Ministrul Nicolaescu isi bate joc de viata a sute de tineri din Iasi

Subtitlu

vineri, 05 septembrie 2008, 21:46
4 MIN
 Ministrul Nicolaescu isi bate joc de viata a sute de tineri din Iasi

Apartamentele ANL pentru medicii rezidenti din Iasi, desi finalizate de luni bune, par la fel de ireale ca "Fata Morgana". Dupa ani intregi de promisiuni si termene nerespectate, blocurile sint inca goale. Rezidentii care in luna iunie au primit repartitii aici stau si acum cu hirtiile in mina fara a putea intra in locuinte.

Motivul e acum modificarea criteriilor de repartitie de catre Ministerul Sanatatii, astfel incit sa aiba drepturi la o casa cu chirie si alti tinerii specialisti din unitatile sanitare, nu doar rezidentii. Limitele rabdarii acestora din urma au fost intinse la maximum, si se pare ca nu mai este mult pina la o revolta.

O noua verificare

"Nu inteleg ce mai asteapta. Care mai este problema de data asta!? Au primit toate aprobarile, s-au stabilit toate criteriile, au aparut listele cu medicii care au luat repartitie, s-a facut o inaugurare cu surle si trimbite. Toate acestea au fost degeaba. Noi tot nu am reusit sa ne mutam in acele apartamente. Asa nu se mai poate, e bataie de joc", a declarat revoltat un medic care asteapta sa-si ia in primire locuinta.

Pe de alta parte, conducerea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Iasi a asteptat un ordin al ministrului privind aprobarea criteriilor de stabilire a ordinii de prioritate in solutionarea cererilor de repartizare a locuintelor ANL pentru medicii rezidenti si alti tineri specialisti din sistemul de sanatate.

Chiar daca la nivel local criteriile erau deja stabilite, iar listele cu fericitii cistigatori ai apartamentelor erau afisate, pentru mutarea propriu-zisa trebuia mai intii sa apara respectivul ordin. Acesta a fost insa emis abia pe 23 iulie si a fost publicat in Monitorul Oficial pe 30 iulie.

Din pacate, prin sistemul sanitar iesean, mai toata lumea era in concediu, deci nu s-a mai ocupat nimeni de repartitie. Un semn de viata in aceasta privinta a aparut abia la sfirsitul acestei saptamini, cind pe site-ul ASP a aparut un nou termen.

"In vederea demararii procedurii de atribuire a locuintelor ANL, medicii rezidenti care au depus cereri sint rugati sa se prezinte la ASP, camera 17 (dna Daniela Spinu) sau la camera 102 (dna Oana Lupascu) in perioada 04.09.2008 – 12.09.2008 in vederea verificarii dosarului. Incepind cu data prezentului anunt se primesc si noi solicitari", se precizeaza in comunicatul ASP.

Primul termen: finele lui 2004

Epopeea locuintelor ANL a inceput in octombrie 2001, cind au fost demarate lucrarile de constructie. In ianuarie 2004 a aparut prima problema: au fost returnati banii alocati de Ministerul Sanatatii pentru racordarea la utilitati a celor 11 blocuri ANL. Asta deoarece conducerea DSP Iasi de la acel moment nu a cheltuit la timp banii. "Directorul economic, Ana Pintilie, mi-a spus ca banii nu au fost acordati legal, si nu ar trebui sa-i folosim. Stiind ca are ani de experienta in Directie, i-am ascultat sfatul", declara la acel moment Stefan Georgescu, directorul DSP.

La sfirsitul lunii august din acelasi an, conducerea DSP promitea ca sapte blocuri vor fi date in folosinta pina la finele lui 2004. Alta conducere la DSP, alt termen de predare a apartamentelor. De data aceasta, dr. Mihnea Hurmuzache anunta in mai 2005 ca "peste 70 de medici rezidenti au sanse mari sa se mute in casa noua in aceasta toamna". Lipsa aleilor si prezenta noroiului pe linga blocurile ANL a facut ca termenul sa se prelungeasca pina in ianuarie 2006.

Si totusi, la sfirsitul lunii februarie, conducerea ASP afirma: "La ora actuala, receptia blocurilor este finalizata. Saptamina trecuta au inceput probele la apa potabila, iar zilele acestea se monteaza contoarele individuale pentru gaz si energie electrica. Cred ca, incepind cu 15 martie, vom putea sa facem repartitiile".

ANL-urile s-au impotmolit din nou in birocratie la sfirsitul lunii aprilie 2006, pentru ca nu mai erau bani pentru proba la gaz metan. "Cei de la ANL spun ca nu pot face receptia pentru ca nu sint facute aceste probe. Ministerul Sanatatii spune ca nu poate incheia protocolul cu ANL ca sa poata lua blocurile in administrare din cauza receptiei", mai spunea dr. Hurmuzache.

Balamuc birocratic

La inceputul anului 2008, inca mai erau probleme cu incheierea contractelor pentru utilitati si probele la acestea, pentru ca nu se stia cine e administratorul ANL-urilor. La sfirsitul lunii februarie, conducerea ASP astepta publicarea in Monitorul Oficial (MO) a unui act normativ prin care blocurile treceau in administrarea sa. "In zece zile de la aparitia acestor norme in MO, noi vom putea da apartamentele la cheie", spunea atunci Hurmuzache. Hotarirea de guvern care permitea ASP sa administreze ANL-urile a aparut abia la sfirsitul lunii martie 2008, adica la doi ani de la terminarea constructiei.

Luna aprilie a adus o noua problema in prim-plan. Chiar daca la nivelul autoritatilor locale criteriile de acces al rezidentilor la aceste apartamente fusesera deja stabilite, trebuia asteptat ca acestea sa apara si intr-un ordin al ministrului Sanatatii. Cu aceasta ocazie a fost emis un nou termen de catre conducerea ASP: "La jumatatea lunii mai, oamenii vor fi in casele lor".

Inminarea cheilor de la apartamente a fost aminata inca o data, pentru ca la mult asteptata inaugurare sa fie prezent si ministrul Eugen Nicolaescu. Inaugurarea a avut loc cu mult fast, pe 27 mai, cu doar trei zile inainte de alegerile locale, in prezenta mai multor politicieni PNL, inclusiv a candidatului PNL pentru Primaria Iasi, Cristian Adomnitei.

Cu surle si trimbite, reclamatii din partea rezidentilor, nervi si de-o parte pe alta, medicii rezidenti aflati pe liste si-au primit hirtiile prin care li se garanta un loc intr-un bloc ANL. Intilnirea ministrului cu rezidentii s-a incheiat de altfel apoteotic, cu un nou termen. "In perioada urmatoare se vor incheia contractele de inchiriere, si atunci veti primi si cheile de la apartament. Pina la sfirsitul lunii iunie veti fi in propriile case", a fost ultimul termen dat de directorul ASP. De atunci au trecut deja doua luni: medicii rezidenti tot pe drumuri stau.

Comentarii