La Recuperare, pacientii urmaresc la televizor ce au de facut

miercuri, 25 ianuarie 2012, 23:18
2 MIN
 La Recuperare, pacientii urmaresc la televizor ce au de facut

Pacientii internati in Clinica de Recuperare Medicala Cardiovasculara din cadrul Spitalului de Recuperare vor invata sa isi reduca riscurile cardiace prin intermediul unui program educational difuzat la televizor. Pentru prima data in Romania, intr-o sectie de recuperare cardiovasculara, medicii au decis sa implenteze un astfel de program intrucit, spun ei, 50% din tratament inseamna educatie.

Practic, in fiecare zi pacientii din saloane vor putea urmari prin intermediul televiziunii cu circuit inchis sfaturi despre cum sa isi schimbe stilul de viata si cum sa isi faca exercitiile fizice corect. "Programul a fost gindit pentru a corecta factorii de risc. Din echipa care lucreaza fac parte kinetoterapeuti, fizioterapeuti, nutritionisti, specialisti din spital. Filmarile au fost facute in spital pentru ca atit pacientii, cit si familiile trebuie sa constientizeze aceste riscuri si sa invete sa  le reduca", a declarat conf.dr. Florin Mitu, seful Clinicii de Recuperare Cardiovasculara.

De citeva zile, astfel, pacientii pot urmari deja la televizor cu ajutorul DVD-urilor sfaturile specialistilor. "Eu am suferit un infarct miocardic in martie 2011, acum am venit la control la sase luni. Am respectat regimul cu strictete, pentru ca aveam si diabet zaharat dezechilibrat, asa ca am slabit 15 kilograme de atunci, mai ales cu ajutorul gimnasticii. Programul acesta ne influenteaza foarte mult, noi putem sa executam exercitiile si in dormitor, nu doar in sala de kinetoterapie. Cred ca este o idee foarte buna", a precizat Mitrica Carp, un pacient in virsta de 56 de ani internat in Clinica de Recuperare Cardiovasculara a Spitalului de Recuperare.

Pe linga filmari, pacientii au parte si de terapie individuala si de grup, astfel ca in timpul intilnirilor pot intelege mai bine ce inseamna afectiunile de care sufera si cum pot evita complicatiile. Pacientii pot adresa intrebari specialistilor si pot solicita ajutor. De exemplu, pentru persoanele bolnave si de diabet, nutritionistii realizeaza diete pentru o saptamina sau doua, pentru a le ajuta sa inteleaga de ce trebuie sa evite anumite alimente si in ce cantitate trebuie sa le consume pe celelalte. Atit alimentatia, cit si exercitiile fizice sint recomandate in functie de bolile pacientilor si de capacitatea lor de efort.

In Clinica de Recuperare Cardiovasculara exista 45 de paturi si 13 televizoare in saloane si rezerve, astfel ca toti pacientii pot beneficia de program. "Este un program integrat, foarte usor de pus in practica, tot ce iti trebuie sint televizoarele si cablurile video. In total, pentru ca unele televizoare le aveam deja, costurile au ajuns la aproximativ 5.000 de lei, fonduri proprii si sponsorizari. Si cred ca de astfel de programe benefice ar trebui sa beneficieze toti pacientii din spitalele din Romania", a conchis dr. Florin Mitu.

Comentarii