„Mama judecatorilor” a ajuns in boxa acuzatilor

joi, 23 decembrie 2010, 22:49
5 MIN
 „Mama judecatorilor” a ajuns in boxa acuzatilor

Judecatoarea arestata pntru luare de mita a fost pusa oficial sub acuzare. Alaturi de magistratul Georgeta Buliga,  judecator la Curtea de Apel – Sectia civila si pentru cauze cu minori si de familie, procurorii Directiei Anticoruptie (DNA) l-au trimis in judecata si pe Liviu Popescu, cel care i-a dat mita judecatoarei pentru a primi o sentinta favorabila in procesul de partaj. Cei doi sint acuzati de luare de mita si trafic de influenta, respectiv dare de mita si cumparare de influenta.

"La sfirsitul lunii februarie 2010 – inceputul lunii martie 2010, inculpata Buliga Georgeta a pretins si primit de la inculpatul Popescu Liviu 4.000 euro, sustinind ca banii sunt pentru colegele sale de complet, judecatoare la aceeasi curte de apel. Cu aceeasi ocazie, inculpata a pretins si o suma pentru sine, al carei cuantum nu l-a precizat. Banii au fost pretinsi si primiti pentru ca inculpatul Popescu Liviu sa obtina o solutie favorabila intr-un proces civil referitor la partajarea, pe cale judiciara, a bunurilor apartinind inculpatului Popescu Liviu si fostei sale sotii, dosarul fiind in stadiu de recurs. Buliga Georgeta si celelalte doua judecatoare faceau parte din completul investit cu solutionarea acestui dosar ce viza, in principal, un apartament in municipiul Iasi, un teren in judetul Iasi si doua autoturisme", se precizeaza intr-un comunicat al DNA.

Dosarul de la care au pornit problemele magistratului iesean a fost inregistrat pe rolul Judecatoriei la jumatatea lunii mai 2007, avind ca obiect "partaj judiciar, iesire din indiviziune". Cele mai valoase bunuri ce urmau a fi impartite de cei doi fosti soti le constituiau un apartament cu trei camere situat in Bularga pe strada Atelierului in valoare de peste 68.000 lei, un teren de 892 mp situat in comuna Ciurea, in valoare de 5.200 lei, si doua autoturisme – un BMW de aproximativ 69.000 de lei si un Opel in valoare de 5.200 de lei.

Atit Judecatoria, cit si ulterior magistratii Tribunalului in apel au decis ca o cota de 90% din bunuri sa ii revina Valentinei Grama (fosta sotie a lui Liviu Popescu), in raport de contributia celor doi soti la achizitionarea acestora. Ajuns in recurs la Curtea de Apel pe masa completului prezidat de judecatoarea Georgeta Buliga, aceasta a decis sa scoata o parte din bunurile ce urmau a fi impartite. Practic, din masa de bunuri partajate, judecatorii au exclus apartamentul de pe strada Atelierului si autoturismul Opel. In plus, judecatorii Curtii de Apel au stabilit ca fostei sotii a lui Popescu i se cuvine o cota de 70% din bunuri, fata de 90% cit stabilisera instantele anterioare.

"La data de 12 martie 2010, completul din care facea parte Buliga Georgeta a modificat in tot aceste hotariri, dind cistig de cauza lui Popescu Liviu. Ulterior pronuntarii acestei decizii, Buliga Georgeta i-a mai pretins lui Popescu Liviu inca 1.000 euro, sustinind ca banii sint pentru una dintre membrele completului de judecata", se mai precizeaza in comunicatul DNA.

Cinci persoane au avut telefoanele ascultate

Judecatoarea Buliga a intrat in atentia DNA la sfirsitul lunii octombrie a acestui an, dupa ce Valentina Grama a aflat de la un prieten de-al lui Popescu ca fostul ei sot i-a dat bani judecatoarei ca sa obtina o sentinta favorabila in dosar. In plus, femeia a sustinut ca Liviu Popescu s-a laudat in perioada in care erau casatoriti ca judecatoarea Buliga l-a mai ajutat "sa rezolve" un dosar si la Bacau. Judecatoarei i se promisesera 10.000 de euro pentru a-i da cistig de cauza lui Liviu Popescu, 4.000 de euro din suma promisa fiind dati inainte de pronuntarea deciziei in dosarul de partaj. Dupa denuntul facut de Grama, anchetatorii au solicitat autorizarea interceptarii convorbirilor telefonice ale judecatoarei si ale lui Liviu Popescu, precum si ale altor trei persoane.

Pe 27 noiembrie, procurorii DNA au obtinut si autorizatia de perchezitie domiciliara pentru casa judecatoarei. Imediat dupa ce Liviu Popescu a iesit din casa acesteia, procurorii au descins in locuinta. "Inculpata Buliga Georgeta, dupa o mica ezitare, a pus la dispozitie atit suma de 1.000 euro primita de la Popescu Liviu pe 26 noiembrie, cit si 3.000 euro, primiti cu putin timp inainte", se preciza in incheierea de sedinta a Curtii de Apel Bucuresti prin care s-a dispus arestarea judecatoarei.

In timpul audierilor, judecatoarea Buliga si-a schimbat declaratiile. Initial, cind a fost intrebata de motivul pentru care barbatul i-a dat banii aceasta a sustinut ca Popescu "este ruda cu o verisoara de-a sa de la tara" si ca a venit la ea acasa pentru a-i multumi ca l-a ajutat. Ea a mai sustinut ca nu a observat ca in plic erau bani si ca nu i-a cerut niciodata bani lui Popescu, ci i-a spus doar ca va fi atenta la probele de la dosar.

Magistratul a mai declarat ca a fost vizitata de barbat acasa si pe data de 26 noiembrie, ca acesta i-a adus un buchet de flori, "i-a trintit pe masuta din holul locuintei un plic", dar ca a observat abia dupa plecarea barbatului ca in acesta se aflau 1.000 de euro.

"Conform afirmatiilor inculpatei, dupa ce a vazut ce contine plicul, a scos «bancnote din interiorul acestuia» si le-a pus unde stia «ca tine sotul … banii», «respectiv in dormitorul nostru, sub televizor, intr-un sertar cu lenjerie intima», dupa ce a rupt plicul in prealabil si l-a aruncat la gunoi", se arata in rechizitoriu.

Iar si-a schimbat declaratiile

Ulterior, judecatoarea Georgeta Buliga si-a schimbat declaratia, sustinind ca nu a intentionat sa primeasca nimic de la Liviu Popescu, dar ca acesta a intrat repede in casa, i-a aruncat plicurile pe masa si apoi a plecat. Aceasta varianta a fost infirmata insa de procesele – verbale in care sint redate convorbirile ambientale purtate de cei doi. "Fapt contrazis de continutul dialogurilor expuse in procesele-verbale de redare ale discutiilor ambientale purtate cu Popescu Liviu, din care rezulta ca cei doi au stat de vorba ca niste cunostinte vechi, aflate in relatii foarte bune si care au de ascuns legaturi ilicite", mentioneaza judecatorii bucuresteni.

Potrivit aceluiasi document, cu referire la declaratiile date de Liviu Popescu, judecatoarea Buliga ii promisese acestuia sprijin in rezolvarea cauzei, chiar dinainte de a sti ca dosarul va ajunge pe masa completului din care ea facea parte. Judecatorii bucuresteni care au dispus arestarea magistratului iesean au precizat ca Georgeta Buliga si Liviu Popescu aveau intilniri cu caracter conspirativ.

Teama judecatoarei era alimentata de faptul ca era verificata de Consiliul Superior al Magistraturii in legatura cu sentinta pe care o daduse in cazul partajului dintre Liviu Popescu si Valentina Grama. In plus, anchetatorii au sustinut ca aceasta avea suspiciuni ca este in vizorul DNA. "Cum rezulta din convorbirile interceptate autorizate, avea indicii ca ar exista anumite cercetari cu privire la activitatea desfasurata. («Asa a venit Bucurestiul, de-a… a intors dosarul ala pe dos si pe fata si ne-a cercetat si vezi tu ca… Mi-e sila, pur si simplu! Si colegelor mele la fel! Stii ceva? Mi-e groaza! Peste tot, si la DNA a reclamat!»)", precizeaza procurorii bucuresteni in actul de acuzare.

Dosarul a fost trimis pentru judecata la Curtea de Apel Bacau, dupa ce DNA a cerut Inaltei Curti de Casati si Justitie sa desemneze o alta instanta decit cea din Iasi pentru a judeca dosarul.

Comentarii