Legea le permite parintilor sa-si bata joc de copiii lor

Subtitlu

luni, 28 aprilie 2008, 20:41
6 MIN
 Legea le permite parintilor sa-si bata joc de copiii lor

Daca in alte tari, parintii isi pierd dreptul de a-si creste propriii copii la semnalarea celui mai mic abuz asupra acestora, la noi, decaderea din drepturile parintesti este o masura exceptionala si extrem de rar aplicata. Doar trei parinti au primit o astfel de interdictie in ultimii trei ani.

Desigur, numarul parintilor iresponsabili, care ii traumatizeaza sau ii neglijeaza pe cei carora le-au dat nastere, este mult mai mare. Explicatia principala a acestei situatii este in primul rind legislatia permisiva, spun reprezentantii Directiei de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi.

Fireste, decaderea din drepturile de parinti trebuie vazuta ca o solutie ultima, dupa ce toate incercarile de consiliere si de educare a parintilor de catre asistentii sociali au dat gres. Dar ce poate sa justifice pastrarea unei fiice alaturi de un tata violator sau agresiv? Poate ca daca decaderea din drepturi ar fi mai des pusa in practica, parintii ar fi mai constienti ca iresponsabilitatea fata de cei adusi pe lume ii costa pierderea lor. Cel mai bine stiu asta chiar parintii care din diverse motive si-au abandonat copiii si care lupta acum sa si-i recistige.

"Legislatia in alte tari este mult mai clara si mai dura in ceea ce priveste parintii care nu au grija de propriii copii. Acolo, asistenta sociala este mai tare decit politia. La noi este mult mai greu sa iei copiii dintr-o familie, si acest lucru se face doar in conditii exceptionale", a declarat Pintilii Penciuc, director adjunct la Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DASPC) Iasi.

Probleme se inregistreaza mai ales in cazul parintilor abuzivi care refuza sa colaboreze cu autoritatile si nu vor sa-si dea copiii de bunavoie. In astfel de cazuri este nevoie de o ordonanta prezidentiala pentru a putea scoate copiii din familie pentru ca, altfel, Politia, care merge cu asistentii sociali in aceste situatii, isi asuma riscul de a fi acuzata de abuz in serviciu si violare de domiciliu.

Decaderea din drepturi la Iasi: abandon, viol, neglijenta

Conform datelor existente la DASPC, din 2005, pina in prezent s-au inregistrat doar trei cazuri in care parintii au fost decazuti din drepturi.
O mama si-a abandonat copilul pe un fotoliu de pe holul sediului DASPC, in 2005.

"Tinara mama si-a lasat pur si simplu bebelusul de noua luni aici pe hol si a plecat fara sa se mai uite inapoi. Din fericire a lasat si un biletel in care scria numele copilului si virsta acestuia. A urmat apoi o actiune de identificare a eventualelor rude pentru a vedea daca se poate ocupa cineva de micut", a declarat Simona Budai, sefa biroului "Protectie de tip familial si adoptii".

Baietelul a fost trimis in plasament de urgenta si intr-un final, dupa ce a fost identificata familia, a intrat in grija bunicii din partea mamei. "S-a inceput si procedura de decadere din drepturile parintesti la instanta. Ancheta sociala efectuata atunci a aratat ca mama copilului era prostituata, iar bunica habar n-avea de intentiile acesteia de a-si abandona copilul", a mai spus Simona Budai.

Al doilea caz este cel al unui tata care a fost acuzat de viol asupra celor doua fiice, una deja intrata in sistemul de protectie in Centrul de plasament pentru copii cu handicap "C.A. Rosetti", iar cealalta, infectata cu HIV. DASPC a inceput procedura de decadere din drepturile parintesti a tatalui. Acesta era insa cercetat penal, iar condamnarea sa ducea la pierderea calitatii de "parinte".

In 2006, o femeie din Popricani si-a pierdut dreptul de a-si creste cei trei copii in urma mai multor reclamatii de neglijenta. Ancheta sociala efectuata atunci a aratat ca femeia era mai preocupata de alti barbati decit de ingrijirea copiilor de doi, patru si sapte ani. Copiii ei au fost trimisi in asistenta maternala.

Redobindirea drepturilor asupra copiilor instrainati e un proces dificil

Parintii care isi abandoneaza copiii si cei carora instanta le-a interzis sa ii creasca, cu greu ii pot redobindi. Ei trebuie sa faca dovada ca motivele care au dus la instrainarea sau neglijarea lor nu mai exista. Ca au devenit persoane responsabile si ca merita sa ii aiba alaturi. Este ceea ce parintii ar fi trebuit sa stie inainte de a-i pierde. La Iasi, mai multi parinti gusta acum aceasta lectie amara.

Un tinar de 29 de ani face acum demersuri pentru a-si aduce acasa baietelul de nici patru ani. S-a casatorit in 2004, iar la doua luni de la ceremonie s-a nascut Gabi. Mama baietelului era eleva in clasa a XII-a. A renuntat la studii si a plecat la putin timp la munca in strainatate. Initial, tinarul a fost de acord cu sotia sa pentru ca situatia lor materiala nu era deloc buna si aveau nevoie de bani sa-si creasca copilul. Tatal isi mai ducea fiul la tara, la sora lui, cind micutul raminea acolo il vizita mereu si ii mai ducea ce avea nevoie.

A urmat apoi o perioada foarte grea pentru tinara familie. Sotia s-a intors din strainatate, si-a banuit sotul de infidelitate, ceea ce a dus la divort. Imediat dupa ce casatoria a fost desfacuta, femeia s-a recasatorit si a plecat din tara. Instanta a hotarit ca micutul, de nici doi ani, sa ramina cu tatal. Micutul s-a imbolnavit destul de des in acea perioada, iar tatal a fost nevoit sa stea mai mult cu el prin spital decit sa mearga la serviciu. In trei luni de zile a schimbat sapte locuri de munca. "Am incercat de toate, nici eu nu mai stiam ce sa fac. Sufeream eu mai mult decit copilul. N-am avut de ales si, pentru binele copilului, m-am adresat DASPC", a marturisit tinarul tata.

Baietelul a fost trimis la un asistent maternal intr-o localitate la citiva kilometri de IasI, unde se afla si acum. Tatal nu si-a uitat copilul si l-a vizitat de fiecare data cind a avut ocazia. Dupa ce si-a rezolvat problemele financiare, si a gasit un loc de munca stabil si bine platit, s-a hotarit sa-si ia fiul inapoi acasa. A inceput demersurile in februarie. S-a facut ancheta sociala pentru a verifica toate conditiile in care va putea trai micutul, care in scurt timp se va putea intoarce acasa definitiv. Deocamdata, cei doi au petrecut impreuna Pastele.

Copii recuceriti de parinti

O alta familie a reusit deja sa-si ia copiii inapoi. Cei trei micuti au intrat in serviciul de asistenta maternala pe rind in urma cu citiva ani. La acea vreme, parintii nu erau casatoriti, iar tatal nu-si recunostea decit un copil. Cei doi au plecat la munca in strainatate, iar fiicele lor au ramas cu asistentii maternali.

In 2005, mama a inceput sa se intereseze de modalitatea prin care si-ar putea recupera copiii. DASPC a pus unele conditii pentru ca acest lucru sa se intimple. Astfel, parintii s-au casatorit, tatal si-a recunoscut toti copiii, iar starea lor materiala a devenit mai buna. In tot timpul cit fetele au fost in asistenta maternala, parintii lor naturali au tinut legatura cu ele prin telefon.

In momentul in care parintii au putut face dovada ca si-au rezolvat problemele si evaluarea lor psihologica a iesit bine, acestia si-au putut lua copiii acasa. In prezent, cei cinci membri ai familiei s-au mutat impreuna in Italia, unde parintii au locuri de munca stabile.

In 2007, 52 de copii pina in 18 ani aflati in sistemul de protectie s-au intors la familiile naturale. 22 dintre acestia veneau din plasament familial, familia largita, bunici, alte rude, iar ceilalti 30 de copii fusesera in sistemul de asistenta maternala.

De asemenea, in perioada ianuarie – martie a acestui an, alti opt copii s-au reunit cu familia, cinci din plasament familial si trei din asistenta maternala. La Directia de Asistenta Sociala exista de curind un serviciu de reintegrare a copiilor in propriile familii.

De asemenea, si parintii care s-au abuzat copiii beneficiaza de consiliere, ca o ultima solutie inainte de a li se lua drepturile asupra lor. "Noi incercam sa evitam aceasta masura extrema, care este decaderea din drepturile parintesti. Tot timpul speram ca parintii vor reveni la sentimente normale si ca problemele au fost cauzate de o ratacire de moment", a precizat Pintilii Penciuc.

Comentarii