Mai marii tarii, aliniati la racla

duminică, 14 octombrie 2007, 21:05
10 MIN
 Mai marii tarii, aliniati la racla

Reporterii "Ziarului de Iasi" au incercat sa afle "minunile" pentru care mii de romani vin din celalalt capat al tarii la Iasi, ca sa stea si cite 20 de ore la rind, la moaste. Am descoperit cazuri uluitoare. Sarbatorile cui? – un reportaj despre ce ii face pe mii de ieseni sa se intrebe daca manelele si mizeria de Sarbatori ii reprezinta in vreun fel si despre cum cred altii ca ar trebui sa fie Sarbatorile. Cum a fost aseara la receptia Primariei? O ampla serie de relatari, stiri si reportaje despre Sarbatorile Iasului.

 

Moastele Sfintei Cuvioase Parascheva au atras zeci de politicieni din toate partidele politice. Timp de doua zile, pe la Mitropolie s-au plimbat premierul Calin Popescu Tariceanu, mai multi ministri, presedinti de partide, si chiar presedintele tarii. De altfel, Traian Basescu a fost cel care a incheiat pleiada de politicieni veniti in aceste zile la Iasi. El a ajuns in municipiu cu avionul, in jurul orei 13.30. Peste citeva ore, Basescu pleca deja de la Iasi, tot cu avionul.

Inca de simbata dimineata, curtea Mitropoliei a fost luata cu asalt de sportivi sau politicieni. Primii au fost fotbalistii lotului national de tineret. La ora 10, echipa impreuna cu antrenorii Emil Sandoi si Florin Tene au vizitat Palatul Roznovanu. "Aici sintem in Sala Mare a Primariei. Acest spatiu era folosit pentru intilnirile consiliului de razboi, iar in biroul meu statea regele Ferdinand. In aceasta perioada, toata lumea vine sa se reculeaga la Sfintele Moaste. Ar fi pacat sa fiti aici si sa nu faceti acest lucru", le-a spus primarul Gheorghe Nichita.

Echipa nationala de tineret a Romaniei va juca pentru prima data la Iasi, marti, in compania reprezentativei similare a Frantei. Dupa ce au vizitat sediul Primariei, in jurul orei 10.30, sportivii au plecat la Mitropolie pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva.

In timp ce lotul national parasea Mitropolia, pe bulevardul Stefan cel Mare a venit o coloana oficiala. Dintr-un microbuz au coborit pe rind prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu, deputatul liberal Relu Fenechiu, ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, ministrul Apararii, Teodor Melescanu, sau fostul ministru al Finantelor Daniel Daianu.

Unii dintre ministrii liberali prezenti la Iasi in acest weekend au participat si la slujba religioasa de ieri. Liberalii au fost completati la Hramul Cuvioasei Parascheva de lideri PSD. Alaturi de primarul Gheorghe Nichita, au participat la slujba din Catedrala Mitropolitana deputatii Ilie Sirbu, Valer Dorneanu, Anghel Stanciu.

Nici Partidul Democrat nu a fost mai prejos, la slujba participind presedintele formatiunii, Emil Boc. Alaturi de el s-au aflat senatorul Dan Carlan, deputatul Petru Movila, fostul ministru de Interne Vasile Blaga, sau Elena Udrea, secretar executiv al PD.

Becali si Basescu au facut bai de multime

De la editia din acest an nu a lipsit nici George Becali, care a venit cu mama sa. La iesirea din curtea Mitropoliei, Becali a fost asaltat de cersetori pina la masina. In Catedrala Mitropolitana s-au aflat si printul Dimitrie Sturdza, insotit de fratele sau, Gheorghe Sturdza. Acces in Catedrala au avut si consilieri locali sau prefectul Nicusor Paduraru.

 Dupa slujba religioasa a ajuns la Iasi si presedintele Traian Basescu. In jurul orei 14, Basescu s-a cazat la Hotel Unirea. Timp de aproximativ doua ore, Basescu a fost asteptat la Mitropolie.

