Medicii de la Urgente sint foc si para pe Ministerul Sanatatii

marți, 21 decembrie 2010, 01:50
3 MIN
 Medicii de la Urgente sint foc si para pe Ministerul Sanatatii

Proiectul Ministerului Sanatatii de a comasa Spitalul de Urgente "Sf. Ioan" cu Spitalul "Sf. Spiridon" stirneste in continuare nemultumiri printre cei implicati. Intr-o conferinta de presa desfasurata ieri, comitetul director si sefii de clinici din cadrul Spitalului de Urgente si-au exprimat vehement dezaprobarea in ceea ce priveste proiectul ministerului.

Desi medicii sint de acord ca in Iasi este nevoie de un spital care sa aiba toate specialitatile, ei spun ca solutia aleasa de Ministerul Sanatatii nu este cea mai buna.

De cealalta parte, conducerea Directiei de Sanatate Publica Iasi afirma ca nu se va desfiinta nimic, ci doar se vor reorganiza structurile medicale iesene in asa fel incit sa se obtine un spital cu nivel de competenta I.

Medicii din cadrul Spitalului de Urgente "Sf.Ioan" nu sint de acord cu proiectul ministerului si acuza interventii politice in aceasta situatie. In acelasi timp insa, sint de acord cu faptul ca in Iasi este necesar un spital cu toate specialitatile.

"Sintem de acord cu necesitatea unui spital care sa asigure asistenta medicala a pacientului critic din toate punctele de vedere, insa nu credem ca prin desfiintarea noastra se poate indeplini acest deziderat. Spitalul nostru are multiple specialitati pentru pacientul critic cum ar fi ortopedia, chirurgia plastica, clinica de arsi, toxicologia. Avem si chirurgie generala de urgente, chirurgie vasculara, medicina interna. Avem mai multe decit are «Sf. Spiridon». Ne lipseste doar neurochirurgia", a declarat dr. Vladimir Poroch, managerul spitalului.

De altfel, toti sefii de clinici din spital au fost de acord ca cea mai buna solutie ar fi organizarea unui spital cu toate specialitatile in cladirea care are destinatia de Institut de Oncologie.

"Nu va disparea nici un pat, nici un loc de munca"

In acelasi timp, medicii sint ingrijorati de faptul ca nu tot personalul medical si auxiliar ar putea fi absorbit in noua structura dorita de Ministerul Sanatatii si ca unele clinici ar putea fi desfiintate. "Doar pe hirtie va fi un singur spital, nu si in realitate. Nu se va reusi decit supraaglomerarea clinicilor din «Sf. Spiridon». Noi sintem foarte eficienti asa cum sintem organizati acum. Nu cunosc un alt spital din Iasi in care sa se opereze cazuri care nu-s urgente in zile de simbata si duminica", a precizat si dr. Paul Sirbu, directorul medical al spitalului.

De cealalta parte insa, conducerea DSP spune ca nu este vorba despre desfiintarea Spitalului de Urgente, ci doar de reorganizarea a doua unitati sanitare. "Nu va disparea nici un pat, nici un loc de munca. Desfiintare e un cuvint prea puternic, de fapt este vorba despre realizarea unei structuri medicale care sa faca fata in orice circumstante si care sa poata fi considerat spital de nivel I. In momentul de fata in Iasi nu exista un spital cu un nivel de competenta mai mare de III. Fiecare specialitate medicala e necesara, dar acum organizarea spitalelor e prost facuta", a declarat dr. Vasile Cepoi, directorul DSP. Acesta a mai spus ca proiectul prevede ca dupa punerea in aplicare a proiectului sa ramina o singura conducere pentru noul spital.

De asemenea, noul spital va avea, conform conducerii DSP, si un compartiment de neurochirurgie. "S-a ales Spitalul «Sf. Spiridon» pentru a fi noua structura tocmai pentru ca are cele mai multe dintre specialitatile necesare, iar cheltuielile de reorganizare ar fi minime. Va avea toate structurile necesare, inclusiv neurochirurgie. Este important sa se inteleaga ca nu se desfiinteaza nimic, doar se reorganizeaza", a mai spus dr. Cepoi.

Pina miercuri, spitalele pot trimite propuneri de modificare a proiectului la DSP de unde vor fi date mai departe catre minister.

Comentarii