Medicii opereaza tot mai des tineri cu boli grave

Subtitlu

luni, 18 aprilie 2011, 11:13
5 MIN
 Medicii opereaza tot mai des tineri cu boli grave

 

In ultimii zece ani patologia cu care se prezinta iesenii la spital s-a schimbat foarte mult fata de ceea ce se intimpla in urma cu 20 sau chiar 30 de ani. Boli care in acele vremuri erau intilnite foarte rar in spitale acum determina aglomeratii in clinicile de specialitate. De asemenea, anumite afectiuni care erau specifice persoanelor in virsta afecteaza acum si tineri de pina in 35 de ani. „Aveam un caz de tinar cu cancer pe an, iar acum avem cel putin cite unul in fiecare luna", spune prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii II de Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Conform medicilor, principalele cauze ale schimbarii patologiei sint stilul de viata agitat, alimentatia haotica, stresul si nivelul de trai tot mai scazut.

„Avem fie probleme din cauza alimentatiei sarace, fie din cauza mincarurilor necorespunzatoare"

Medicii precizeaza ca in ultimii ani se confrunta din ce in ce mai des cu o patologie schimbata. Boli care erau specifice virstei a treia sint intilnite acum frecvent la persoane care n-au implinit inca 35 de ani. „Exista modificari ale patologiei si toate sint legate de starea de sanatate a populatiei. Scaderea nivelului de trai nu ramine fara consecinte. Citisem undeva ca aproximativ jumatate din populatia tarii traieste la limita saraciei. Cum sa mai faci educatie sanitara in aceste conditii?! Copiii acestor oameni sint condamnati sa traiasca la fel, iar statul nu face nimic sa schimbe situatia. E un cerc vicios din care pierde toata lumea", a declarat prof.dr. Stefan Georgescu, seful Clinicii II de Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon". Foarte multe cazuri au aparut in ultima perioada din cauza alimentatiei haotice. Astfel, medicii spun ca au din ce in ce mai multe cazuri de boli de metabolism, cum ar fi diabetul zaharat, hipocalcemie, hipercolesterolemie, acidoza metabolica, obezitate tocmai din cauza modului in care inteleg oamenii sa se alimenteze. „Avem fie probleme din cauza alimentatiei sarace, fie din cauza mincarurilor necorespunzatoare. Din punctul nostru de vedere, noi mincam bine, insa e prost dupa regulile sanitare. Asa ajungem la boli gastrice, la obezitate si la alte probleme foarte serioase din punct de vedere medical", a mai completat prof. dr. Georgescu. De altfel, conform medicilor, obezitatea se asociaza de multe ori chiar si cu cancerul. „Se schimba patologia. De exemplu, litiaza biliara la tineri era intilnita foarte rar, mai ales la pacientii sub 30 de ani, 1% din pacientii cu litiaza erau atit de tineri. Acum s-a ajuns pina la 5% si au fost cazuri in care am avut chiar pacienti sub 20 de ani. Principala cauza e schimbarea alimentatiei. Mincam haotic si prost acum", a precizat prof.dr. Eugen Tircoveanu, seful Clinicii I de Chirurgie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon".

„Din cauza stresului organismul devine mult mai expus in fata celulelor canceroase"

Cele mai multe probleme le au insa medicii din cauza cresterii numarului de cazuri de cancer in rindul tinerilor. „Inainte nici nu ne gindeam la astfel de boli cind era vorba de oameni tineri. Acum malignitatea coboara tot mai mult sub 40 de ani. Stresul e un factor determinant in acest caz pentru ca diminueaza capacitatea de aparare a organismului care devine astfel mult mai expus in fata celulelor canceroase", a mai aratat prof. dr. Tircoveanu. De asemenea, medicii spun ca starea de sanatate specifica batrinilor e identificata acum si la tineri. „La virste de 30-40 de ani nu mai avem bolnavi doar cu o singura afectiune, au chiar mai multe si poate la virste si mai mici. Inainte, aceste situatii erau doar la persoane trecute de 60-70 de ani. De asemenea, incidenta cancerului la tineri a crescut foarte mult. In urma cu 25 de ani aceste cazuri erau raritati, aveam cite unul pe an. Acum avem macar un tinar cu cancer digestiv in fiecare luna", a declarat prof. dr. Georgescu. Problema cea mai mare este insa faptul ca in cazul tinerilor cancerul are o evolutie mult mai rapida si rezultatele tratamentelor nu sint dintre cele mai fericite in cele mai multe dintre cazuri. „In cazul batrinilor toate functiile organismului sint incetinite, inclusiv rata de crestere si de extindere a tumorilor. La tineri este exact invers. Biologia, anatomia lor, toate sint mult mai dinamice, astfel ca si tumora va fi la fel. Evolutia bolii e mult mai rapida la tineri", a adaugat chirurgul.

De altfel, si in Unitatea de Primire Urgente a spitalului s-a observat o crestere a numarului de cazuri de cancer la tineri. „Ajung la noi din ce in ce mai multe cazuri de cancer de col uterin, de colon sau de sin. Din pacate, cele mai multe dintre ele ajung in stadii foarte avansate cind nu mai putem face prea multe. Am avut un caz de cancer de rect in faza terminala la un tinar de 32 de ani in urma cu putin timp", a spus dr. Gabriel Perianu, medic primar de urgenta.

Foarte multe traumatisme

O patologie care in urma cu 25 de ani era destul de rar intilnita este si cea reprezentata de traumatisme. Numarul mare de autoturisme, graba din fiecare zi, stresul si consumul de alcool sint lucruri care influenteaza intr-o anumita masura numarul mare de accidente rutiere din ultimii ani. „Accidentele sint o problema mare in ultima perioada. Traumatismele provocate de accidentele rutiere au crescut mortalitatea foarte mult si astea se intimpla si din cauza ca nu avem drumuri", a spus prof.dr. Tircoveanu. Acelasi lucru se intimpla si in UPU. „Inainte aveam cite un accident rutier la doua saptamini. Acum nu trece o zi fara un astfel de eveniment. De altfel, chiar disciplina de medicina de urgenta a aparut tocmai din cauza cresterii numarului de accidente", a adaugat dr. Perianu.

„Pina se dumiresc politicienii li se termina mandatul"

Medicii spun insa ca se pot gasi solutii pentru problemele de sanatate a iesenilor, insa trebuie sa se implice mai mult atit medicii si pacientii, cit si autoritatile locale. Astfel, schimbarea ar trebui sa vina chiar de la medicii de familie. „Medicul de familie e prima linie si e depasit de problema si din cauza sistemului care ii minimalizeaza importanta. Exceptind vaccinarile, in cabinetul medicului de familie nu se face preventie. In acelasi timp, nici pacientii nu apeleaza la el. Cea mai buna solutie este ca examenul de bilant anual sa fie obligatoriu pentru toata lumea si neaparat gratuit", a precizat prof.dr. Georgescu.

Acesta a mai adaugat ca pacientul ar trebui chiar constrins sa faca acest examen medical. Astfel, in cazul neprezentarii la medicul de familie, pacientul ar trebui ori sa plateasca o amenda, ori sa fie scos din sistemul de asigurari de sanatate, urmind sa-si plateasca din propriul buzunar orice alte interventii medicale de care ar avea nevoie. Si clasa politica ar putea influenta sistemul de sanatate daca s-ar interesa de acest aspect. „Din pacate, politicienii habar n-au de problemele din sanatatea publica si pina se dumiresc li se termina mandatul. Nu exista o strategie coerenta in acest domeniu", a mai completat chirurgul.

Comentarii