Multi dintre bolnavii cu afectiuni cronice ajung la Urgente pentru ca nu mai au bani de medicamente

sâmbătă, 22 ianuarie 2011, 00:13
2 MIN
 Multi dintre bolnavii cu afectiuni cronice ajung la Urgente pentru ca nu mai au bani de medicamente

Din ce in ce mai multi batrini ajung la spital pentru ca nu mai au bani sa-si cumpere tratamentul obisnuit. Cei mai multi dintre pacientii care au ajuns in ultima perioada in Unitatea de Primire Urgente a Spitalului "Sf. Spiridon" au fost pacienti cu boli decompensate din cauza faptului ca nu si-au mai luat tratamentul pentru afectiunile cronice de care sufereau. "Aproximativ 75% din pacientii pe care ii vedem zilnic aici sint pacienti cu afectiuni agravate din cauza faptului ca nu si-au luat tratamentul corect si complet. Cei mai multi dintre ei ne spun ca nu au mai avut bani pentru medicamente", a declarat dr. Marcela Burlas, medic de urgenta.

Majoritatea acestor pacienti sint persoane de virsta a treia care, pe linga faptul ca nu-si mai iau tratamentul complet, nici nu se alimenteaza corespunzator tot din cauza lipsei banilor. Drept urmare, afectiunile cronice de care sufera se agraveaza intr-un ritm mult mai rapid decit ar face-o in mod normal, pacientii ajung la spital in stare grava sau chiar prea tirziu de multe ori.

Pe de alta parte, multi dintre cei care nu-si mai iau tratamentul corect, isi modifica si regimul alimentar prescris de medic. "Un pacient cu hipertensiune care nu-si ia tratamentul si care incepe sa manince sarat, contrar indicatiilor medicilor, poate ajunge la spital cu lipsa de aer, cu picioare umflate, cu tensiune foarte mare. Poate sa faca un atac vascular cerebral, ischemic-hemoragic. In cel mai rau caz se poate intimpla sa intre in coma sau chiar in stop cardio-respirator", a spus dr. Gabriel Olaru, medic de urgenta.

De asemenea, nu de putine ori medicii au fost nevoiti sa trateze cazuri grave in care pacientii si-au neglijat atit tratamentul pentru afectiunea cardiaca de care sufereau, cit si pentru diabet, boala asociata des cu afectiunile inimii. Coma diabetica duce la deces in multe cazuri. De altfel, orice afectiune cronica se agraveaza daca nu este tratata corect sau daca tratamentul nu se ia integral.

Comentarii