Surse din cadrul filialei iesene a PD au afirmat ca, in timpul cit a stat la Hotel Unirea, Basescu ar fi avut o intilnire fulger cu democratii prezenti la Iasi. Zeci de politisti, jandarmi si alte forte de ordine asteptau vizita presedintelui pe bulevardul Stefan cel Mare, dar si in curtea Mitropoliei. Presedintele si-a facut insa aparitia in jurul orei 16.

Coloana oficiala a oprit chiar la intrarea in curtea Mitropoliei. Basescu a coborit si a luat prin surprindere iesenii si pelerinii. "Cine a venit?", "L-am vazut!", "Uite, e Basescu!", se auzea din multime.

Pe drumul spre Palatul Mitropolitan, presedintele a fost asaltat de zeci de persoane. Rabdator, Basescu a discutat cu multi dintre ei, a strins miini, a sarutat si a fost sarutat pe obraji de citeva femei. Inconjurat de angajati ai SPP, presedintele si-a facut cu greu drum prin multime, fiecare persoana dorind macar sa dea mina cu primul om in stat.

Prima "baie de multime" a presedintelui s-a incheiat cind a ajuns la Palatul Mitropolitan. La citeva minute, in aceeasi cladire a intrat si Prea Fericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Cei doi au discutat pentru aproape jumatate de ora, dupa care presedintele a pornit din nou in multime. El nu s-a dus la moastele Sfintei Parascheva. "Eu nu am stat la rind, ca si ceilalti credinciosi. Nu ar fi normal sa ma duc", a explicat Basescu.

Imediat dupa scurta vizita la Mitropolie, Basescu a plecat din Iasi.
Sarbatorile s-au incheiat practic aseara, cu concertul din fata palatului la care a cintat Al Bano, Iris, Paula Seling, Re-Aktiv, la final Primaria organizind un grandios foc de artificii.

Minunile Sfintei Parascheva

Mii de pelerini ajunsi in aceste zile la Iasi au indurat peste zece ore petrecute in tren, inca 20 de ore la coada in frig, indurind ploaia, durerile de articulatii si foamea. Si totul pentru doar citeva secunde in care sa atinga moastele Sf. Parascheva si ale Sf. Ioan Gura de Aur.

Pentru multi, acest chin pare de neinteles. Ce ii face totusi pe pelerini sa indure toate acestea? Am incercat sa aflam raspunsul, iar explicatia pare a fi stat in disperarea pelerinilor si in asteptarea unei minuni. Am gasit astfel, in multime, cazuri uluitoare. Vindeca insa Sfinta, sau e vorba si de altceva?

"Sfinta m-a pus pe picioare si mi-a dat grai"

Valerica Tolontan, din Husi, vine la Sf. Parascheva de aproape 30 de ani, atunci cind a si inceput sa creada in minuni. Avea 18 ani, si de la nastere suferea de un grav handicap locomotor si de vorbire. Nu putea nici macar sa stea in picioare, si abia reusea sa scoata un sunet inteligibil.

"La 18 ani, Sfinta m-a ridicat in picioare. Nu puteam sa merg deloc si nici sa vorbesc, si ea m-a pus pe picioare si mi-a dat grai. Am 47 de ani acum, si in fiecare an vin sa o cinstesc si sa ii multumesc", spune Valerica, care sufera si acum cu deficiente de vorbire. A venit la Iasi inca de joi seara, si a stat zece ore la rind, fiind printre primii pelerini care au atins moastele dupa depunerea lor pe esplanada din fata Catedralei Mitropolitane.

"Este suficient sa crezi"

Credinta in Dumnezeu, in Sf. Parascheva, dar mai ales credinta in minuni, este ceea ce ii tine in picioare si in frig zeci de ore pe miile de pelerini veniti la Iasi. "In fiecare an Sfinta mi-a ascultat rugaciunile si mi-a facut numai bine. Acum doi ani aveam mari probleme cu inima, suferisem deja doua infarcturi, aveam mereu fibrilatii, iar dupa ce am venit la Sfinta, totul mi-a trecut. Am venit si anul acesta sa ma rog pentru sanatate", spune Elena Popovici, din judetul Ilfov. Unii vin doar pentru ei insisi, altii se roaga pentru intreaga familie, iar altii se roaga pentru intreaga umanitate.

