O mare nedreptate

Subtitlu

sâmbătă, 27 februarie 2010, 00:15
5 MIN
 O mare nedreptate

Spitalul "Sf. Spiridon", unde se fac peste 12.000 de operatii anual, multe din ele de mare complexitate, primeste fonduri dupa aceleasi reguli ca spitale orasenesti minore ca Lehliu-Gara, Anina, Saveni sau Vinju Mare. Un pacient internat la "Sf. Spiridon", pentru care se foloseste tehnologie de performanta si specialisti pe masura, este finantat cu aceeasi suma ca unul internat cu toxiinfectie alimentara la Saveni-Botosani. Motivul este felul cum s-a calculat tariful pe caz rezolvat care nu tine cont de indicele de complexitate al spitalului. Asa se face ca Spitalul "Sf. Spiridon", cu un indice de complexitate de 1,24 are acelasi tarif pe caz rezolvat de 1.380 lei, la egalitate cu spitalele de provincie amintite, care au indice de complexitate de peste doua ori mai mic. Se ajunge la situatia in care pentru un pacient care a primit medicamente in valoare de zeci de mii de lei spitalul sa primeasca putin peste 1000 de lei. Intr-o perioada de criza in care medicamentele se cumpara pe datorie, directorul spitalului din Iasi spune ca singura solutie de supravietuire este modificarea tarifului pe caz.

Problema este veche de ani buni si tot de atita timp fiecare manager de spital a incercat prin diverse metode sa modifice situatia. Pina acum nu au avut foarte mult succes. "Se impune neaparat un tarif pe caz care sa reflecte costurile reale pe care le are spitalul. Pe noi ne-au ajutat acum creditele de angajament, insa situatia trebuie sa se schimbe. Se face orice pentru a salva bolnavul si niciodata nu am refuzat tratamente scumpe atit timp cit sint eficiente, insa cei care finanteaza sistemul sanitar trebuie sa regindeasca ierarhia spitalelor in functie de performante. Vom solicita si in acest an ca tariful pe caz la noi sa creasca la 2.000 de lei macar. S-ar ajunge astfel la un buget de aproximativ 98.568.000 lei daca tinem cont de un numar mediu de 39.500 de pacienti pe an. Diferenta ar fi de peste 30.000.000 fata de cit am primit anul trecut", a declarat Ioan Barliba, managerul spitalului.

Un pacient tratat cu peritonita a primit medicamente de 150.000 lei

In 2009, spitalul a avut in sistemul de internare continua aproape 40.000 de pacienti. Pentru foarte multi dintre acestia s-a cheltuit mult mai mult decit este tariful. Pentru aproape 25 de bolnavi s-au cheltuit in medie 50.000 lei de fiecare. Un pacient care a stat mult timp in Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva din cauza unei peritonite cu complicatii extrem de severe a avut nevoie de medicamente si materiale sanitare in valoare de peste 150.000 lei. Printre pacientii care au nevoie de medicamente scumpe se numara si cei de la Clinica de Hematologie, unde indicele de complexitate este 2,5.

"Sint diverse afectiuni care dau bolnavului complicatii. Chiar daca pentru boala de baza este decontat printr-un program de sanatate, el mai are nevoie si de alte medicamente care pot sa coste si 5.000 lei pentru cinci zile de spitalizare si pe care noi i le dam pentru ca trebuie salvat indiferent de costuri. Marea problema este ca tariful pe caz la noi este acelasi ca la spitale mici care oricum trimit aici cazurile grave", a precizat conf.dr. Camelia Bogdanici, directorul medical al spitalului.

De exemplu, un pacient de 73 de ani care a stat internat aproape doua luni in spital din cauza unui cancer la limba cu multiple complicatii a avut la final o "nota de plata" de aproape 15.000 lei.

De asemenea, pentru doua saptamini de spitalizare pentru o pacienta cu un carcinom de buza inferioara si hipertensiune arteriala s-au cheltuit putin peste 3.200 lei.

Un alt bolnav cu un carcinom la nivelul mandibulei care s-a complicat cu o anemie severa, insuficienta respiratorie acuta si edem pulmonar acut a avut nevoie de medicamente si materiale sanitare in valoare totala de aproape 13.000 lei in aproximativ o luna de internare.

Spitalul din Baicoi primeste aceiasi bani pentru tratarea unui pacient

Tot 1.380 lei pe caz ponderat primeste si Spitalul Orasenesc Saveni, din judetul Botosani. Unitatea medicala are 80 de paturi impartite la patru sectii cu specializari diferite. "Avem aici cam 280 de pacienti lunar in sistemul de internare continua. Nu se fac interventii chirurgicale, doar se asista nasterea naturala. Avem un medic pediatru, un neonatolog, un medic de obstetrica-ginecologie, unul de medicina interna si un chirurg in ambulatoriul de chirurgie generala. Ca personal mediu avem aproximativ 80 de asistente medicale. Corect ar fi sa se primeasca fonduri in functie de tipurile de spitale si complexitatea cazurilor", recunoaste dr.Gabriel Oprisanu, directorul medical al Spitalului Saveni.

Acelasi tarif de 1.380 de lei pe caz mai este si in cazul Spitalului Orasenesc Lehliu-Gara unde ICM-ul este de 0.6474. O situatie identica este si la Spitalul Orasenesc Anina care are ICM de 0,5190 sau la Spitalul Orasenesc Vanju Mare cu un ICM de 0,5552. Si Spitalul Orasenesc Baicoi primeste 1.380 lei pe caz la un ICM de 0,6232.

Criteriile de finantare sint mostenite din comunism

Medicii de la Spitalul "Sf. Spiridon" spera ca situatia sa se schimbe totusi din acest an. In urma evaluarii pe care o face acum Ministerul Sanatatii la toate spitalele din tara se va stabili o noua ierarhie in ceea ce priveste complexitatea cazurilor tratate.

Conducerea de la "Sf.Spiridon" spera ca acest lucru va insemna un nou tarif pe caz care sa acopere cheltuielile, nu doar un tarif stabilit ca si pina acum pe criterii istorice.

"Cu cit indicele de complexitate este mai mare, cu atit si finantarea trebuie sa fie mai mare. Asta arata ca sint tratati bolnavi in stare foarte grava, de o complexitate mare si ca acesti bani trebuie investiti in ingrijirea celui bolnav. La noi ICM-ul este aproape 2,5, deci este nevoie de fonduri substantiale", a declarat dr. Cristina Burcoveanu, medic in Clinica de Hematologie.

Medicii cred ca este o mare nedreptate ca la nivelul intregii tari inca nu sint tarife pe caz pe nivele de competenta, ci in baza fondurilor alocate in anii anteriori. "Criteriul istoric este un sistem de bugetare valabil peste tot in lume. Asta este. Problema este ca la noi acest criteriu a avut in vedere niste perioade in care nu a existat fond de sanatate. Atunci spitalele nu consumau pentru ca nu li se aloca nimic, era o saracie crunta, nici un normativ nu se respecta. S-a reportat de la an la an asa, ceea ce este o mare eroare cu consecinte grave", a mai adaugat dr. Burcoveanu.

"Este o mare nedreptate tariful pe care il avem si este o problema veche. Banii ar trebui sa vina in functie de complexitatea cazului rezolvat", a declarat si prof.dr. Carmen Vicol, sefa Clinicii de Chirurgie Maxilo-Faciala, clinica in care luna trecuta ICM-ul a fost de 1,12.

De o finantare putin mai mare au parte in Iasi Institutul de Boli

Cardiovasculare, care primeste 1.650 de lei la un ICM de 2.03, Spitalul de Urgente "Sf. Ioan", cu 1.405 lei la un ICM de 1,31, Spitalul "C.I.Parhon" cu 2.106 lei la un ICM de 1,10, si Spitalul de Copii "Sf. Maria" care primeste un tarif pe caz de 1.552 lei la un ICM de 1,06.

"Speram ca noua ierarhizare sa recunoasca meritele pe care le are spitalul nostru si tariful pe caz sa reflecte consumul de medicamente si materiale sanitare pentru pacient. Avem nevoie de fonduri pentru a putea munci la capacitate maxima si a salva in continuare bolnavii", a precizat conf.dr.Bogdanici.

Comentarii