O mare nerusinare

Subtitlu

vineri, 16 octombrie 2009, 12:03
2 MIN
 O mare nerusinare

Dupa ce au cistigat in instanta venituri mai mari, tot cu ajutorul colegilor judecatori, procurorii militari ieseni solicita acum si inapoierea sporului de stres, de 50% din leafa. Magistratii din cadrul Parchetului Militar au dat in judecata Ministerul Apararii Nationale (MApN), Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Ministerul Public (MP).

In actiunea depusa la Tribunal pe 1 septembrie, reclamantii le solicita colegilor judecatori sa le aprobe inapoierea sporului de risc si suprasolicitare neuropsihica, in valoare de 50% din leafa, incepind cu luna iunie a acestui an. In cererea inaintata judecatorilor de la Tribunalul Judetean, procurorii si personalul auxiliar, in frunte cu prim-procurorul Irinel Rotariu, spun ca sporul de 50% nu este dat prin hotariri judecatoresti. „Pe 1 iunie s-a suspendat in parte aplicarea ordinului procurorului general al Romaniei, privind sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica de 50%. Dreptul privind acest spor, desi a fost recunoscut prin hotariri judecatoresti, a fost conferit prin dispozitii legale, respectiv prin OUG 27/2006", arata reclamantii in cerere. Personalul din cadrul Parchetului Militar le-a mai cerut judecatorilor sa oblige Ministerul de Finante la alocarea sumelor necesare alocarii sporului de stres.

11 dosare per om lucrate pe an, fata de 1.000 la alte parchete

De cealalta parte, la primul termen al acestui litigiu, reprezentantii MFP au cerut respingerea actiunii in ceea ce ii priveste, motivind ca institutia pe care o reprezinta nu acorda sporuri, ci doar aloca banii necesari bugetelor pentru fiecare an. Procurorii militari ieseni au mai cerut si au primit intr-un dosar aceleasi drepturi ca si colegii lor care activeaza in cadrul Departamentului National Anticoruptie sau in cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, asta in ciuda faptului ca volumul de munca este inferior, cel putin in comparatie cu cea de-a doua institutie mentionata. In plus, potrivit unei statistici, in primul trimestru al acestui an, fiecare procuror din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Militar Iasi a avut de solutionat, in medie, doar 11 dosare. Pe de alta parte, spre comparatie, fiecare magistrat din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Iasi a avut nu mai putin de 979 de dosare de solutionat. In plus, pentru anul trecut, procurorii militari ieseni au raportat venituri medii de peste 20.000 de lei lunar. Ceea ce corespunde unui salariu lunar de aproape 5.000 de euro, venit de invidiat chiar si pentru occidentali.

 

Comentarii