Marturii despre cosmarul H1N1

Subtitlu

miercuri, 16 decembrie 2009, 19:54
6 MIN
 Marturii despre cosmarul H1N1

O femeie s-a nascut pentru a doua oara la 35 de ani. Dintr-o tinara fericita care isi astepta cel de-al treilea copil, Lili Popescu a ajuns in ultimele saptamini la un pas de moarte. Diagnosticul – gripa H1N1. Insarcinata in luna a noua, tinara banuieste ca a luat virusul de la copiii ei care fusesera la rindul lor raciti. Din cauza sarcinii, efectele bolii s-au agravat foarte rapid si dupa citeva zile de internare intr-un spital din Piatra Neamt, femeia a fost transferata la Iasi. Aici a fost internata in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului "Sf. Spiridon" unde i s-a facut si cezariana. Lili Popescu a fost pentru o perioada unul din "cazurile grave" pe care Ministerul Sanatatii le prezenta doar ca cifre. "Ziarul de Iasi" va prezinta povestea tinerei care a ajuns pina la pragul dintre viata si moarte dar care a avut taria sa se intoarca la cei dragi pentru ca, spune ea "s-au rugat prea multi pentru mine".

"Nu as putea sa spun exact cum m-am imbolnavit. Prima data s-au imbolnavit baietii mei de o viroza respiratorie care a tinut cam patru zile. Cind ei se simteau deja mai bine, a inceput la mine. Tuseam foarte mult, aveam febra si dureri musculare, efectiv nu puteam sa stau pe picioare", povesteste Lili.

Desi a trecut de ce a fost mai greu, femeia inca ia tratamentul specific pentru gripa H1N1 si e in continuare "baricadata" cu masca pe fata. Isi incepe povestea cu "stiu ca sint norocoasa, altii nu au fost".

Toate problemele au aparut la inceputul lunii decembrie. Cind a inceput sa se simta rau tinara a mers la spital. I s-a spus atunci ca are viroza respiratorie si din cauza faptului ca era insarcinata in 39 de saptamini i-au recomandat drept tratament doar paracetamol. Daca acesta nu si-ar fi facut efectul, femeia trebuia sa schimbe tratamentul si sa ia ampicilina.

Pe data de 4 decembrie, Lili a ajuns din nou la spital cu febra 39-40 de grade. A fost internata la Piatra Neamt, insa dupa doua zile starea ei se inrautatise, iar medicii au hotarit sa o transfere la Iasi. "Nu mai puteam sa respir, nu puteam sa fac nimic din cauza febrei. Efectiv cei de acolo nu mai aveau ce sa-mi faca", povesteste tinara.

"Am stat in salon cu femeia de 36 de ani care a murit"

Traseul pe care l-a parcurs de atunci nu si-l mai aduce aminte foarte bine. Stie doar ca au inceput contractiile din ambulanta si ca intr-un final a ajuns in spital la Iasi. "Mi s-a rupt filmul de atunci", spune Lili.

Conform regulilor stabilite de autoritatile sanitare, femeia a fost internata in stare grava in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva a Spitalului "Sf. Spiridon". Aici, anestezistii, medicii infectionisti si obstetricienii au decis ca cea mai buna solutie este cezariana. Astfel, in noaptea de 6 spre 7 decembrie, Lili a primit cel mai frumos cadou de Mos Nicolae, o fetita de 3.200 de grame. Copilul a fost transferat imediat la Maternitatea "Cuza Voda", iar proaspata mamica a fost trecuta pe ventilatie artificiala.

O saptamina tinara a stat intubata. "O saptamina n-am stiut de mine, am fost ca o leguma. Imi aduc aminte doar fragmente, cum imi zicea medicul sa respir si sa nu-mi fac griji pentru ca el este acolo ca sa ma salveze", incearca sa-si aduca aminte femeia.

Daca ea a fost norocoasa si a supravietuit, nu acelasi lucru s-a intimplat si cu colega ei de salon. "Am mai stat in salon cu un domn pe care l-au gasit in cimp si cu o doamna de 36 de ani care mai avea sapte copii acasa. I-am urat succes cind am plecat", adauga ea. Cealalta femeie nu a avut sansa si a pierdut lupta cu moartea zilele trecute.

"Era ca un cosmar. Toti tipau, plingeau"

Cind s-a trezit a fost lasata sa respire singura pentru ca se simtea mai bine, insa chiar si asa experinta prin care a trecut a fost foarte dificila. "Ultimele nopti au fost groaznice pentru ca erau toti foarte bolnavi, erau multi. Doctorii intrau si ieseau din saloane incercind sa aiba grija de toti. Cind m-am simtit mai bine am cerut sa fiu mutata, nu mai puteam sa stau acolo, era ca un cosmar, in fiecare seara toti tipau, plingeau", spune Lili.

