Medicii de familie vor fi obligati sa faca garzi

vineri, 10 aprilie 2009, 00:50
3 MIN
 Medicii de familie vor fi obligati sa faca garzi

Medicii de familie vor face garzi dupa terminarea programului de la cabinet si pe timp de noapte, iesenii putind astfel sa beneficieze de asistenta medicala 24 de ore din 24.

Pacientii care vor avea nevoie de ingrijiri medicale, dar care nu necesita interventia ambulantei, vor putea solicita medicul de garda de serviciu la centrul de permanenta. Acesta se va deplasa la domiciliul pacientului si va hotari la fata locului daca este nevoie de transportarea la spital. Deocamdata, in judetul Iasi, doar cinci centre sint functionale, conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) intentionind sa mareasca numarul acestora.

"Prima actiune pe care o intreprind ca director al DSP este ameliorarea asistentei de urgenta a pacientilor in spitale si din sistemul prespitalicesc. Acest lucru se poate realiza si prin implicarea medicilor de familie in asistenta medicala la domiciliul pacientilor", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP.

Astfel, conform conducerii DSP, medicii de familie vor putea face garzi in orice centru de permanenta. De altfel, contractul cadru pe care medicii de familie nu l-au semnat inca prevede aceasta activitate in centrele de permanenta. La fel, legea asistentei medicale primare prevede ca medicii de familie asigura asistenta medicala de urgenta si ingrijiri la domiciliu.

Garzile medicilor de familie vor fi platite de CJAS

In momentul de fata, in judetul Iasi sint centre de permanenta la Bivolari, Ciortesti, Vladeni, Movileni si Plugari, dar conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi intentioneaza sa creasca numarul acestora. "Prioritatea in momentul de fata este asigurarea asistentei medicale in mediul rural, insa in perspectiva intentionam sa infiintam si in orase astfel de centre", a spus seful DSP, Vasile Cepoi.

La activitatea centrelor de permanenta vor participa toti cei aproximativ 450 de medici de familie din judet. "Noua nu ne-a spus nimeni nimic. Contractul cadru nu a fost inca semnat, iar in privinta activitatii din centrele de permanenta nu ne-a contactat inca nimeni. Pina nu scrie undeva clar despre ce e vorba, nu ne putem pronunta", a precizat dr. Tania Bernstein, presedinta Societatii Medicilor de Familie din Iasi.

Conducerea DSP spera ca, prin activarea centrelor de permanenta, sa se micsoreze timpul de interventie la un pacient si sa se evite solicitarea ambulantei de la Iasi atunci cind nu se impune prezenta ei. Pacientii vor suna la 112 de unde se va stabili daca este sau nu nevoie de interventie cu ambulanta. Daca nu este necesara ambulanta, cazul va fi transferat la centrul de permanenta. Medicul de familie se va deplasa la domiciliul pacientului unde ii va acorda acestuia o consultatie si va hotari daca este sau nu nevoie de deplasarea la spital.

Conform DSP, medicii vor fi platiti prin Casa de Asigurari de Sanatate Iasi, iar centrele vor fi finantate de la bugetul de stat prin DSP care va trimite fondurile la primariile care vor avea astfel de centre. "Medicii de familie vor face consultatii obisnuite, nu acorda ingrijiri de medicina de urgenta. Se pot face astfel de cursuri daca vor totusi. Important este ca pacientul primeste ajutor medical calificat", a mai spus dr. Cepoi.

Sistemul ar putea deveni operational in aproximativ o luna

El a mai spus ca toate detaliile organizatorice vor fi perfectate in urmatoarea luna, dupa care sistemul ar putea fi functional. Pe de alta parte, medicii de familie sint mai reticenti, deocamdata.

"Conteaza cum vom fi platiti si cit vom fi acoperiti legal. Trebuie stabilite sursele de finantare. Centrul nu este numai pereti, doctor si masina, este mult mai mult. Este nevoie de un ghid de practica si de norme foarte clare pentru a nu risca sa fim acuzati de malpraxis daca ne depasim competentele. De asemenea, cei mai multi dintre medicii de familie sint femei care nu pot fi trimise pe dealuri undeva, unde nu stii peste cine dai", a afirmat dr. Bernstein.

Directorul DSP a anuntat totusi ca va exista o intilnire cu medicii de familie in care se vor clarifica toate aspectele activitatii in centrele de permanenta. Deocamdata, nu se stie cite si unde vor mai fi ele amenajate.

Comentarii