Mancare pe sponci la Spitalul de Copii „Sf. Maria”

duminică, 09 septembrie 2012, 22:29
3 MIN
 Mancare pe sponci la Spitalul de Copii „Sf. Maria”

Cel mai mare spital de pediatrie din Moldova intampina noi probleme. Pe langa aparatura veche si improvizata de medici in mai toate sectiile, dar si saloanele nerenovate, cu pereti plini de mucegai si usi care pot cadea oricand peste pacienti, acum copiii internati abia au ce manca. Din bucatarie lipsesc mai toate alimentele, iar micul dejun ii obliga pe parinti sa scoata bani din propriile buzunare, pentru a le asigura celor mici hrana zilnica. "In bucatarie abia se gasesc alimente. Acum sunt doar paste fainoase, orez si cartofi. Acum cateva zile nu exista nici macar margarina pentru micul dejun, iar copiilor li s-a oferit doar ceai cu dulceata. Mesele din timpul zilei ar trebui sa fie bogate in proteine si vitamine, dar la pranz, pacientii nu primesc decat carne de pui. Din cauza unor defectiuni la cuptorul gastronomic, carnea este mai mult cruda decat fiarta", a declarat prof.dr. Marin Burlea, managerul Spitalului "Sfanta Maria". Acesta a afirmat ca va incerca sa schimbe situatia grava in care se afla unitatea medicala si sa faca rost de fonduri pentru a le putea oferi pacientilor cele necesare. "Abia am devenit director al spitalului. In perioada imediat urmatoare, vreau sa vad, impreuna cu presedintele Consiliului Judetean, care sunt prioritatile din spital si sa pun unitatea pe picioare", a adaugat prof.dr. Marin Burlea. Fostul manager al Spitalului de Copii, dr. Valentin Munteanu, a tinut sa precizeze ca mancarea celor mici este in conformitate cu banii de care dispune spitalul. "Le oferim ceea ce se poate, pentru a ne incadra in buget. Oricum, in principiu, pacientii primesc mancare mereu si nu exista lipsuri in bucatarie. Bineinteles ca exista zile in care furnizorii intarzie, iar copiii nu primesc anumite lucruri la micul dejun, precum margarina", a declarat dr. Valentin Munteanu.

"I-am cumparat mancare de la magazin"

Nici parintii pacientilor nu sunt multumiti de conditiile din spital. "Dimineata a primit doar o cana cu ceai si o felie cu marmelada. Nici macar nu s-a saturat. Am fost nevoita sa ii cumpar ceva de la magazin pentru a nu plange de foame. Fetita imi spune mereu ca nu ii place mancarea, ca si-ar dori sa mai manance si altceva, nu aceleasi lucruri mereu. Este un spital, nu este hotel. Dar pacientii sunt copii, iar ei au nevoie de hrana sanatoasa pentru a putea creste si a se recupera", a declarat Irina, mama unei fetite internata la Ortopedie. Potrvit nutritionistului Mihaela Tibirna, copiii ar trebui sa aiba o alimentatie cu totul diferita fata de ceea ce primesc la spital. "Stiu ca exista probleme cu mancarea la aproape toate spitalele, deoarece nu pot oferi decat ceea ce le permite bugetul. Cu toate acestea, copiii au nevoie de o alimentatie echilibrata si bogata in proteine, glucide si lipide. Dimineata, margarina si ceaiul nu sunt o solutie. Acestia ar trebui sa consume cereale, lactate, oua fierte, o budinca din orez cu fructe, seminte sau migdale", a declarat Mihaela Tibirna. Potrivit acesteia, untul ar trebui sa ia locul margarinei. Cu toate acestea, spitalul nu si-l poate permite in fiecare zi. "La masa de pranz, pe langa carnea de pui, copiii ar trebui sa primeasca si peste, deoarece cantitatea de omega 3 care se gaseste in peste este vitala pentru creier si pentru oase. Decat sa li se dea un castron cu ciorba facuta din cateva legume, mai degraba ar primi un singur fel de mancare, un platou cu putina carne si legume", a adaugat Tibirna. Managerul Spitalului de Pediatrie a precizat ca, in noul sau mandat va rezolva problema alimentatiei. "Nu le vom putea oferi mancare precum cea de la restaurant, dar strictul necesar nu va mai lipsi", a declarat prof.dr. Marin Burlea.

Comentarii