„Mama” judecatorilor isi spune azi povestea in fata Inaltei Curti

miercuri, 01 decembrie 2010, 01:44
5 MIN
 „Mama” judecatorilor isi spune azi povestea in fata Inaltei Curti

Judecatoarea Georgeta Buliga, arestata pentru 29 de zile, a fost suspendata din functie. Decizia a fost luata in sedinta de ieri a Sectiei pentru Judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarit suspendarea din functie a doamnei Buliga Georgeta, judecator la Curtea de Apel Iasi, incepind cu data de 30.11.2010, ca urmare a punerii in miscare a actiunii penale impotriva sa", se precizeaza in hotarirea luata de CSM.

In cursul zilei de astazi, judecatoarea urmeaza sa fie prezenta in fata magistratilor Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care vor judeca recursul declarat de aparatorii ei impotriva masurii de arestare preventive, data de Curtea de Apel Bucuresti.

Magistratul iesean le-a solicitat avocatilor sai sa pastreze tacerea in ceea ce priveste dosarul in care este cercetata. "Tot ce pot sa va spun este ca am convenit cu doamna judecator si cu celalalt coleg avocat care o reprezinta in dosar sa nu furnizam nici o relatie vizavi de acest dosar. Noi am declarat recurs si asteptam sedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a spus avocatul Liviu Narcis Pirvu, unul dintre aparatorii judecatoarei.

Judecatoarea Georgeta Buliga a fost retinuta duminica de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Bucuresti, iar ulterior magistratii Curtii de Apel Bucuresti au emis pe numele ei mandat de arestare preventiva pentru 29 de zile sub acuzatile de luare de mita si trafic de influenta.

Potrivit DNA, magistratul a cerut si primit in perioada februarie – martie 2010 de la una din partile dintr-un dosar suma de 8.000 de euro, pentru a-i da o senstinta favorabila. Judecatoarea Georgeta Buliga era presedintele completului de judecata care avea pe masa un dosar de partaj intre Liviu Popescu si fosta sa sotie, Valentina Grama.

DNA a precizat ca judecatoarea "a pretins si primit de la invinuitul Popescu Liviu suma de 4.000 de euro, sustinind ca banii sint pentru doua judecatoare din cadrul Curtii de Apel Iasi si a pretins o alta suma pentru sine al carei cuantum nu l-a precizat. Din completul de judecata mai faceau parte judecatoarele Adriana Elena Andronic si Elena Gheorghiu. Banii au fost pretinsi pentru ca Popescu Liviu sa obtina o solutie favorabila in procesul de partaj".

Cele mai valoroase bunuri ce urmau a fi impartite de cei doi fosti soti le constituiau un apartament cu trei camere situat in Bularga pe strada Atelierului in valoare de peste 68.000 lei, un teren de de 892 mp situat in comuna Ciurea, in valoare de 5.200 lei si doua autoturisme – un BMW de aproximativ 69.000 de lei si un Opel in valoare de 5.200 de lei. Nici una dintre judecatoare nu a putut fi contactata pentru a-si exprima punctul de vedere.

Ce a cistigat cel acuzat ca a mituit judecatoarea?

Dosarul de partaj judecat de completul condus de Georgeta Buliga se afla in recurs la Curtea de Apel. Anterior, atit Judecatoria, cit si Tribunalul decisesera ca fosta sotie a lui Popescu avusese o contributie de 90% in dobindirea bunurilor comune, astfel ca multe dintre acestea ii fusesera atribuite Valentinei Grama. La jumatatea lunii martie a acestui an insa, in urma sedintei prezidate de Georgeta Buliga, Curtea de Apel a decis sa scoata din masa de partaj un apartament cu trei camere situat pe Strada Atelierului si un autoturism Opel. In plus, judecatorii i-au crescut barbatului cota-parte din bunurile comune ramase, de la 10% la 30%.

Potrivit DNA, dupa mai bine de noua luni de la data pronuntarii acestei sentinte, judecatoarea Georgeta Buliga i-a cerut din nou bani lui Liviu Popescu. La sfirsitul saptaminii trecute, barbatul i-a dat, in doua zile, inca 4.000 de euro. O suma de 3.000 de euro a fost data judecatoarei in cursul zilei de duminica, chiar la locuinta acesteia, fiind mascati intr-un buchet de flori pe care barbatul i l-a dat judecatoarei.

