O lovitura de 5 milioane euro

Subtitlu

luni, 14 ianuarie 2013, 21:46
6 MIN
 O lovitura de 5 milioane euro

Decizia ministrului Sanatatii de a taia finantarea spitalelor private a lasat lumea medicala cu gura cascata. Decizia a fost luata pentru a oferi mai multi bani spitalelor de stat. In Iasi, doar 5,35%, adica echivalentul a circa 5 milioane de euro, din fondurile Casei Judetene de Sanatate merg spre spitalele private. "Am fi prima tara din lume in care fondurile se acorda in functie de forma de proprietate, si nu pe baza unor servicii prestate", a apreciat rectorul UMF. Iasul va fi printre cele mai afectate judete de o astfel de masura: aici exista doua mari spitale private – "Arcadia" si "Sf. Sava", primul fiind cel mai mare spital privat din afara Capitalei. Cei mai afectati: iesenii din ce in ce mai multi care alegeau spitalul privat, chiar daca plateau aici peste costul compensat de CJAS, pentru servicii suplimentare, dar net superioare calitativ. Cu cat s-ar putea scumpi serviciile la privati?

Iesenii care vor dori sa fie tratati in spitalele private din Iasi vor fi nevoiti sa scoata mai multi bani din buzunar. Recenta decizie a ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, de a taia finantarea de la bugetul de stat pentru spitalele private, ar putea duce la o crestere a tarifelor acestora. In Iasi se afla cel mai mare spital privat din afara Bucurestiului, respectiv Arcadia Hospital. Conducerea retelei medicale spune ca decizia ministrului nu este justificata, si ca pacientii vor fi cei care vor suferi in final. De asemenea, deputatul Viorel Blajut, care detine Spitalul "Sf. Sava", spune ca sistarea finantarii spitalelor private va produce haos in sistem si ca tot pacientii vor fi cei dezavantajati.

"Spitalul de stat nu este o alternativa acceptabila"

Intentiile ministrului Sanatatii au nemultumit atat conducerile spitalelor private, cat si pacientii care prefera spitalele private in dauna celor publice. Conform declaratiilor ministrului Eugen Nicolaescu, de la 1 martie, cand ar urma sa intre in vigoare noul contract-cadru, spitalele private nu vor mai primi finantare de la Casa de Asigurari de Sanatate, scopul fiind acela de a redirectiona fondurile catre imbunatatirea serviciilor din spitalele publice. Decizia ministrului a starnit insa un val de proteste din partea conducerilor spitalelor private, dar si din partea pacientilor. In Iasi, doar putin peste 5% din fondurile Casei Judetene de Asigurari de Sanatate merg catre decontarea serviciilor medicale efectuate in spitalele private. "Nu pot eu sa comentez decizia ministrului. Pana acum nu am primit nimic oficial in acest sens. In momentul de fata 5,35% din buget merge catre spitalele private din Iasi, respectiv 23.778.555 lei, pentru noua unitati medicale cu paturi in regim privat", a declarat Robert Danca, presedintele CJAS Iasi.

In acelasi timp, conducerea Arcadia Hospital, cea mai mare retea medicala privata din afara Capitalei, spune ca unitatea nu va fi foarte afectata de aceasta decizie, insa pacientii vor fi cei nedreptatiti. "Arcadia va fi foarte putin afectata, insa sunt incalcate drepturile pacientilor. Daca eu platesc asigurare de sanatate atunci mi se pare normal sa pot alege unde vreau sa ma tratez. Atat timp cat spitalul de stat nu este o alternativa acceptabila, nu mi se pare normal sa mi se ingradeasca dreptul de a fi tratat intr-un spital privat. Oricum, nu cred ca aceasta initiativa va trece de Consiliul Concurentei. Noi primim sub 1% din fondurile CJAS, insa exista alte spitale care se bazeaza mult mai mult pe acest lucru. Daca tot taie finantarea pentru spitalele private, atunci ar trebui sa taie si pentru farmacii sau cabinete medicale, servicii de dializa, tot ce inseamna privat, sa faca si asfaltari tot numai firme de stat. Normal mi se pare ca banii sa urmeze pacientul, nu pacientul sa plece dupa bani", a precizat Dan Fiterman, director general al "Arcadia".

