Noua cladire a Arhivelor, de ani de zile adapost pentru boschetari

miercuri, 10 septembrie 2008, 21:17
2 MIN
 Noua cladire a Arhivelor, de ani de zile adapost pentru boschetari

Acum sase ani, filiala ieseana a Arhivelor Nationale a intrat in santier. In spatele cladirii din dealul Copoului, care se invecineaza cu Casa de Asigurari de Sanatate, firma Conest incepea constructia unei anexe a cladirii. Dupa opt luni de la inceperea constructiei, firma a reusit sa ridice, cu 40 de miliarde de lei vechi, trei etaje. Dar asta a fost tot. Lucrarile au fost sistate in toamna anului 2003.

De atunci si pina in prezent nu s-a mai pus o caramida. Locul este pustiu. Balariile au crescut de peste 3 metri. In incinta cladirii sint imprastiate cartoane peste tot. Pe citeva dintre ele am gasit ieri, la orele prinzului, doua borcane de gogosari in otet, semn ca acolo, din cind in cind, mai locuieste cite cineva.

Practic, anexa a devenit casa pentru oameni fara adapost. "In anul 2003 s-a refacut protocolul initial, constructia trecind din subordinea Primariei, care a ridicat-o cum este in prezent, in cea a Ministerului de Interne", explica Adrian Codreanu, director interimar al Arhivelor.

De atunci si pina in prezent, Ministerul nu a dat un ban pentru continuarea lucrarilor, lasind 40 de miliarde de lei vechi prada intemperiilor. "In primavara au dat 5 miliarde de lei vechi pentru a face acoperisul. Banii sint in contul Inspectoratului Judetean de Politie", spune Codreanu.

Lucrarile nu au inceput inca pentru ca – potrivit noului director – proiectul initial, cel propus in anul 2002, a suferit unele modificari. In consecinta, este nevoie de o noua documentatie si de noi avize de la consiliul tehnico-economic din cadrul Ministerului.

De la inceputul verii, dosarul si documentatia respectiva se afla pe birourile consiliului, insa avizul pentru construirea acoperisului inca nu a venit. "In vara a avut loc o discutie la nivel central si s-a stabilit ca banii vor veni anul viitor, ca se va finanta investitia pina la finalizare. Mai sint necesari in jur 100 de miliarde de lei vechi pentru tot, inclusiv dotari", adauga Codreanu.

Constructia acestui corp a inceput pentru ca vechea cladire nu mai are spatiu de depozitare. Prin acest nou corp, capacitatea de depozitare va creste cu 15-20 km liniari.

Potrivit vechiului proiect, anexa ar urma sa aiba o sala de studiu cu 100 de locuri, o sala de conferinte cu aparatura moderna si un depozit tezaur asigurat, pentru depozitarea manuscriselor vechi, a pergamentelor, o sala de studiu pentru microfilme, laboratoare de restaurare moderne si o sala de 50 de calculatoare, pentru public.

"Proiectul a ramas acelasi, insa sint unele modificari de ordin tehnic. Ca de exemplu, pe atunci erau trecute in proiect geamuri de lemn, acum se foloseste termopanul, sau gresia actuala in locul mozaicului de atunci", explica directorul Codreanu.

Comentarii