Mii de ieseni, sfidati si umiliti de autoritati

Subtitlu

duminică, 05 octombrie 2008, 21:55
3 MIN
 Mii de ieseni, sfidati si umiliti de autoritati

Persoanele nevoite sa traiasca intr-un carucior cu rotile sint in continuare umilite si ignorate de institutiile publice. Cu toate ca legea le garanteaza acestor oameni dreptul de a avea o viata normala si independenta obligind institutiile sa construiasca rampe de acces standardizate, in realitate lucrurile stau altfel. Multe institutii au construit rampe inutilizabile, greu de escaladat chiar si de catre oamenii care se pot deplasa pe propriile lor picioare.

In urma cu aproape o luna, reporterii "Ziarului de Iasi" au facut un tur pe la mai multe institutii iesene, avertizind asupra acestei situatii. La aproape o luna de la publicarea materialului, reporterii au mers din nou pe acelasi traseu pentru a vedea in ce masura situatia a fost remediata. In unele locuri, rampele au fost imbunatatite. In cele mai multe locuri insa, indiferenta si nepasarea sint la ele acasa.

Mii de persoane sint astfel sfidate de reprezentantii institutiilor care le rapeste dreptul de a merge sa isi plateasca facturile sau sa beneficieze de servicii publice indispensabile traiului zilnic. Potrivit statisticilor oficiale, aproximativ 2% din populatia judetului sint persoane cu dizabilitati locomotorii.

In centrele Primariei, problema a fost rezolvata doar partial

Prima oprire – din nou cartierul Nicolina. La Centrul de incasare si informare nr. 2 al Primariei, lucrurile sint neschimbate, scari exista in continuare, rampe pentru persoanele cu handicap locomotor nu. La citiva metri departare insa avem parte de o surpriza placuta.

La data aparitiei primului articol pe aceasta tema, Centrul de cartier Nicolina avea la usa o rampa care cu greu putea fi folosita fara a da cu nasul in geamul usii. De asemenea, la centru nu se putea urca de pe trotuar pentru ca nu erau decit scari. Spre surprinderea noastra, aici s-au luat deja masuri de indreptare a situatiei. Astfel, acum exista doua rampe corect amenajate, una pe care se poate urca de pe trotuar si alta la usa institutiei.

La Primarie a fost mutat avizierul din fata rampei de acces spre biroul de informatii pentru cetateni de la parter si acum se poate circula prin acel loc. Totusi, o persoana cu handicap locomotor care se deplaseaza cu un carucior nu poate ajunge la etaj, unde sint numeroase birouri, fiind nevoita sa-si rezolve toate problemele la parter.

La Evidenta Populatiei, accesul persoanelor in carucior e interzis

Pe de alta parte, bataia de joc continua la Serviciul pentru Evidenta Populatiei. Rampa construita acolo "cu simt de raspundere" are o inclinatie de peste 40%, adica de sase ori mai abrupta decit ar fi fost normal.

Legislatia in acest domeniu prevede ca inclinatia rampei sa fie intre 5 si 8% pentru ca persoanele cu handicap locomotor sa o poata folosi. In cazul in care scaunul cu rotile nu are motor cu propulsie, atunci persoana din el nu poate decit sa se uite de jos in sus catre usa institutiei.

Constienti probabil ca rampa este inutilizabila, angajatii de la Evidenta Populatiei amplasasera la capatul ei o banca. In urma articolului, singura masura luata a fost mutarea bancii, insa aceasta nu rezolva problema accesului celor in carucioare cu rotile.

OJPC: "Nu stiu ce articol ati dat dumneavoastra"

Nici  la Oficiul Judetean de Protectie a Consumatorilor (OJPC) nu bate vintul schimbarii. Persoanele cu dizabilitati locomotorii nu fac parte printre consumatorii protejati de institutie, din moment ce aici nu exista rampe. Rectia reprezentantilor OJPC este cel putin curioasa.

"Nu stiu ce text ati dat dumneavoastra. In urma cu o luna nu eram purtator de cuvint aici. Oricum, am sa cercetez sa vad de ce nu este rampa", ne-a declarat Dana Hanghicel, inspector-sef adjunct la OJPC.

Rampa de la Medoptica este loc de dat cu capul

O rampa neutilizabila se gaseste si pe bulevardul Socola nr. 8, unde este Centrul privat Medoptica. Pe linga faptul ca inclinatia rampei este prea mare, aceasta mai are si o treapta la baza, ceea ce oricum ar impiedica urcarea unui scaun cu rotile. Si, de parca aceste doua lucuri n-ar fi fost de ajuns, la capatul ei se inalta falnic un copac. In situatia de fata, singura solutie de a face rampa practicabila ar fi taierea copacului care asigura umbra pentru locatarii de pe acea parte a blocului si desfiintarea treptei de la baza.

Fata de luna trecuta nu s-a schimbat situatia nici la Tribunal. Aici exista o rampa foarte corect amenajata, lunga si incapatoare care duce pina la parterul institutiei. Singura problema este ca la capatul ei se afla o usa pe care scrie "Accesul interzis cu exceptia personalului angajat".

Comentarii