Problemele aduse la racla Sfintei sint si ele diverse, de la boli, la dificultati in casnicie, in cariera profesionala sau in instanta. "Toate problemele pe care le-am avut si pentru care m-am rugat mi-au fost rezolvate. Mai am doar una singura pentru care am venit sa ma rog acum. Fiica mea are dificultati in casnicie si sper ca Sfinta sa ma auda si sa le rezolve", spune si Maria Lepadatu, venita din Constanta.

Pelerinii nu se sperie nici de lungimea a citiva kilometri a rindului la care trebuie sa astepte, nici de temperaturile ce se apropie de zero grade si nici de vintul puternic. De fapt, nici un sacrificiu nu este suficient de mare pentru pelerinii veniti in aceste zile la Iasi. "Cu cit e mai frig, cu cit conditiile sint mai grele, cu atit ajutorul venit din partea Sfintei Cuvioase este mai mare", a apreciat Petru Mitrofan, dupa 18 ore de asteptat la rind.

Pentru multi dintre iesenii care trec zilnic pe linga rindul de credinciosi ce coboara de la Catedrala Mitropolitana, sacrificiul pelerinilor este aproape de neinteles. Psihologii au o explicatie simpla pentru aceste minuni. "Credinta in adevarul tau, in dorintele tale si in faptul ca ele se vor indeplini substituie ceea ce nu exista in mod obisnuit, adica minunea. Sint cercetari in psihologia sociala care arata ca este suficient sa crezi cu adevarat, cu tarie intr-un anumit lucru ca acel ceva sa se indeplineasca. Atit este de puternica credinta, si nu vorbim aici doar de cea religioasa", explica prof.dr. Adrian Neculau, din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei de la Universitatea "Al.I. Cuza".

Sarbatorile cui?

Concerte de manele completate cu muzica usoara sau populara, nori de fum, miros de gratare si de WC public, vin in pahare si pe sub mese, tuica, mustar, gogosi, porumb fiert, colaci secuiesti si alte "bunatati traditionale" au atras mii de oameni. Au venit sa se simta bine, si o buna parte dintre ei au si reusit. Insa exista si ieseni suparati. Sint mai ales locatarii blocurilor din jur. 

La Hala Centrala, manelele au rasunat zilele acestea din difuzoarele fiecarei terase. Fumul de mici, frigarui, cotlete sau pastrama de oaie s-a transfomat intr-un nor urit mirositor care se putea vedea de la sute de metri. Aleile dintre standuri, cu urme de vin, bere sau rachiu sint nespalate si au inceput sa miroase a WC public.

Chiar si asa, cea mai mare parte dintre persoanele care vin aici pentru a sarbatori Iasul nu este deloc deranjata. Dimpotriva, se simt bine. "Imi place foarte mult, cum sa nu-mi placa? Pacat ca este asa de aglomerat. Din cauza asta, daca vrei sa mergi la WC trebuie sa astepti o jumatate de ora", a spus un mesean.

Si Mihaelei Popici, o femeie la 50 de ani, imbracata intr-o haina de blana proaspat achizitionata, ii place la Hala. "E frumos. Este lume multa, mincarea e buna, bere este. E doar putin cam aglomerat. Cauti o masa de ti se acreste", spunea ea. Cei care vin la bilci au de toate. "Mai iesim si noi din casa, ca doar muncim toata saptamina", isi motiveaza plimbarea, printre mici si frigarui, Costache Bogdan Irimia.

"Inghitim tiganeala asta"

Mai sint si cei pentru care Sarbatorile Iasului sint un adevarat chin. "Miroase in casa a mici, cu frigarui si a rahat. Nu pot deschide geamul sa aerisesc. Am incercat intr-o seara si mi s-a facut rau", spune enervat Alexandru Aciobanitei, locatar intr-unul din blocurile amplasate chiar linga Hala. "Nu este posibil ca intr-un oras care se doreste capitala culturala sa fie, chiar in centrul sau, asemenea nenorocire. Este urit. Probabil ca, in clipa in care vom avea si noi la conducerea orasului intelectuali rasati, lucrurile ar fi cu totul altele. Insa, pina atunci, inghitim tiganeala aceasta", spune Sabina Marian.