Scumpiri posibile si de 60%

In contract cu CJAS Iasi se afla Arcadia Hospital si Arcadia Cardio, atat cu spitalizare de zi, cat si spitalizare continua, Centrul de Oncologie Euroclinic SRL cu spitalizare de zi, Cardiomed SRL, tot cu spitalizare de zi, ca si "Consultmed" si "Pro Life Clinics" SRL, Spitalul "Providenta" si Memory Hospital. De asemenea, SC "Red Hospital" SRL – Spitalul "Sf. Sava" primeste fonduri de la CJAS pentru servicii medicale de paliatie, servicii medicale pentru bolnavi cronici si pentru spitalizare de zi. "Cred ca este revoltator ca tocmai un liberal sa emita asemenea idei. Ar trebui implementate asigurarile private astfel incat fiecare sa-si stabileasca nivelul la care vrea sa fie asigurat. Daca vrea conditii deosebite, atunci va avea o asigurare mai mare. Nu cred ca problemele din spitalele publice se vor rezolva cu fondurile care vor fi retrase de la spitalele private", a mai spus Dan Fiterman, care a adaugat ca se va organiza in urmatoarea perioada o intalnire cu directorii celor mai mari spitale private din tara in vederea atacarii deciziei ministrului.

Aceeasi parere o are si deputatul Viorel Blajut, omul de afaceri care detine Spitalul "Sf. Sava". "Nu cred ca se va putea pune in practica asa ceva. Pana la urma, mie ca spital privat nu-mi da bani pentru investitii, aparatura sau cladiri, imi da bani pentru un serviciu medical pe care eu il prestez la cererea pacientului, pacient care a ales sa vina sa se trateze la mine. Investitiile le fac din banii mei sau ai bancilor, nu din banii de la CJAS. Cred ca va fi haos in sistem daca se va merge mai departe cu aceasta initiativa. Pana acum vorbeau toti de privatizarea spitalelor publice, de parteneriat public-privat, si acum brusc s-a schimbat treaba. Ne vom intoarce in comunism in acest fel. Daca se va retrage finantarea de la CJAS nu-mi raman decat doua solutii: fie restructurez spitalul, fie pacientul va plati mai mult. Intr-un final, tot pacientul va suferi", a precizat deputatul. Si preturile de la "Arcadia" ar putea suferi modificari in cazul in care ar disparea finantarea de la CJAS. Astfel, preturile la pachetele de nastere, spre exemplu, s-ar mari cu circa 2.000 de lei, iar cele la interventiile chirurgicale ar creste cu circa 1.000 de lei. Pachetul de "nastere naturala", care include doua zile de spitalizare pentru mama si copil si alte servicii conexe, ar creste de la 3.190 de lei la 5.190 de lei.

"Pacientii au dreptul de a alege"

Nici pacientii nu sunt incantati de decizia ministrului Eugen Nicolaescu. "Pacientii au dreptul de a alege intre furnizorii de servicii medicale pe care ii doresc. Nu este importanta forma de proprietate atat timp cat serviciile medicale sunt echivalente. In acest fel, dispare concurenta de pe piata serviciilor medicale. Acesti bani care merg spre furnizorii privati nu sunt bani publici, asa cum s-a spus. Sunt bani privati din fondul asigurarilor de sanatate, banii asiguratilor. Daca mergem pe o asemenea logica, ar trebui sistate si contractele medicilor de familie, pentru ca si ei sunt organizati ca o forma privata. Consideram insa ca spitalele de stat si cele private trebuie sa fie tratate in mod egal. Astfel, pentru acelasi serviciu, trebuie decontata aceeasi suma de bani de la CNAS", a precizat Iulian Petre, vicepresedintele Coalitiei Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania.

Si presedintele Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, rector al UMF Iasi, e convins ca situatia nu se va schimba si ca sistemul privat va fi in continuare finantat si din fondurile CNAS. "E o chestiune care trebuie analizata. Oricum, cred ca ministrul se afla intr-o eroare, a gresit un zero. De fapt, bugetul pentru spitalele private este de 1,37% din bugetul total, nu 10%. Daca s-ar aplica decizia domnului Nicolaescu, cred ca am fi prima tara din lume in care fondurile se acorda in functie de forma de proprietate, si nu pe baza unor servicii prestate. Nu cred ca va functiona, si parerea mea este ca sistemul ar trebui sa fie la fel atat pentru spitalele publice, cat si pentru spitalele private", a declarat prof.dr. Vasile Astarastoae.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii