Maidanezi turbati bintuie prin Iasi

Subtitlu

miercuri, 09 ianuarie 2008, 23:36
3 MIN
 Maidanezi turbati bintuie prin Iasi

Alerta maxima la Iasi. Un iesean a descoperit o vulpe sfisiata de ciini in zona Poitiers, spre Manastirea Cetatuia. Dupa analize, s-a descoperit ca vulpea era turbata. Boala se poate transmite si la om si poate conduce chiar la decesul persoanei infectate, daca nu este tratata la timp.

Situatia e si mai dificila: animalul a fost sfisiat de ciini comunitari, asupra carora autoritatile nu au nici un control. De aceea, iesenii trebuie sa fie foarte atenti si sa evite orice contact cu animalele fara stapin. Autoritatile locale responsabile au reactionat insa cu o lentoare de necrezut. Sefii DSV stiau inca de marti ca vulpea avea rabie, dar nu au anuntat acest lucru decit miercuri dupa-amiaza.

Prefectul Nicusor Paduraru si primarul Gheorghe Nichita au aflat ieri in jurul orei 13 de focar. "Eram la Aeroport cind am aflat, la comemorarea accidentului in care a fost implicat elicopterul SMURD. Si pentru mine este un semn de intrebare. Nu stiu care este explicatia de a fost nevoie de o zi pentru comunicare, si acum mai este nevoie de o zi pentru finalizarea anchetei. Au reactionat cu frina trasa. Astept explicatii", a explicat prefectul.

Toate animalele din zona vor fi eutanasiate

Vulpea a fost descoperita in cursul zilei de luni. Ieseanul a luat animalul si la dus pentru analize la DSV, iar testele au confirmat prezenta rabiei. "Am primit rezultatele analizelor in cursul zilei de marti dupa-amiaza, iar miercuri dimineata am convocat comandamentul local", a precizat Ionel Bondoc, directorul DSV.

Membrii comandamentului local nu au aflat insa de focarul de rabie decit in jurul orei 13. "Nu am stiut nimic. Cei de la DSV au adus adresa de instiintare cind au venit la Primarie. Atunci am aflat. Primarul era la Aeroport si a venit pentru comandament impreuna cu prefectul", a explicat Mihai Chirica, membru al comandamentului antiepizootic local.

La sediul Primariei s-au dispus primele masuri. Astfel, s-a demarat un recensamint al animalelor din zona focarului. Totodata, hingherii de la Salubris au fost trimisi pentru a prinde ciinii vagabonzi din zona. "Toate animalele fara stapin din zona de protectie, adica pe o raza de trei kilometri, vor fi eutanasiate. In acelasi perimetru trebuie vaccinate toate animalele de casa, ciini, pisici, cai, bovine, porci, capre, oi. Apoi, pe o raza de alti 10 kilometri, vor trebui vaccinate antirabic doar pisicile si ciinii. Vaccinul este gratuit. Animalele care au fost deja vaccinate nu au nici o problema", a adaugat Bondoc.

Sunati la DSV daca observati ciini cu comportament ciudat

Rabia, sau turbarea, este extrem de periculoasa pentru ca se poate transmite de la animale la om. Perioada de incubatie a bolii la animale poate dura si 29 de zile. Astfel, nu se poate sti cu exactitate cite animale au intrat in contact cu vulpea bolnava.

"La om rabia se transmite in mod normal prin plaga violenta, adica muscatura sau zgirietura serioasa. Nu se cunosc alte forme de transmitere. In cazul in care cineva este muscat, trebuie sa se adreseze de urgenta medicilor pentru vaccinare. Daca se poate, la citeva minute trebuie sa anunte. Boala este foarte grava, e incurabila", a afirmat Bondoc.

Practic, administrarea la timp a vaccinului este singura posibilitate de tratare a bolii. In caz contrar, persoana infectata decedeaza. "Avertizam populatia sa se fereasca de animalele fara stapin, sa evite orice fel de contact. La animale rabia sau turbarea se manifesta in primul rind prin schimbarea comportamentului. Populatia sa sune imediat la DSV daca observa animale care se comporta agresiv sau suspect de calm. Numerele de telefon sint 267.501 si 267.502. Tot la aceste numere de telefon trebuie sa sune si persoanele care au animale nevaccinate. Ii vom indruma noi", a adaugat Bondoc.

Reprezentantii DSV nu reusisera ieri seara sa il gaseasca pe barbatul care a adus vulpea pentru analize. "Au cautat sa il identifice, dar nu l-au gasit. Se vor duce din nou. Au nevoie de el pentru a finaliza ancheta. Le-am cerut celor de la DSV sa trimita si un text la Primarie, pentru a fi afisat in scarile de bloc, la case. Sa stie oamenii ce sa faca. Am sunat la ora 19 si nu trimisesera nimic. I-am chemat joi dimineata pentru explicatii", a explicat prefectul Paduraru.

Comentarii