Magie cu hectare la Casa Patrata

Subtitlu

luni, 18 iunie 2007, 21:55
5 MIN
 Magie cu hectare la Casa Patrata

Comisiile locale de fond funciar din comune impart terenul municipiului. Culmea, puneri in posesie dubioase au fost girate tocmai de Prefectura, institutia care ar fi trebuit sa vegheze la respectarea legii. Rind pe rind, sefii din Casa Patrata au semnat doua  titluri de proprietate in conditii ciudate. Comisiile de fond funciar din Miroslava si din Tomesti au reusit astfel sa puna in posesie doua persoane pe teritoriul municipiului. Transferul a fost parafat prin emiterea a doua titluri de proprietate semnate de prefectul interimar Nicusor Paduraru, subprefectul Vasile Etcu si de seful Oficiului de Cadastru, Mugur Cozmanciuc. Titlurile de proprietate sint cel putin curioase, in conditiile in care pe o parte a titlului se mentioneaza ca suprafata retrocedata se afla pe teritoriul administrativ al unei comune, dar pe verso este scris ca terenul este pe municipiul Iasi. Voit sau nu, inadvertenta nu a fost observata de conducerea Prefecturii. Mai mult, unul din titluri, eliberat pe data de 7 mai 2007, pune in proprietate pe Aurel Oarza, decedat in urma cu sapte ani. Membrii comisiei municipale sustin ca s-a facut un abuz, aprobat de Prefectura. "Titlurile de proprietate ajung la mine pentru o ultima semnatura. Sint foarte multe persoane care verifica aceste acte. Voi face si eu verificari. Comisia judeteana a validat dreptul de proprietate pe raza comunelor. Comisiile locale stabilesc amplasamentul, care este verificat de Oficiul de Cadastru", a declarat ieri la prinz Paduraru.

Din Tomesti, pus in posesie post-mortem la Iasi

Traseul revendicarilor a inceput normal. Doi fosti proprietari au depus cereri de retrocedare. Sefii Prefecturii sustin ca Aurel Oarza a depus o astfel de solicitare in 1998, la comisia locala Tomesti. La conducerea comunei se afla primarul liberal Stefan Timofte. "Solicitarea a fost validata in baza Legii 1 din 2000. Hotarirea comisiei judetene a fost emisa pe data de 20 septembrie 2000", a afirmat Marius Barbulescu, jurist in cadrul Prefecturii si membru al comitetului de sprijin al comisiei judetene de fond funciar. Practic, decizia comisiei judetene a fost luata la citeva luni dupa decesul fostului proprietar. "Nu pot sti daca persoana care a facut cererea mai traieste sau nu. Pe fisa de punere in posesie pot semna mostenitorii", a explicat Paduraru. Dupa sapte ani, pe masa prefectului a ajuns titlul de proprietate pe numele lui Aurel Oarza. Documentul cu numarul 340008 are trecuta pe pagina principala suprafata de 4,19 ha "situata pe teritoriul comunei Tomesti". Pe verso insa, la rubrica observatii, apare mentiunea "municipiul Iasi". "Terenul este pe raza municipiului si este situat linga societatea Ceramica. Tomestiul nu avea competente de solutionare a acestui dosar. Granitele administrative sint fixate prin Legea 2 din 1968. In plus, anul trecut am semnat procese verbale de vecinatate. In cazul Tomestiului a ramas nesolutionata zona cu blocuri, nicidecum terenul vizat de acest titlu de proprietate", a afirmat Denisa Barbascu, sefa Serviciului Juridic al Primariei.

Uite protocolul, nu e protocolul

Culmea, desi aberatia din titlul de proprietate este vizibila de pe Luna, dupa mai multe verificari telefonice prefectul Paduraru sustine ca nu s-a incalcat legea la emiterea titlului de proprietate pe numele lui Aurel Oarza. "Am discutat si la Oficiul de Cadastru, si cu primarul din Tomesti. Am inteles ca exista un protocol de predare-primire catre Tomesti, semnat in ’90 – ’92. Nu este o situatie noua. Se intimpla in mai multe localitati, in special la granitele dintre comune. Oricum, eu voi verifica sa vad exact situatia acestui teren. Sint complicatii tehnice. Au fost si in trecut. Chiar acum am pe masa 30 de dosare de la comisia judeteana, din care sase sint corectari de titluri. Important este ca se respecta dreptul de proprietate al oamenilor", a precizat Paduraru.
Directorul Oficiului de Cadastru, fostul consilier local PNL Mugur Cozmanciuc, sustine la rindul sau ca au fost facute verificari si nu s-au gasit nereguli. "Am semnaturi de la trei inspectori din subordine. S-a verificat din punct de vedere juridic, cadastral si pe probleme de fond funciar. Inspectorii nu au gasit nimic in neregula. De aceea am semnat. Fisa de punere in posesie a venit de la comuna Tomesti cu datele exacte ale terenului. Voi analiza aceasta situatie si voi afla ce s-a intimplat", a adaugat Cozmanciuc. Pozitia celor doi este contrazisa chiar de un fost inalt functionar public. Fostul subprefect Tudor Leonte a precizat ferm ca o comisie locala nu poate pune in posesie decit pe propriul teritoriu. "Nu stiu exact situatia, dar daca s-a intimplat asa, este o neregula. Nu se poate face asa. Daca vechiul amplasament este pe teritoriul municipiului, la aceasta comisie trebuia sa vina si cererea. Oricum ar fi, nu se poate ca Tomestiul sa puna in posesie pe Iasi. Apoi, toate protocoalele facute la inceputul anilor ’90 sint fara temei legal", a completat Leonte. Cu alte cuvinte, chiar daca un astfel de protocol ar fi existat, el nu putea contraveni Legii 2/1968, care a stabilit clar limitele fiecarei unitati administrativ-teritoriale.
Mai mult, reprezentantii Primariei municipiului sustin ca nu detin astfel de protocoale. "Sa ni-l trimita si noua daca il au. Legea spune clar ca cererile de revendicare se depun la unitatea administrativa pe raza careia este terenul solicitat. Eu nu stiu nimic de nici un protocol", a declarat Mihai Luca, fostul sef al Serviciului de Cadastru, din cadrul Primariei Iasi. Primarul Tomestiului, Stefan Timofte, nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere.

"Nu cunosc mare lucru"

Un caz similar este si cel al lui Victor Afilipoaie. El a primit un titlu de proprietate prin intermediul comisiei locale Miroslava, condusa de primarul PNL Vasile Lapusneanu. Si aici, pe prima pagina a titlului se mentioneaza ca suprafata de 5.000 mp retrocedati se afla pe teritoriul comunei Miroslava. Pe verso, la rubrica observatii, apare aceeasi mentiune, "pe municipiul Iasi". Terenul retrocedat este situat exact linga viitorul Carrefour de pe ses Bahlui, in apropiere de unul din amplasamentele propuse pentru Spitalul Regional de Urgenta. "In cazul lui Afilipoaie, titlul a fost emis pe baza Legii 247. A avut la dosar declaratii ale martorilor. Aceasta varianta este permisa de lege. Au fost multi oameni care nu au declarat terenul sau nu s-au intocmit acte la preluarea lui. De aceea, pot veni cu declaratii ale vecinilor proprietari de linga vechiul amplasament. Comisia a recunoscut dreptul de proprietate pe raza comunei Miroslava. Amplasamentul e fixat de comisia locala de fond funciar, e verificat de Oficiul de Cadastru si apoi ajunge la noi", a explicat Paduraru. Contactat telefonic, secretarul comunei Miroslava nu a putut da detalii despre retrocedarea de linga viitorul Carrefour. "Inginerii nostri stiu. Eu nu cunosc mare lucru. O sa ma interesez miine", a declarat ieri Elena Florea, secretarul comunei Miroslava.

Comentarii