefa a Directiei Economice a Primariei si, apoi, in cadrul corpului de control al prefectului.

"Judecatorul ar trebui sa se abtina daca are vreun interes"

Reprezentantii Judecatoriei Iasi au declarat vineri ca magistratul Camelia Acrismaritei a refuzat sa faca vreun comentariu cu privire la aceasta situatie.

"Doamna judecator Camelia Acrismaritei a refuzat sa faca orice fel de comentariu pe marginea acestui subiect", a precizat vineri magistratul Daniel Mirauta, purtatorul de cuvint al Judecatoriei Iasi. Intrebat daca este normal ca un magistrat sa ia un imprumut de la o parte dintr-un dosar pe care il judeca, purtatorul de cuvint al instantei iesene a mentionat ca, in opinia sa, legea a fost respectata. "Doamna judecator Acrismaritei are doua dosare in care parte a fost Mihai Cudelcu. Unul, in care acesta era reclamant si avea drept obiect «pretentii», a fost solutionat pe 11 mai 2010, in vreme ce cel de-al doilea, in care e vorba de o contestatie, este inca pe rolul instantei. Potrivit Codului de Procedura Civila, judecatorul poate fi recuzat si ar trebui sa se abtina daca are vreun interes in cauza respectiva. Nu pot sa va spun daca doamna judecator a considerat sau nu a considerat ca ar avea vreun interes in acea cauza", a adaugat Daniel Mirauta.

Totodata, in ciuda incercarilor reporterilor "Ziarului de Iasi", fosta judecatoare Leucardia Rosculet nu a putut fi contactata, pentru a-si putea exprima opinia referitoare la procesul in care are calitatea de pirita.

"Doamna Leucardia Rosculet a iesit la pensie in urma cu aproximativ doi ani, astfel incit eu nu va pot ajuta cu un punct de vedere", a precizat judecatorul Aurel Dublea, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Iasi. In plus, reporterii "Ziarului de Iasi" au apelat numarul de telefonie fixa al fostului magistrat Leucardia Rosculet, insa o persoana de la celalalt capat al firului ne-a transmis ca aceasta nu se afla la domiciliu si nu se stie cind va reveni.

––

Mai multi judecatori au apelat la imprumuturi de la cei implicati in procese

O judecatoare din Iasi are probleme majore din cauza imprumuturilor pe care le-a facut. Magistratul suspendat din functie Angela Ungureanu, care activa la Judecatoria Iasi, a fost trimisa in judecata in urma cu un an, tocmai pentru ca a imprumutat bani de la membri ai Baroului Iasi. Procurorii anticoruptie au acuzat-o pe Ungureanu de primire de foloase necuvenite, fals in declaratii si conflict de interese.

Anchetatorii au stabilit ca, in perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2011, Ungureanu a luat cu imprumut bani de la mai multi avocati, cu care se cunostea mai mult sau mai putin. Oamenii legii au adaugat ca judecatoarea suspendata din functie nu ar fi trecut in declaratiile de avere imprumuturile pe care le facuse. Cea care a denuntat-o pe judecatoare a fost avocata Nicoleta Balica, aceasta afirmind ca magistratul, la care avea un dosar in lucru, i-a solicitat un imprumut de 2.500 de lei.

La audieri, Ungureanu a sustinut ca a cerut imprumut de la avocati pentru ca nu dorea ca apropiatii sai, colegii magistrati, sa stie ca se afla intr-o situatie materiala precara.

––-

Procese in urma sesizarilor ANI

Judecatoarea Camelia Acrismaritei a fost urmarita de probleme si in trecutul apropiat. Pe 28 aprilie 2011, Agentia Nationala de Integritate (ANI) a intocmit un raport in cadrul caruia a constatat ca magistratul iesean a obtinut o avere mai mare decit veniturile realizate. Totodata, inspectorii ANI au constatat ca magistratul i-a vindut un teren de 50 de hectare cu suma de 210.000 de euro, mult mai mare decit cel real, omului de afaceri Ioan Zapodeanu in timp ce judeca un proces in care acesta din urma era implicat.

Camelia Acrismaritei a contestat in instanta raportul intocmit de ANI, mentionind ca inspectorii nu au procedat legal in cazul sau. Aceasta a precizat ca magistratul nu poate fi considerat functionar public si ca ANI nu a depus dovezi prin care sa demonstreze ca ar fi fost vorba despre un conflict de interese in cazul sau, precum si ca institutia amintita i-a incalcat dreptul la prezumtia de nevinovatie. In urma raportului, ANI a sesizat DNA cu privire la Camelia Acrismaritei si posibile fapte de coruptie comise de aceasta. Magistratul este suspectat de fals in declaratii si abuz in serviciu. De asemenea, anul trecut, colegii judecatoarei au obligat-o pe aceasta sa restituie un imprumut de 23.500 de euro, dar si o dobinda de 4.924 de lei si cheltuieli de judecata de 3.705 lei, catre Cornelia Liliana Stefanescu, sefa Cancelariei presedintelui Camerei de Comert si Industrie a Romaniei.

Comentarii