Monica Macovei, subiect controversat de manual de istorie

luni, 22 ianuarie 2007, 01:32
2 MIN
 Monica Macovei, subiect controversat de manual de istorie

Felul in care manualele scolare abordeaza istoria recenta stirneste noi controverse. Consiliul National de Evaluare si Difuzare a Manualelor din cadrul Ministerului Educatiei va cere revizuirea cartilor scolare alternative in care autorii impun elevilor modele din viata publica, cum ar fi Monica Macovei, ministrul Justitiei. In manualul de istorie de clasa a XI-a, aparut la Editura Sigma, este citat un articol dintr-un ziar german. „Monica Macovei este un noroc pentru Romania, chiar daca, cu siguranta, unii politicieni nu vad situatia in acest fel. Cea mai mare realizare a lui Macovei este infiintarea DNA", scrie in manual. Alt manual, tot de clasa a XI-a, genereaza alta disputa. Editura Corint propune elevilor la lectia despre religiile lumii lectura cartii lui Dan Brown, „Codul lui DaVinci", si vizionarea filmului cu acelasi nume. „Ca si cartea, filmul «Codul lui DaVinci» devine din ce in ce mai controversat. La Cannes, filmul s-a bucurat de o primire glaciala din partea criticii", spun autorii manualului. In acelasi manual este relatata zi cu zi desfasurarea grevei profesorilor din 2005. Dascalii ieseni considera ca ar trebui facuta o delimitare clara intre istorie si ziaristica. „Istoria secolului XX trebuie studiata pina la un punct. Ceea ce s-a intimplat dupa 1990 este jurnalism deoarece evenimentele sint in curs de transformare. Si la bacalaureat, si la testele nationale exista cite trei teme care, in opinia mea, prezinta un grad mare de subiectivism in evaluare. Este vorba de cele legate de incheierea perioadei comuniste. Subiectivismul reiese din faptul ca cei care evalueaza sint aceiasi care au trait epoca si au o proprie viziune", este de parere Rodica Pal, profesor de istorie la Colegiul „Costache Negruzzi". „Se pune accentul prea mult pe structurile de viata contemporane si ne miram de ce elevii nu mai au modele adevarate", a subliniat Sorin Sitea, profesor de istorie la Liceul „Mihai Eminescu".
Inspectorul de istorie din cadrul ISJ Iasi, Lacramioara Iordachescu, spune ca ar fi suficient ca istoria recenta sa fie prezenta in manuale cu precizari referitoare la platformele politice, demersul constitutional si caracteristicile forurilor reprezentative de la nivel national si european.
Felul in care cartile scolare trateaza istoria recenta a mai generat reactii de protest in urma cu citiva ani. Un manual aparut la Editura Sigma continea referiri la Andreea Esca si la alte personalitati ale vietii publice romanesti, excluzind in schimb pasaje din istoria mai indepartata, considerate reprezentative de catre profesori.

Comentarii