Sarbatoarea orasului este un eveniment prezent in aproape orice localitate din lume. Insa felul cum este receptata de cetateni, cum este organizata sau sarbatorita difera de la un spatiu la altul.

"Fiecare oras are festivalul sau, chiar si cele mai mici. Insa peste tot este la fel. Lumea doreste sa se bea si sa manince. La Leipzig, de exemplu, de ziua orasului se aduce un copac din padure si se planteaza in centru. Apoi urmeaza, intr-un loc special amenajat, in afara centrului, partea cu bautura si mincarea", povesteste directorul Centrului Cultural German, Marcel Stumpf.

A fost si el la Hala si i-a placut atmosfera de acolo, net diferita totusi de cea din Germania sau Polonia. Bautura si mincarea sint prezente si acolo. Insa micii si manelele lipsesc. "Spatiul este cam mic. Si, in plus, ar fi trebuit organizate mai multe evenimente culturale", opineaza el.

Seara Valorilor Iesene, la Primarie

Oficialitatile locale au incheiat perioada dedicata sarbatorilor cu o receptie organizata la Primarie. In Sala Mare, pregatita special pentru eveniment, au venit in jur de 500 de persoane. Personalitati culturale, politice, reprezentanti ai administratiei locale si inalte fete bisericesti au participat la "Seara Valorilor Iesene".

Astfel, in Sala Mare au venit Prea Fericitul Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de mitropoliti din tara, Basarabia si Grecia, Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei, Valer Dorneanu, vicepresedintele Camerei Deputatilor, prefectul Nicusor Paduraru si vicepresedintele Consiliului Judetean Iovu Brezuleanu.

La receptie au participat si oameni de afaceri precum Ion Zapodeanu, Maricel Popa sau Constantin Comanescu, dar si directori din cadrul Primariei. Receptia a debutat cu o premiere. Impartite in trei sectiuni, premiile au fost impartite de primarul Gheorghe Nichita, ajutat de Daniel Buzdugan, membru al trupei Divertis. Prima distinctie a fost acordata Patriarhului Daniel. El a primit de la municipalitate cheia orasului si un tablou cu Catedrala Mitropolitana.

"Dorim ca aceasta cheie sa deschida mai multe usi la Bucuresti pentru ieseni. Va multumim si pentru tablou. Vrem sa facem o catedrala noua la Bucuresti, cel putin la fel de mare ca aceasta de la Iasi. In noua catedrala va fi cite o cupola pentru fiecare regiune importanta a tarii, iar la Moldova va fi pictata Catedrala de la Iasi", a declarat Patriarhul Daniel. Un premiu Pogor a primit si fostul primar Constantin Simirad, cel care a initiat manifestarile dedicate "Sarbatorilor Iasului", dupa 1989.

Alte premii Pogor au fost acordate academicianului Radu Miron, poetului Horia Zilieru si scriitorului Dan Lungu. Un alt set de premii au fost diplomele de excelenta, acordate unor profesori preuniversitari, unor sportivi. Aceleasi diplome au fost acordate si Cristinei Nichita, Carmen Fedeles, Cameliei Gavrila sau Seryl Talpalaru. "Avem si doua diplome de excelenta pentru spirit civic. Doi politisti comunitari au salvat o persoana care intentiona sa isi dea foc, chiar in fata Primariei", a afirmat Nichita.

Premiul de excelenta in jurnalism vine la "Ziarul de Iasi"

La Sarbatorile Iasului din acest an, in premiera, municipalitatea a acordat aseara, la receptia organizata la Primarie, si un premiu de excelenta in jurnalism, premiu intitulat "Vanda Condurache". Acesta a fost acordat sefei departamentului invatamint al "Ziarului de Iasi", Emilia Chiscop.

"Acest premiu ma onoreaza si ma obliga, pentru ca poarta numele unui fost jurnalist de valoare al Iasului, atit ca redactor sef al TVR Iasi cit si ca profesor la Departamentul de jurnalism al Universitatii Cuza. Sper ca acest premiu sa devina o traditie", spune Emilia Chiscop.

Comentarii