––-

Fundatia ProWomen se plinge de o alta decizie a Georgetei Buliga

Fundatia Pro Women se afla in prag de evacuare in urma unei hotariri data de judecatoarea Georgeta Buliga. Aceasta decizie, care obliga fundatia sa evacueze imobilul pe care l-a achizitionat in octombrie 2007, a survenit dupa ce doua instante precedente i-au dat cistig de cauza. Este vorba despre o cladire monument istoric, cumparata cu suma de 330.000 euro, pentru care Fundatia a angajat un credit bancar si in care a investit ulterior, din finantari europene, peste 300.000 euro.

Prin decizia instantei conduse de judecatoarea Buliga Georgeta, imobilul a fost atribuit fostei chiriase Maria Zama, desi la data achizitionarii cladirii ea se mutase de trei luni, conform celor de la Pro Women. Intrucit decizia data de completul condus de judecatoarea Buliga Georgeta are caracter definitiv si irevocabil, Fundatia Pro Women a apelat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.

Povestea a inceput la nici trei luni dupa ce Fundatia a cumparat actualul sediu din fonduri europene cu credit de la BRD Iasi, de la doua surori. Fosta chiriasa a instiintat fundatia ca doreste sa cumpere casa si ca a consemnat pentru aceasta la CEC suma de 330.000 de euro. Pentru ca Fundatia a refuzat semnarea acordului privind transferul proprietatii, Maria Zama a mers in instanta.

Au urmat doua procese de judecata, care au fost cistigate de Pro Women. Fundatia sustine ca a dovedit ca fosta chiriasa se mutase din imobil in luna iulie 2007, incheindu-si contractele cu firmele de utilitati pe motiv ca se mutase la fiica ei. Desi Fundatia Pro Women a cistigat procesele, completul de judecata a Curtii de Apel Iasi, al carei presedinta a fost judecatoarea Georgeta Buliga, a anulat sentintele anterioare ale Judecatoriei Iasi si Tribunalului Iasi  si a decis sa dea dreptate chiriasei Maria Zama.

Ca urmare a deciziei, fundatia a contestat aceasta sentinta, care a fost judecata tot de un complet al Curtii de Apel Iasi, condus de catre judecatoarea Cristina Valeanu, cumatra judecatorei Georgeta Buliga. Si de aceasta data, contestatia a fost respinsa.

"In lumina evenimentelor recente legate de probitatea morala a judecatoarei Buliga credem ca in justitie lucrurile se indreapta si solicitam tuturor institutiilor in drept redeschiderea procesului. La CEDO sint foarte multe dosare, iar noi nu mai avem timp si atunci imi intorc increderea si speranta catre justitia romaneasca" a declarat Irina Carmen Barbalata, directoarea Fundatiei Pro Women, care a explicat ca se afla intr-o situatie disperata.

Lista cu datorii

Ministerul Dezvoltarii a impus Fundatiei sa restituie banii pentru achizitie si renovare, suma care ajunge la 650.000 de euro. BRD a blocat toate conturile proiectelor institutiei, punind in pericol desfasurarea acestora, iar EON, ca urmare a sesizarii depuse de Maria Zama a debransat fundatia de la curent electric si gaz, fara un aviz de instiintare, pe motiv ca aceasta si-a pierdut dreptul de detinere legala a spatiului. Directoarea sustine ca fosta chiriasa este o femeie cu relatii pe care o cunoaste toata lumea la Curtea de Apel Iasi.

Paradoxal este faptul ca saptamina trecuta instantele de judecata au respins dreptul de retentie formulata de fundatie prin care se cerea fostei chiriase sa restituie cei peste 300.000 de euro pe care fundatia i-a investit in renovare de la momentul achizitiei imobilului.

In aceste conditii, fundatia s-a trezit cu o multime de datorii si cu riscul de a fi evacuata in orice moment. Maria Zama nu a putut fi contactata pina la inchiderea editiei pentru a-si sustine punctul de vedere.

Comentarii