Nou-nascutii dau cite 40 lei in contul CET

Subtitlu

luni, 10 septembrie 2007, 23:09
4 MIN
 Nou-nascutii dau cite 40 lei in contul CET

Datoriile CET catre E.ON Gaz vor fi platite de toti iesenii. Indiferent daca foloseste sau nu sistemul centralizat, fiecare iesean va contribui la acoperirea gaurilor financiare ale CET. Consilierii locali au aprobat ieri alocarea a 13 milioane lei de la bugetul local. Concret, fiecare iesean va plati cite aproximativ 40 lei din datoriile CET catre E.ON Gaz. Suma ar trebui sa ajunga pentru deblocarea crizei in care se afla termocentrala ieseana si reluarea furnizarii gazului metan. „Acesti bani reprezinta o injectie financiara pentru CET. Toti banii vor fi dati la E.ON Gaz“, a precizat primarul Gheorghe Nichita. Consilierii locali au avizat ieri si pretul de productie propus de CET. Documentatia va fi trimisa spre aprobare la ANRSC. Sefii CET au anuntat ieri si ca au schimbat politica in privinta debransarilor de la apa calda. Astfel, nu vor avea apa calda doar iesenii care au datorii foarte vechi, de aproximativ trei ani.

CET isi va putea
plati datoriile la gaz joi

Consilierii locali au discutat aprins ieri despre proiectele care implicau CET. Toate au fost votate insa de aproape toti cei 23 de consilieri locali prezenti la sedinta. „Nu cred ca trebuia sa se ajunga aici. Se iau masuri de pe o zi pe alta, fara rezultate. La CET trebuie o strategie“, a declarat consilierul local al PNL Radu Botez. Si democratii au criticat starea in care se afla CET. „Situatia de la CET este foarte grea si s-a ajuns aici pentru ca lipsesc programele de restructurare si de modernizare. S-au votat tot felul de studii, dar trebuie luate masuri pentru eficientizare“, a afirmat democratul Tiberiu Brailean. Unii dintre alesii locali au solicitat si lamuriri cu privire la datoriile avute de CL la CET. „Se fac multe speculatii pe aceasta tema. As vrea si eu o situatie a datoriilor pe fiecare an in parte. Le-am tot cerut, dar nu le primesc“, a afirmat Daniel Oajdea, consilier local al PD. Sefii Primariei nu au dorit sa ofere informatii despre structura datoriilor de aproape 50 milioane lei catre CET. Insa, la momentul votului, toti consilierii au votat pentru alocarea sumei de 13 milioane lei ca subventie catre CET. Banii vor fi utilizati pentru plata restantelor de avute de termocentrala la E.ON Gaz. „Joi, cel tirziu, CET va avea intreaga suma in cont“, a anuntat Victorel Lupu, directorul economic al Primariei. Astfel, CET ar putea beneficia de gaz metan inca de la sfirsitul acestei saptamini.

Reincepe furnizarea
de apa calda in oras

Forul local a avizat cu un vot impotriva si noul pret de productie al gigacaloriei. Cresterea propusa de conducerea CET reprezinta valoarea redeventei platite de unitate catre Primarie. Astfel, cele 14,4 milioane lei datorate de CET pentru utilizarea domeniului public se vor regasi in costurile de productie ale fiecarei gigacalorii. Concret, in scriptele ANRSC o gigacalorie produsa la Iasi va costa 254 lei, fata de 227 lei, ultimul pret reglementat de autoritatile centrale. Pretul platit de populatie nu a fost insa modificat, iesenii urmind sa achite tot 175 lei pentru fiecare gigacalorie consumata. „Vom incepe sa lucram si la fundamentarea pretului de productie pentru 2008. Trebuie sa fie trimis la ANRE pina la sfirsitul lunii octombrie“, a precizat Didi Melinte, directorul tehnic al CET. El a mai spus ca se va relua furnizarea apei calde catre majoritatea asociatiilor de proprietari. Dupa aproximativ o luna in care iesenii fara datorii s-au trezit fara apa calda, conducerea CET a schimbat politica de debransari. Daca pina acum se debransau de la apa calda asociatiile care aveau datorii mai mari de trei luni, acum in vizorul societatii au ramas doar cele cu datorii foarte mari. „In aceasta saptamina vom relua furnizarea apei calde catre majoritatea asociatiilor. Din cele 1.700 de asociatii de proprietari din municipiu, 150 au datorii mari, acumulate in ultimii trei ani. Aici nu vom furniza agent termic pentru ca datoriile se pot prescrie“, a afirmat Melinte. El a mai spus ca, in prezent, exista in jur de 500 de asociatii fara apa calda. Acestea ar urma insa sa incheie esalonari ale debitelor pentru a primi apa calda. CET are de recuperat de la populatie in jur de 70 milioane lei.

Juristul de la Termo-Service,
dator la intretinere

Oficialii Termo-Service au anuntat ca in zilele urmatoare va fi reluata furnizarea apei calde la blocul 1004 din CUG. Conform reprezentantilor unitatii, datoriile chiriasilor se ridica la aproximativ 25.700 lei. Cristian Andries, directorul Termo-Service, a afirmat ca aproximativ 10.200 lei reprezinta restante neachitate de chiriasi care s-au mutat. „O parte din aceste datorii sint in curs de clarificare. Urmeaza sa apelam la instantele de judecata pentru recuperarea datoriilor“, a declarat Cristian Andries. Acesta a mai spus ca spera sa se poata relua furnizarea apei calde la ambele tronsoane ale blocului. Culmea ironiei, in blocul 1004 locuieste si Silviu Ciubotaru, jurist in cadrul Termo-Service, care de asemenea are restante la intretinere. Fara a da prea multe amanunte, Andries a mentionat ca angajatul sau are poprire la salariu timp de un an de zile.
„Nu am cum sa retin amanunte legate de toti locatarii. Noi am facut notificari catre toti cei care au datorii pentru a-si achita restantele“, a incheiat directorul Termo-Service.

Comentarii