Ministerul Sanatatii obliga asistentii medicali comunitari si medicii scolari sa munceasca la negru

marți, 14 aprilie 2009, 23:20
2 MIN
 Ministerul Sanatatii obliga asistentii medicali comunitari si medicii scolari sa munceasca la negru

Aproximativ 50 de angajati din sistemul sanitar lucreaza in prezent la negru. Asistentii medicali din programul de medicina comunitara au ramas ai nimanui de la inceputul lunii aprilie, moment in care a expirat contractul lor de munca.

Conform unei ordonante, sistemul de medicina comunitara trebuia sa treaca din subordinea Ministerului Sanatatii (MS) in cea a autoritatilor locale inca de la sfirsitul anului trecut. Pentru ca lucrurile nu s-au clarificat la timp, si era riscul ca oamenii sa ramina neplatiti, s-au facut acte aditionale la contractele de munca si asistentii comunitari au ramas la MS in continuare pentru primul trimestru al acestui an. Acest prim trimestru s-a terminat insa, contractele au expirat, iar in momentul de fata, asistentii comunitari nu sint revendicati de nimeni.

"Mai era o ordonanta care prelungea apartenenta lor la MS pina la sfirsitul lunii iunie, dar a ramas blocata undeva prin Parlament. Ei erau finantati de la MS conform unor contracte care se semnau anual. In cadrul procesului de descentralizare trebuiau sa fie transferati la primarii, insa asta nu s-a intimplat inca. Acum sint in aer toti, ca si cum ar lucra la negru. Programul de asistenta medicala comunitara este al MS, iar asistentii isi desfasoara activitatea la primarii", a declarat Iulian Cozianu, vicepresedinte al Sanitas, filiala Iasi.

Intr-o situatie asemanatoare se afla si personalul din sistemul de medicina scolara. Aproape 200 de oameni nu stiu daca isi vor mai primi salariile luna viitoare. Finantarea personalului medical din cabinetele medicale din scoli se facea de la MS, insa si acest segment al sistemului sanitar trebuia luat in subordine de catre autoritatile locale, lucru care nu s-a intimplat inca.

"Salariile noastre sint si asa foarte mici. Dupa 31 de ani de munca, am ajuns sa iau 1.360 de lei pe luna. Tichete de masa nu avem, bani de transport la fel, in contextul in cate trebuie sa facem foarte multe deplasari in interes de serviciu. Toate le facem pe banii nostri. Acum, pe 15 aprilie, ne vom lua banii, dar luna viitoare cine ne plateste?!", a precizat Maria Popovici, asistenta medicala la Colegiul National.

De altfel, MS a trimis o adresa catre Departamentul pentru relatia cu Parlamentul prin care a solicitat intreprinderea demersurilor necesare in vederea introducerii pe ordinea de zi a Camerei Deputatilor, in regim de urgenta, dezbaterea Proiectului de Lege pentru adoptarea O.G. nr. 2/2009. Aceasta prevede aprobarea unor masuri economico-financiare si organizatorice pentru desfasurarea activitatii unitatilor sanitare in cadrul procesului de reforma.

Comentarii