Cind starea ei a permis acest lucru, pacienta a fost transferata la Spitalul de Boli Infectioase intr-o rezerva din Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva. Aici a continuat tratamentul cu tamiflu.

Femeia sufera insa ca nu si-a vazut familia de atita timp, iar pe fetita ei care abia s-a nascut nici nu o cunoaste. Vorbeste zilnic la maternitate si stie ca fetita ei este bine. "A cistigat deja inca 140 de grame si e sanatoasa. Ii vom pune numele Ina, e fetita noastra mult asteptata", mai spune femeia.

"Am avut in ATI niste doctori, cum putini vezi"

In ciuda perioadei groaznice prin care a trecut Lili e optimista si spera sa fie totul bine. "N-am realizat gravitatea starii in care ma aflam, m-a doborit deodata, n-am avut timp sa-mi dau seama ce se intimpla cu mine. A fost greu pentru ca eram insarcinata si nu puteam lua tratament, insa gripa asta e ca oricare alta, o tratezi si trece. Sotul meu s-a vaccinat inainte de a veni la mine in vizita", adauga tinara.

Cea mai mare dorinta a femeii este acum sa fie acasa pina pe 18 decembrie cind o traditie a familiei prevede impodobirea bradului de Craciun. In acelasi timp, multumeste medicilor care au ingrijit-o si care i-au dat sansa de a petrece in continuare sarbatorile alaturi de cei dragi. "Am avut in ATI niste doctori cum putini vezi, pur si simplu imi dadeau viata si ma invatau cum sa respir. Stateau permanent cu noi in garzi interminabile, nu-i cunosteau pe pacienti, dar isi faceau datoria si nu-i interesa altceva. Pentru o perioada medicii de acolo au fost familia mea", a mai spus Lili.

Medicii recomanda in continuare vaccinarea la femeile gravide. "Gravidele sint foarte expuse pentru ca au imunitatea scazuta si sarcina provoaca modificari importante ale functiilor organismului, mai ales cea respiratorie. Vaccinul fara adjuvanti este recomandat femeilor insarcinate", a declarat prof.dr. Mircea Onofriescu de la Maternitatea "Cuza Voda".

Alte 12 cazuri de gripa noua, confirmate la Iasi

Acum mai sint internati in ATI la "Sf. Spiridon" cinci pacienti, toti intubati. Marti seara a mai fost adus un tinar de la Suceava in stare grava, dar fara a fi confirmat cu gripa H1N1. In ultimele 24 de ore, au mai fost confirmate oficial inca 12 cazuri de gripa noua la persoane din Iasi.

Pe de alta parte, din cauza reticentei populatiei la vaccinul pandemic, reprezentantii Ministerului Sanatatii au amenintat ca vor da un ordin de ministru care sa prevada obligativitatea platii spitalizarii in cazul celor care se imbolnavesc de gripa H1N1 si au refuzat vaccinarea. Costurile pentru un pacient cu gripa noua in stare grava se ridica in momentul de fata la sute de milioane de lei vechi.

"Pentru fiecare dintre acesti pacienti se cheltuie intre 100 si 500 de milioane de lei vechi, aici incluzind doar medicatia si consumabilele. Au venit bani de la MS pentru ei insa nu stim deocamdata daca s-au acoperit cheltuielile. Cred ca mai ales personalul medical trebuie sa inteleaga cit de importanta este preventia si sa accepte vaccinul. Eu m-am vaccinat si in trei saptamini nu a aparut nici un efect secundar", a declarat conf.dr.Camelia Bogdanici, director medical al spitalului.

Pina acum au trecut prin ATI peste 50 de pacienti care au dezvoltat forme grave ale gripei H1N1. Pentru una dintre paciente, care pina la urma nu a mai putut fi salvata, s-au consumat in citeva saptamini medicamente in valoare de peste 53.000 de lei.

Pe de alta parte, initiativa prof.dr. Adrian Streinu-Cercel de a pune la plata pe cei care refuza vaccinul dar se imbolnavesc nu prea are sanse de reusita.

"Legea asigurarilor de sanatate prevede foarte clar ce servicii trebuie asigurate pacientilor, iar un ordin de ministru nu poate schimba asta. Vaccinarea e voluntara si fiecare are dreptul sa o refuze. Chiar daca e doar o incercare de mobilizare a populatiei, plata serviciilor medicale in cazul refuzului vaccinului ar fi ilegala", a precizat prof.dr. Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor din Romania.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii