Lotul Tanacu a transformat Curtea de Apel in biserica

joi, 31 mai 2007, 21:46
3 MIN
 Lotul Tanacu a transformat Curtea de Apel in biserica

Preotul si maicutele de la Tanacu nu vor sa fie judecati la Iasi pentru ca aici ar exista influente mari din partea Bisericii Ortodoxe. La primul termen de judecata de la Curtea de Apel, avocata celor cinci a cerut stramutarea cauzei la o alta instanta. De abia pe data de 29 iunie se va afla daca dosarul va ramine la Iasi sau se va muta in alt oras.

La primul termen s-a cerut stramutarea

Preotul Daniel Corogeanu a venit ieri la instanta insotit de cele patru maicute si de aproximativ 20 de enoriasi. Cu totii au ajuns la Curtea de Apel in jurul orei 9. Neobisnuitul alai nu a trecut neobservat de persoanele care erau la acea ora la Tribunal. Unele i-au aruncat preotului cuvinte grele. "Sa sufere cum a suferit si copila aia. Sa iasa din puscarie cind va iesi si Irina din mormint", spunea o femeie, facindu-si mereu cruce. Sustinind-o pe avocata lor, care mergea cu cirje din cauza unui accident, preotul si cele patru maicute au intrat in sala de judecata. In urma lor au venit si parintii Irinei Cornici. Imediat dupa inceperea sedintei de judecata a primului termen, a fost ceruta si aminarea procesului. Motivul a fost tocmai faptul ca pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se afla o cerere de stramutare a dosarului la o alta Curte de Apel. "Nu avem suspiciuni serioase si nu avem nici o indoiala a impartialitatii magistratilor ieseni, doar ca am observat, din modul in care a decurs judecarea cauzei in prima instanta, ca au existat realmente influente din partea unor clerici din rindul ierarhiei bisericesti. Aceste influente sint foarte puternice, pentru ca ele vin pe un suport psihic care poate realmente sa influenteze intr-o maniera nepermisa judecarea cauzei", a declarat avocata celor cinci acuzati, Maria Ilisei.

"El scapa, dar fata mea nu mai vine pe pamint"

In timp ce avocata maicutelor si a preotului isi tinea pledoaria in fata instantei, enoriasii prezenti in sala se rugau. Acestia stateau in banci, isi tineau fiecare capul in miini si mormaiau cuvinte de neinteles, facindu-si din cind in cind cruci ample. Un nou termen de judecata a fost fixat pe data de 28 iunie. Motivarea instantei a fost ca cererea de suspendare a judecatii se va discuta la Inalta Curte pe data de 15 iunie, iar cea de stramutare pe data de 29 iunie. Mai mult, atit apararea, cit si acuzarea trebuiau sa ia cunostinta de motivele de apel depuse de fiecare in parte. "Daca noi sintem din Vaslui si ca Episcopie apartinem de Mitropolie, cred ca pe aceeasi linie vine influenta si ne pare rau ca ar fi trebuit aici sa venim cu nadejde mai multa de la Sfinta Paraschiva. Orice om cu un pic de credinta, sau chiar daca nu are credinta are un pic de dreptate in el si gaseste solutia clara, nu vede nici o vinovatie in ceea ce am facut noi. Orice preot hirotonit are voie sa faca orice rugaciune care-i scrisa in cartea preotului, aducem o carte in fata si vedeti ca sint rugaciuni pentru orice preot, nu spune ca e pentru o limita de virsta sau pentru limita de experienta", a declarat Daniel Corogeanu la iesirea din sala de judecata. Preotul era sustinut si de enoriasii sai, care subliniau ca Irina Cornici a murit pentru ca "asa a vrut Dumnezeu".
Tribunalul Vaslui l-a condamnat pe Daniel Corogeanu (32 de ani) la 14 ani de inchisoare, iar pe cele patru maicute la 5-8 ani. Cu toate ca ei considera ca pedeapsa a fost prea mare, parintii Irinei Cornici sint de alta parere. "Trebuia pe viata, mama, cum au chinuit-o pe Irina, asa trebuia. Ca Irina a indurat multe batai. El scapa din puscarie, dar fata mea nu mai scapa. Nu mai vine din pamint", a spus plingind mama Irinei.

Comentarii